Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Ψωμί με γρήγορο προζύμι

psomi me grigoro prozimi site

Συστατικά

Για το γρήγορο προζύμι (biga)
130 γρ. νερό
1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για το ψωμί
500 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για τον πάγκο
300 γρ. νερό
200 γρ. προζύμι, biga, που ετοιμάσαμε
10 γρ. αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το γρήγορο προζύμι
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βαζάκι. Υπολογίζουμε ότι ο όγκος του θα τριπλασιαστεί, οπότε θα πρέπει να υπάρχει αρκετό κενό μέσα στο βάζο αφού το βάλουμε.
Αφήνουμε το βάζο με το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ.
Για το ψωμί
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, το γρήγορο προζύμι που προετοιμάσαμε από την προηγούμενη μέρα, το αλάτι, και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα λείο, ελαφρώς κολλώδες ζυμάρι, το οποίο θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας και μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε όγκο.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας τον οποίο έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο 25×35 εκ.
Παίρνουμε τις γωνίες του ζυμαριού και τυλίγουμε προς το κέντρο.
Πλάθουμε σε μπάλα το ζυμάρι και μεταφέρουμε πάλι στο μπολ.
Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
Απλώνουμε το ζυμάρι πάλι στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
Ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο 25×35 εκ. και αυτήν τη φορά χωρίζουμε νοητά το ζυμάρι στα τρία και τυλίγουμε προς το κέντρο σαν φάκελο.
Πλάθουμε σε καρβελάκι το ζυμάρι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ στρωμένο με λαδόκολλα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 40-50 λεπτά να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα.
Βάζουμε μια πυρίμαχη κατσαρόλα με καπάκι στον φούρνο και αφήνουμε να κάψει για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο.
Χαράζουμε το καρβελάκι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τη λαδόκολλα.
Καπακώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο, βγάζουμε με προσοχή το καρβελάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com
Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014