Δυτική Ελλάδα
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: «Στόχος μας είναι να μη χαθεί η εξεταστική» (Video)
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: «Στόχος μας είναι να μη χαθεί η εξεταστική»
Για το θέμα της διεξαγωγής των εξετάσεων διαδικτυακά στις σχολές των Πανεπιστήμιων που τελούν υπό κατάληψη μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων είπε ότι «αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι το υπουργείο Παιδείας θα προσφέρει κάθε βοήθεια. Ήδη έχουν αρχίσει και συνεδριάζουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αυτή την στιγμή έχουμε 31 τμήματα. Στα 22 γίνονται εξετάσεις, κανονικά, τα 9 είναι υπό κατάληψη και κάποια έχουν συνελεύσεις σήμερα και αύριο. Την Τετάρτη θα γίνει Σύγκλητος, η οποία με βάση τις οδηγίες και τη συζήτηση που έγινε στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, θα αποφασίσει για τα τμήματα τα οποία είναι σε κατάληψη τον πιο πρόσφορο τρόπο, με τελικό στόχο να μη χαθεί η εξεταστική, εξασφαλίζοντας βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στις εξετάσεις».
Συμπλήρωσε ότι «ο στόχος μας είναι να μην χαθεί εξεταστική. Άρα θα πρέπει στον χρόνο που μένει με κατάλληλες ενέργειες ακόμα και αλλάζοντας το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν εξετάσεις. Γι’ αυτό στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουμε έτοιμες τις υποδομές και όταν η Σύγκλητος αποφασίσει, αμέσως θα υλοποιηθεί η εξεταστική χωρίς πρόβλημα».
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί πέρασαν τόσες μέρες για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για διαδικτυακές εξετάσεις ο κ. Μπούρας απάντησε ότι «υπάρχει ένα θέμα, τα πανεπιστήμια για δύο χρόνια δεν λειτουργούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Και ξέρετε το πανεπιστήμιο έχει εργαστήρια, έχει αμφιθέατρα. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις και η διδασκαλία σε συνθήκες κανονικότητας, όπως είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα, πρέπει να γίνονται διά ζώσης. Είναι ένα έκτακτο μέτρο αυτό που κάνουμε τώρα είναι κάτι το οποίο αναγκαζόμαστε να το κάνουμε[…] Αυτό δεν ενεργοποιείται από τα πανεπιστήμια. Χρειάζεται απόφαση του υπουργού. Η εξέταση και η διδασκαλία είναι διά ζώσης. Για να αλλάξει χρειάζεται κάποια απόφαση ή κάποια εγκύκλιος του υπουργού. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Επιπλέον είπε «θέλω να δηλώσω απερίφραστα ότι καταδικάζω τις καταλήψεις. Είναι πράξεις που δε σέβονται το νόμο και το Σύνταγμα, αλλά από κει και πέρα οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να εμπλακούν στον συνδικαλισμό των φοιτητών, των εργαζομένων κλπ.» ενώ απαντώντας στην ερώτηση για το ποιος έχει την ευθύνη του ποιος μπαίνει μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και ποιος όχι απάντησε: « προφανώς την ευθύνη της λειτουργίας των πανεπιστημίων την έχουν οι Πρυτάνεις. Όμως, επειδή ακούω διάφορα πράγματα, οι αρχές αυτεπάγγελτα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο αν χρειαστεί, δεν χρειάζεται να ενημερωθούν από κανέναν[…]ή θα το μάθουν (σ.σ. ότι κάτι γίνεται) από τους πρυτάνεις ή αν είναι διαδεδομένο μπαίνουν αυτεπάγγελτα»
Υπογράμμισε ότι «νιώθω ότι έχω πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Εξάντλησα τον τελευταίο καιρό να συζητώ με φοιτητές και κατορθώσαμε μαζί με τη Σύγκλητο να έχουμε έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό καταλήψεων. Την Τετάρτη στη Σύγκλητο θα λάβουμε τα μέτρα. Αλλά κοιτάξτε, το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να εξαντλήσουμε τον διάλογο. Και υπάρχει και άλλο ένα θέμα. Εγώ παρατηρώ το εξής το πολιτικό σύστημα δε μιλάει. Τις ίδιες ερωτήσεις που κάνετε σε μένα είναι καλό να τις κάνετε και στα πολιτικά κόμματα[…] Να δούμε λοιπόν αν το πολιτικό σύστημα υποστηρίζει ή όχι τις καταλήψεις. Εγώ σας λέω ευθέως δεν τις υποστηρίζω».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι καταλήψεις είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Εγώ προσωπικά αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα. Προσπαθώ να το λύσω. Έχουμε κατορθώσει το πανεπιστήμιο, κακώς, κάκιστα να έχουμε λίγες καταλήψεις[…] Αυτό που χρειάζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια, επειδή αφορά το μέλλον της χώρας, είναι ηρεμία και να εξαντλήσουμε το διάλογο. Εμείς προσωπικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών θέλουμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Διαβεβαιώνω τις οικογένειες δεν θα χαθεί η εξεταστική, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, αλλά θέλουμε τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου από όλους σας[…] Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, έξω από την πόλη, δεν έχουν γίνει βανδαλισμοί, αλλά υπάρχει ένα γεγονός το οποίο παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα, είναι η κατάληψη. Αυτό που προσπαθούμε εμείς και θα το πετύχουμε είναι να γίνουν οι εξετάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα και να προχωρήσει το πανεπιστήμιο κανονικά».
«Θέλω να αναδείξετε και την αγωνία αυτών των παιδιών» τόνισε ο κ. Μπούρας καθώς όπως είπε «εγώ συμμερίζομαι τις απόψεις τους, διαφωνώ με τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί αφορά το μέλλον της χώρας».
«Οικογένειες ελληνικές μου έχουν εμπιστευτεί 30.000 άτομα. Προσπαθώ να λύσω το θέμα και θα το λύσω χωρίς να γίνουν παρεκτροπές κλπ. Αυτή είναι η άποψή μου. Είμαστε μόνοι οι πρυτάνεις. Μας έχει κάνει μπαλάκι το πολιτικό σύστημα, αλλά εμείς θα υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο[…] Εγώ θέλω να διασφαλίσω την ηρεμία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Γιατί καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιδιώκουν την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν προβλήματα λόγω χιονοπτώσεων