Connect with us

Uncategorized

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας;

takis fussas nea dimokratia

Το Λεκανοπέδιο Αττικής θα κρίνει σε µεγάλο βαθµό την µάχη των εθνικών εκλογών του 2019, αν και μάλλον θα έχει πιο περιορισμένη επίδραση στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα από άλλες εθνικές εκλογές λόγω της τεράστιας ψαλίδας που έχει ανοίξει στην Μακεδονία σε βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στην Μακεδονία λόγω Σκοπιανού, υπάρχει νομός (Φλωρίνης) που ακόμα και ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις το κυβερνητικό κόμμα (16% έναντι 15%), ενώ στους νομούς Ημαθίας και Καστοριάς, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Χρυσή Αυγή είναι στα ίδια επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται τελικά η Χ.Α. να τον ξεπεράσει και να πλασσαριστεί στην δεύτερη θέση!

Το Λεκανοπέδιο Αττικής, όμως έχει μία ιδιαιτερότητα: Για πρώτη φορά «έσπασε» η Β’Αθηνών σε τρία κομμάτια και-ειδικά μέσα στη Ν.Δ.-ανέτρεψε ισορροπίες δεκαετιών, κάτι που άλλωστε ήταν και επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και αποφάσισε να υπερψηφίσει την σχετική νομοθετική ρύθμιση προς έκπληξη πολλών μέσα στο κόμμα.

Τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είναι κατά 80% έτοιµα στις τέσσερις περιφέρειες. Στην Α’Αθηνών (περέμεινε ανέπαφη) και στις τρεις περιφέρειες της πρώην Β’ Αθηνών: Του Νότιου Τοµέα, του Δυτικού και του Βόρειου Τομέα Αθηνών στις οποίες ψηφίζουν συνολικά 2.000.000 πολίτες.

Έτσι η παλιά Β’ Αθηνών έχει σπάσει πια σε τρεις νέες περιφέρειες: Στο Νότιο Τοµέα, µε 18 έδρες, που πλέον είναι η µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, µε 600.000 δηµότες, τον Βόρειο Τοµέα, µε 15 έδρες (524.000 δηµότες), και τον ∆υτικό Τοµέα, µε 11 έδρες (387.000 δηµότες).

Το 2015 η Νέα ∆ηµοκρατία είχε εκλέξει στη Β’ Αθηνών 12 βουλευτές, αλλά 9 θα δώσουν ξανά την εκλογική µάχη, αφού ο Ευάγγελος Μεϊµαράκης και η Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έχει προ πολλού διαγραφεί από το κόµµα.

Εφόσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019 η Ν.∆. έρθει πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναµη, οι εκτιµήσεις θέλουν να εκλέγει 7 βουλευτές στον Νότιο Τοµέα, 4 στον ∆υτικό και 7 στον Βόρειο.

Αν είναι αυτοδύναμη (θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία, μάλλον οι πιθανότητες είναι να έχει αυτοδυναμία), πάει για 9 βουλευτές στο Νότιο Τομέα, 5 στον Δυτικό και 8 στον ΒόρειοΤομέα.

Η μεγάλη «σφαγή» και αυτή που θα κρίνει πολλά θα γίνει στο Νότιο Τομέα Αθηνών: Αντίθετα με τον Βόρειο Τομέα που η Ν.Δ. σαφώς υπερτερεί και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και του δυτικού τομέα που δύσκολα θα ξεπεράσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα εκλέξει το πολύ πέντε βουλευτές, στον τεράστιο νότιο Τομέα που ξεκινά από τη Ν. Σμύρνη και φτάνει μέχρι την Βουλιαγμένη και τον Υμηττό, η ΝΔ πάει για οκτώ βουλευτές ίσως και για εννέα.

Η λεγόμενη «Β3 Νοτίου Τοµέα Αθηνών» έχει μετατραπεί σε αρένα αφού όλοι θέλουν να είναι υποψήφιοι, αλλά δεν χωράνε όλοι: Τέσσερις νυν βουλευτές, ο Νίκος ∆ένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, η Αννα Καραµανλή και ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταµιού (εφόσον βέβαια ενταχθεί τελικά στη Νέα ∆ηµοκρατία) δύο νυν δήµαρχοι που θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά την τύχη τους στην κάλπη των εθνικών εκλογών: Ο δήµαρχος Παλαιού Φαλήρου, ∆ιονύσης Χατζηδάκης, και ο δήµαρχος ∆άφνης-Υµηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η πρόεδρος της οργάνωσης «Αθηναΐδες», Ρένα Βασιλάκη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Βασίλης Σπανάκης και ο Τάσος Γαϊτάνης, η Ντόρα Πάλλη, η Ιωάννα Γκελεστάθη, ο, πολύ ικανός, αντιστράτηγος της Αστυνοµίας ε.α., ο Χρήστος Κονταρίδης, ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ο Νίκος Παπάζογλου της Γλυφάδας, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος φαρµακευτικής εταιρείας, είναι οι μέχρι στιγμής φερόμενοι ως «βέβαιοι» υποψήφιοι.

Ποιοι δεν είναι, που θα ήθελαν να είναι, υποψήφιοι στο Νότιο Τομέα και πίεσαν την Πειραιώς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα: Ο διατελέσας τρεις φορές υπουργός (Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού, Εργασίας) Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Στον μεν πρώτο αντιπροτάθηκε να είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, αλλά δεν το δέχθηκε,δεδομένου ότι οι τρεις πρώτες θέσεις είναι «κλεισμένες» από τον ίδιο τον Κ.Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Βραβιτσιώτη που προτίμησε τον Δυτικό Τομέα από την «σφαγή» του Νότιου Τομέα και τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να κάνουν μπούν «σφήνα», όπως θα δούμε παρακάτω.

Έτσι ο Π.Παναγιωτόπουλος μάλλον θα επιλέξει να μην είναι υποψήφιος και να μείνει εκτός Βουλής, παρά να φθαρεί στην προεκλογική μάχη του Δυτικού Τομέα.

Ο Γιώργος Παπανικολάου είναι διαφορετική περίπτωση: Ως δήμαρχος Γλυφάδας, προστατευόμενος του Νίκου Δένδια, δημιούργησε αρκετές τοπικές αντιπαλότητες, ειδικά με στελέχη του τοπικού μηχανισμού της Ν.Δ.

Η επιστολή παραίτησης με βαριές καταγγελίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος κατά του Γ.Παπανικολάου του πρώην προέδρου της Τ.Ο, της ΝΔ και πρώην δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Τζούβελη, αλλά και οι παραιτήσεις με ανάλογες καταγγελίες, πολλών δημοτικών συμβούλων του Γ.Παπανικολάου, είναι χαρακτηριστικές του πολεμικού κλίματος που επικρατεί στην Γλυφάδα, με την προεκλογική περίοδο να αναμένεται «καυτή», σε έναν δήμο όπου τα συμφέροντα είναι πολλά και ισχυρά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ.Παπανικολάου απάντησε με… αγωγή (!) στις πολιτικές καταγγελίες του Γ. Τζούβελη.

Ο Γ.Παπανικολάου, ουδέποτε έκρυψε την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα και πίεσε αφόρητα την Πειραιώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές είναι ο μοναδικός δήμαρχος, εκλεγμένος με τη ΝΔ που δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο ή όχι, αναμένοντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή έστω ευρωβουλευτής.

Η τοποθέτηση του συνονόματού του, Δημήτρη Παπανικολάου στη λίστα του Νότιο Τομέα, μάλλον ήταν η απάντηση της Πειραιώς που έκλεισε οριστικά την πόρτα του Κοινοβουλίου, στην παρούσα φάση, στο νυν δήμαρχο της Γλυφάδας.

Ο οποίος όμως τώρα φλερτάρει με μία θέση στην Ευρωβουλή: Ηταν άλλωστε ευρωβουλευτής το 2009-2014.

Ένα προσωπικό πρόβλημα του δημάρχου του Παλαιού Φαλήρου Δ.Χατζηδάκη, προς στιγμήν δημιούργησε την εντύπωση ότι, και λόγω ηλικίας (72 ετών), δεν θα κατέλθει υποψήφιος, οπότε θα άνοιγε μία θέση στο ψηφοδέλτιο του Νότιο Τομέα, αλλά τελικά θα είναι υποψήφιος, τιμής ένεκεν της υπηρεσίας που προσέφερε τόσα χρόνια στο κόμμα.

Σοβαρές πιθανότητες για το νότιο τομέα συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναµένεται να είναι η ψυχολόγος Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή και η Κορίνα ∆αµουλιάνου, πρόεδρος της Α.Ε. του ∆ήµου Καλλιθέας.

Η Β1 Βορείου Τοµέα Αθηνών, όπως ονοµάζεται επισήµως, θεωρείται πιο προνοµιακός χώρος για τη Ν.∆., αφού περιλαµβάνει δήµους όπου το κόµµα συγκεντρώνει παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά (Κηφισιά, Ψυχικό-Φιλοθέη κλπ.)

Υποψήφιοι θα είναι εκεί από τους νυν βουλευτές και οι δύο αντιπρόεδροι του κόµµατος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γιώργος Κουµουτσάκος και η Νίκη Κεραµέως, που είχε εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

∆ύο πρώην βουλευτές του κόµµατος θα ριχτούν και πάλι στη µάχη του σταυρού στην ίδια περιφέρεια, ο εκπρόσωπος Τύπου των κυβερνήσεων Καραµανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Εκεί θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά να εκλεγούν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Σάκης Ιωαννίδης, η γνωστή δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννα Καλαντζάκου, καθώς και τρία κοµµατικά στελέχη: Ο Νίκος Ρωµανός, η Ζωή Ράπτη και ο Βασίλης Ξυπολυτάς.

Στον «ανταγωνισµό» προστίθεται και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Πολύ πιθανή είναι η υποψηφιότητα και του πρώην δηµάρχου Μελισσίων Μανώλη Γραφάκου, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο δηµοσιογράφος Φώτης Καρύδας.

Στο «δύσκολο» Β2 ∆υτικό Τοµέα Αθηνών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιµος Γιακουµάτος, όπως, φυσικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχωρίζουν, αλλά είναι άγνωστο φυσικά ακόµα αν θα επιλέξει να κρατήσει αυτή την έδρα ή μία άλλη.

∆ύο γνωστοί δηµοσιογράφοι θα πολιτευτούν επίσης στα δυτικά, ο Αντώνης Πανούτσος και ο Γιάννης Λοβέρδος, αλλά και δύο γνωστοί αυτοδιοικητικοί: ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και πρώην δήµαρχος Αιγάλεω, ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος, και ο πρώην δήµαρχος Χαϊδαρίου, ∆ηµήτρης Μαραβέλιας. Υποψήφιος θα είναι και ο δηµοτικός σύµβουλος στο Ιλιον και συνδικαλιστής εφοριακός, Μπάµπης Καούκης.

Στην Α’ Αθηνών, όπου εκτιµάται ότι η Ν.∆. ως πρώτο κόµµα (χωρίς αυτοδυναµία) θα εκλέξει περί τους 6 βουλευτές, αλλά με αυτοδυναμία, μπορεί να φτάσει και τους 7, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι τρεις στους τέσσερις σηµερινούς βουλευτές, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη «µετακοµίζει» στα Χανιά. Πρόκειται για τους Βασίλη Κικίλια, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νικήτα Κακλαµάνη που εύκολα ή δύσκολα θα επανεκλεγούν.

Ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης θα πολιτευτεί επίσης στην Αθήνα.

Αλλος ένας βουλευτής, ο Γιώργος Αµυράς του Ποταµιού, θα κατέβει εκεί, αν βέβαια πραγµατοποιηθεί η µεταγραφή του στη Ν.∆. (ωστόσο έχει και τον «χρυσοφόρο» από άποψη ψήφων Νότιο Τοµέα στα υπόψιν).

Η Φωτεινή Πιπιλή και ο δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης θα είναι επίσης υποψήφιοι. Για πρώτη φορά θα διεκδικήσει σταυρό η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, που έχει επιλεγεί µέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών.

∆ύο υποψηφιότητες που δεν έχουν «κλειδώσει» ακόµα, αλλά αναµένεται να περιληφθούν τελικά στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών, είναι ο καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Αγγελος Συρίγος, ο οποίος χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα του Σκοπιανού εκ μέρους της ΝΔ («Θα θέλαμε να καταργήσουμε την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν μπορούμε»και ο ιδιόρρυθμος δηµοσιογράφος… Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο δικηγόρος και οικονοµολόγος ∆ηµήτρης Ιατρίδης, της «σκληρής» νεοφιλελεύθερης πτέρυγας και ενδέχεται να είναι ξανά και ο οικονοµολόγος και επικεφαλής χρηµατιστηριακής εταιρείας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Γεράσιμος Χουντάλας – pronews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014