Άλλες Ειδήσεις
Ψωμί με κομμάτια σοκολάτας
Συστατικά
Για το γρήγορο προζύμι
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 270 γρ. νερό, χλιαρό
- 1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
Για τη ζύμη
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου
- 1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 100 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 170 γρ. κουβερτούρα, προαιρετικά χωρίς γαλακτοκομικά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το γρήγορο προζύμι
- Ετοιμάζουμε το γρήγορο προζύμι 1 ημέρα προτού φτιάξουμε το ψωμί.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι (ή με τα χέρια μας) για 1-2 λεπτά το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 12-14 ώρες μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαγιά και αδειάζουμε το χλιαρό νερό σιγά-σιγά ενώ χτυπάμε τα υλικά στη χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το προζύμι που φτιάξαμε από την προηγούμενη μέρα, και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη, ελαφρώς κολλώδης ζύμη.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
- Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.
Για τη σύνθεση
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα την επιφάνεια της ζύμης.
- Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω αναποδογυρίζουμε τη ζύμη.
- Διπλώνουμε τη ζύμη για 4-5 φορές μέχρι να μοιραστεί η κουβερτούρα ομοιόμορφα στη ζύμη και να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μπάλα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη και πάλι στο μπολ.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για 20 λεπτά. Όσο η ζύμη ξεκουράζεται τόσο θα απλώνει στο μπολ.
- Βρέχουμε και πάλι τα χέρια μας και διπλώνουμε τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο -όπως κάναμε πριν- για ακόμα 2 φορές.
- Αφήνουμε και πάλι τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας και πλάθουμε σε καρβέλι.
- Τοποθετούμε το καρβέλι πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και -μαζί με τη λαδόκολλα- μεταφέρουμε σε ένα μπολ με μικρή διάμετρο για να μην ανοίγει το καρβέλι όσο φουσκώνει.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει ακόμα 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC στον αέρα.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με καπάκι μέσα στον φούρνο να ζεσταθεί για 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο, βάζουμε το καρβέλι με τη λαδόκολλα μέσα στην καυτή κατσαρόλα, κλείνουμε με το καπάκι, και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και μεταφέρουμε το καρβέλι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και σερβίρουμε προαιρετικά με γάλα
akispetretzikis.com