Εγκεφαλογράφημα
«Ρίο – Αντίρριο: Να μην γίνει η Γέφυρα των αυτοκτονιών», του Γιώργου Βαρεμένου
Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κατασκευάσθηκε για να φέρει πιό κοντά την ζωή της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου με την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, για κάποιους συμπολίτες μας αποδείχθηκε το meeting point με τον θάνατο.
του Γιώργου Βαρεμένου
Ο 62χρονος που τις προάλλες βούτηξε στο κενό και τα ρεύματα τον παρέσυραν αυθωρεί άψυχο 1.500 μέτρα μακρυά, ήταν η 18η αυτοκτονία από την γέφυρα.
Δεν είναι πρωτάκουστο το φαινόμενο, καθώς και άλλες γέφυρες ανά τον μάταιο τούτο κόσμο αποτελούν hot spot αυτοκτονιών. Σε μία προσπάθεια να φρενάρουν το φαινόμενο, οι αρχές της Νότιας Κορέας τοποθέτησαν στα κιγκλιδώματα των γεφυρών ωραίους πίνακες με αισιόδοξα μηνύματα, όπως: “το πιό όμορφο κομμάτι της ζωής σου δεν έχει έρθει ακόμη” ή και χιουμοριστικές φράσεις του τύπου: “Το ήξερες ότι οι γορίλες έχουν ομάδα αίματος Β;” Πιό πρακτικοί, Αμερικάνοι ακτιβιστές προέκριναν την τοποθέτηση πλέγματος πάνω από την, μήκους 2,7 χλμ, γέφυρα Golden State στο Σαν Φρανσίσκο, απ’ όπου το 2013 βούτηξαν 46 άνθρωποι για να συναντήσουν τον θάνατό τους.
Καιρός να κάνουμε την έκπληξη και να φανούμε και στην Ελλάδα πρακτικοί, έστω και για την περίπτωση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Η τοποθέτηση πλέξιγκλας δεν ενδείκνυται, λόγω των ισχυρών ανέμων στο σημείο, αλλά η ανύψωση των κιγκλιδωμάτων είναι εφικτή όσο και αναγκαία. Αυτήν την στιγμή είναι υπερβολικά χαμηλά και η πρόσβαση πολύ εύκολη. Όσοι λένε πως, ό,τι και να κάνουμε στην γέφυρα, αυτός που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει θα βρει τον τρόπο να το κάνει, υποτιμούν τον κίνδυνο του μιμητισμού και της εσωτερικής εξιδανίκευσης του στόχου που έχει θέσει κάποιος να αποχαιρετήσει την ζωή από αυτό το σημείο. Θα πρέπει να γίνει κάθε τί το εφικτό για να αποτραπούν παρόμοια απονενοημένα διαβήματα.