Connect with us

Επιστήμες

Προξενιά με ένα κλικ – και με δείγμα DNA!

imagehandler 1

Μπορεί ένας καινοτόμος αλγόριθμος να εντοπίσει το ιδανικό ταίρι για εμάς πριν προλάβουμε να πούμε «sexting»; Οι απόψεις διίστανται, αλλά η ανάγκη για την εύρεση του άλλου μισού οδήγησε και στη λύση της αποστολής δείγματος DNA

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι κατά μέσο όρο πιστεύουν καθημερινά ότι ενδεχομένως βρήκαν τον ιδανικό άνδρα ή την ιδανική γυναίκα -για μια ζωή ή απλώς για μια βραδιά- μέσω του Tinder. Πρόκειται ίσως για το πιο διαδεδομένο χάρη στην ευχρηστία του dating app, στο οποίο η αναλογία ανδρών/γυναικών χρηστών κυμαίνεται περίπου στο 60/40. Για να γίνουν αυτά τα πολλά εκατομμύρια ματσαρίσματα προηγούνται περίπου 1 δισεκατομμύριο προβολές προφίλ. Σε άλλα βλέπει κανείς φωτογραφίες προσώπου και πλήρη χαρακτηριστικά (βλ. ηλικία, ύψος, βάρος), γούστα και ενδιαφέροντα, σε άλλα απομονωμένα σημεία του σώματος ή ακόμα συνηθέστερα ακέφαλα σώματα με μαγιό σε παραλίες ή ακόμα και στο οικιακό λουτρό, το οποίο αναμφίβολα είναι ο θάλαμος φωτογράφησης (βλ. PhotoBooth) του 21ου αιώνα.

Το Tinder, όπως και το Grindr, δηλαδή το αντίστοιχο app για ομοφυλόφιλους άνδρες, δεν χρησιμοποιούν κάποιον πολύπλοκο αλγόριθμο για να φέρουν σε επικοινωνία ανθρώπους που ψάχνουν την αληθινή, άδολη αγάπη ή απλώς μια αρπαχτή. Η λειτουργία τους θεμελιώνεται στη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των χρηστών, στους οποίους επιτρέπει να επικοινωνήσουν μόνο στην περίπτωση που αμφότεροι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το να γνωρίσεις έναν καινούριο ερωτικό ή σεξουαλικό σύντροφο είναι παιχνίδι. Και εν πολλοίς είναι.

Αυτή είναι άλλωστε η γοητεία και η επιτυχία των συγκεκριμένων applications μέσω των οποίων διακινούνται καθημερινά, όλες τις ώρες της ημέρας, terrabytes φωτογραφιών -όλων των λογιών-, προσδοκιών που ξεκινούν ως μεγάλες για να καταλήξουν στην καλύτερη περίπτωση μεσαίες και ελπίδων που είθισται να αποδεικνύονται φρούδες.

Υπάρχουν και πιο αναλυτικοί τρόποι να βρει κανείς το ιδανικό του ταίρι. Εφαρμογές όπως το OkCupid, η οποία υπόσχεται κάτι περισσότερο από μια σχέση που θα διαρκέσει μερικές ώρες και θα προσφέρει στην καλύτερη των περιπτώσεων σεξουαλική εκτόνωση. Μέσα από ένα εκτενές και κατά το δυνατόν ενδελεχές ερωτηματολόγιο ο χρήστης δίνει πληροφορίες σημαντικές αλλά και επουσιώδεις αναφορικά με το ποιος είναι, τι θέλει και τι ψάχνει στον άλλον. Μπορεί ακόμα και να ορίσει τις απαντήσεις που θα ήθελε να δώσει ο πιθανός σύντροφός του, ώστε κατόπιν ο πολύπλοκος αλγόριθμος να κάνει δουλίτσα και να φέρει κοντά τα δυνάμει ερωτευμένα πιτσουνάκια.

Είναι τόσα εκατομμύρια οι χρήστες των dating apps που αναζητούν είτε ευκαιριακό σεξ, είτε μια σχέση ζωής, ώστε πρόκειται για μία από τις πλέον προσοδοφόρες μπίζνες στον κόσμο των startups. Διαρκώς ξεφυτρώνουν νέα apps που υπόσχονται να φέρουν την επανάσταση, το τέλος της μοναξιάς και έναν σύντροφο sur mesure στη ζωή και τον χαρακτήρα καθενός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία μόνο του Tinder, έξι μόλις χρόνια μετά το λανσάρισμά του, υπολογίζεται σε 3 δισ. δολάρια.

Αλγόριθμοι & DNA

Το πιο καινοτόμο, πρωτοποριακό, σίγουρα προωθημένο στη φιλοσοφία του dating app λειτουργεί προς το παρόν μόνο στο Χιούστον του Τέξας εδώ και λίγες ημέρες. Λέγεται Pheramor και δεν υπόσχεται, αλλά εγγυάται ότι μπορεί να ταιριάξει ιδανικά τους ανθρώπους αξιοποιώντας, εκτός από τις πληροφορίες που οι χρήστες θα δώσουν, και το DNA τους. Η εφαρμογή, όπως και πολλές άλλες, πρώτα απαιτεί από τον χρήστη να συνδέσει με αυτή τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε ο αλγόριθμός της να ξεκινήσει να αναγνωρίζει τις προτιμήσεις του. Κατόπιν στο σπίτι του ενδιαφερόμενου καταφτάνει ένα ειδικό kit στο οποίο εκείνος εναποθέτει γενετικό υλικό του. Το kit επιστρέφει στα εργαστήρια της εταιρείας όπου εξετάζονται 11 γονίδια τα οποία εικάζεται ότι συνδέονται με τις φερορμόνες, που θεωρούνται υπεύθυνες για την ερωτική έλξη. Εξετάζεται ακόμα το αντιγόνο HLA, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, όσο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο τόσο μεγαλύτερη επιθυμία φαίνεται να έχουν ο ένας για τον άλλον.

Το Pheramor, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις αυτό τον μήνα, καλεί τους χρήστες να συστρατευτούν στην επανάσταση που φέρνει κόντρα στα άδοξα πρώτα ραντεβού, μέσω του συνδυασμού γονιδίων και σοσιαλμιντιακών συνηθειών. Οι μη μόνιμοι κάτοικοι Χιούστον, δυστυχώς, θα πρέπει να κάνουν υπομονή ή να βολευτούν όπως-όπως με τηλεπροξενιά. Από την άλλη, η κριτική που έχουν δεχτεί τα apps γνωριμιών είναι σφοδρή. Πολλές φορές, δε, ακόμα και αιτιολογημένη με επιστημονικά στοιχεία. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Γιούτα απέδειξαν σε μελέτη τους ότι οι αλγόριθμοι των dating apps δεν δουλεύουν. Δημιούργησαν ερωτηματολόγια με 100 ερωτήσεις περίπου -για ευρεία γκάμα θεμάτων, από τις πολιτικές απόψεις μέχρι τα χόμπι-, παρόμοια με εκείνα γνωστών εφαρμογών και sites εύρεσης συντρόφου. Κατόπιν ζήτησαν από εθελοντές να απαντήσουν και στη συνέχεια επιχείρησαν ματσαρίσματα μεταξύ τους ανάλογα με τις απαντήσεις που είχαν δώσει.

Κανένας από όσα ζευγάρια ήρθαν σε επαφή δεν εξέφρασε ερωτική έλξη ή έστω σεξουαλική επιθυμία για τον άλλον, όπως επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας Σαμάνθα Τζόελ στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science». Ακόμα επεσήμανε ότι το πρόβλημα με τους αλγόριθμους είναι ότι δεν γνωρίζουν αν ένα φαινομενικά, εκ προοιμίου τέλειο ταίριασμα βάσει δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο αποδεικνύεται και ταιριαστό στην αληθινή ζωή, αφού οι χρήστες που συναντιούνται δεν ερωτώνται ποτέ από τις εφαρμογές για το πώς εξελίχθηκε το ραντεβού τους – συνήθως από το κακό στο χειρότερο.

Οχι ότι δεν υπάρχουν και success stories διαδικτυακού φλερτ. Η Εϊμι Γουέμπ, Αμερικανίδα συγγραφέας και επιστήμονας που προβλέπει τις τάσεις του μέλλοντος -στις ΗΠΑ ονομάζονται futurists)-, αφηγήθηκε ανάγλυφα πριν από μερικά χρόνια ως ομιλήτρια TED τη δική της εμπειρία στον κόσμο του online dating. Επειτα από επίμονες άκαρπες προσπάθειες να βρει έναν σύντροφο ζωής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, η Γουέμπ αναγκάστηκε να δημιουργήσει τον δικό της αλγόριθμο για να αυξήσει τις πιθανότητές της να δραπετεύσει από το ράφι. Πώς το έκανε; Δημιούργησε πέντε διαφορετικά προφίλ ως αρσενικός πολύφερνος γαμπρός, αλίευσε τις διαθέσεις, τις προθέσεις αλλά και τον τρόπο που επέλεγαν οι γυναίκες να επικοινωνήσουν και ξεκίνησε να αναθεωρεί το μάλλον τεχνοκρατικό έως τότε αληθινό προφίλ της στον ψηφιακό κόσμο.

Η προσπάθειά της στέφθηκε τελικά με επιτυχία, αφού σήμερα η Γουέμπ δηλώνει ευτυχισμένη στο πλευρό του συντρόφου της, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη. Η ιστορία της είναι σπαρταριστή και αξίζει να την αναζητήσει κανείς στο YouTube, ειδικά τις στιγμές που η αναζήτηση συντρόφου με τη διαμεσολάβηση των κάθε λογής apps μοιάζει τόσο αβάσταχτη όσο, ας πούμε, η πείνα των παικτών στο «Survivor», που βδομάδα τη βδομάδα φουντώνει και θεριεύει.

Μάθε, παιδί μου, dating

Αυτές οι ατυχείς συναντήσεις που ενδέχεται να προκύψουν από γνωριμίες οι οποίες ξεκινούν και ανθούν στα κοινωνικά δίκτυα προφανώς κάνουν ξανά επίκαιρο το παλιό καλό φλερτ, με ένα twist προξενιού όμως. Η γνωστή sex editor και sex coach Ειρήνη Χειρδάρη επιμένει στον παλιό καλό τρόπο γνωριμιών, διοργανώνοντας βραδιές για singles μέσω του site της sexelixis.gr. Τα Singles Night Out, όπως λέγονται, πραγματοποιούνται σε μπαρ και εστιατόρια της Αθήνας και ο σκοπός όσων δηλώνουν συμμετοχή είναι σαφής και ιερός: να φλερτάρουν. Μεταξύ τυρού και αχλαδίου, single άνδρες και γυναίκες, συνειδητοποιημένοι αρκετά ώστε να θέλουν να πάψουν να είναι single, αρπάζουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον παλιοκαιρίσιο, αλλά για κάποιους άμεσο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014