Οικονομία
Πρόβλεψη για ύφεση έως 16% το β’ τρίμηνο – Ελπίδες ότι ο τουρισμός θα κάνει το «θαύμα»
Ελπίδα ότι οι μαύρες προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 8% φέτος μπορεί να μην επαληθευτούν εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 8% στο σύνολο του έτους, διαμορφώθηκε με βάση σενάριο βαθιάς ύφεσης κατά 16% το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αναθεωρηθεί προς το καλύτερο αφού στηρίχθηκε σε εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο η οποία δεν επαληθεύθηκε, όπως εξήγησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 1ο τρίμηνο και – όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ – αρκετοί θεσμοί και κράτη αναθεωρούν την πρόβλεψή τους για την πορεία της ύφεσης του 2020.
«Υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχει ο άγνωστος παράγοντας που λέγεται τουρισμός στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.
Παράθυρο αισιοδοξίας και από αξιωματούχο της ΕΚΤ
Σε ανάλογη επισήμανση για καλύτερη πορεία από αυτή που αρχικά αναμενόταν, προέβη και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.
Σε ερώτημα για την πορεία της οικονομίας ανέφερε πως «χάρη στην έγκαιρη εφαρμογή μέτρων περιορισμού, η Ελλάδα μπόρεσε να ανακόψει επιτυχώς την εξάπλωση του ιού, δημιουργώντας έτσι καλές βάσεις για την ανάκαμψη.»
» Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Ο κλάδος της ελληνικής ναυτιλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις διεθνώς και αναμένεται να ανακάμψει όταν επανεκκινηθεί το παγκόσμιο εμπόριο.»
» Ελπίζουμε όλοι ότι η ευνοϊκή κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επιδημία και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη θα επιτρέψουν στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα να έχει μια καλή θερινή περίοδο, η οποία συνήθως αποφέρει το 60% περίπου των εσόδων του έτους».
Πανθομολογουμένως, η πορεία του τουρισμού, ειδικά το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν, πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως το καλό σενάριο είναι μία πτώση κατά 60% το εν λόγω διάστημα.
https://www.in.gr/