Άλλες Ειδήσεις
Ψωμί κανέλας
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. νερό, χλιαρό
- 9 γρ. μαγιά ξηρή
- 800 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου
- 60 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
- 65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 30 γρ. κανέλα
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το γλάσο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 15 γρ. νερό
- 1/2 κ.γ. κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα σύρμα χειρός.
- Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κανέλα, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
- Βάζουμε το ζυμάρι πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα από τα δύο κομμάτια του ζυμαριού σε παραλληλόγραμμο 30×40 εκ. έχοντας τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα της γέμισης φροντίζοντας να αφήσουμε 1 εκ. κενό από τις άκρες του ζυμαριού.
- Ρολάρουμε το ζυμάρι γυρίζοντας από τη μεγάλη πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας προς την απέναντι μεγάλη πλευρά, σχηματίζοντας ένα ρολό.
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά το ρολό στο ταψί φροντίζοντας η ένωση του ζυμαριού να βρίσκεται από την κάτω μεριά (να ακουμπάει στη βάση του ταψιού) και διπλώνουμε τις άκρες του ρολού προς τα κάτω.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο ζυμάρι και το μεταφέρουμε στο ταψί αφήνοντας λίγη απόσταση από το πρώτο ρολό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τα ρολά για 40-50 λεπτά να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Ψήνουμε τα ρολά στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Για το γλάσο
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι την άχνη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
- Περιχύνουμε με το γλάσο το ψωμί και κόβουμε σε φέτες.
- Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com