Άλλες Ειδήσεις
Ριζότο με γαρίδες
Συστατικά
TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
500 γρ. γαρίδες, Nο1, ακαθάριστες
1 λίτρο νερό
1 κύβο κότας
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1 στικ σέλερι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι
150 γρ. ρύζι αρμπόριο
70 γρ. κρασί λευκό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
πιπέρι
αλάτι
Για τη σύνθεση
ρόκα
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
Για τον ζωμό
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
Καθαρίζουμε 4 γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια τους, και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Καθαρίζουμε τις υπόλοιπες γαρίδες μόνο από τα κελύφη τους αφήνοντας επάνω την ουρά και το κεφάλι, και βάζουμε και αυτά τα κελύφη στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό, τον κύβο κότας, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε τον ζωμό, τον ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, και τον αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ώστε να είναι καυτός όταν θα μαγειρεύουμε το ριζότο.
Για το ριζότο
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το θυμάρι, και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσοχή! Δεν θέλουμε να χυλώσει και να λασπώσει.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση του ζωμού προσθέτουμε την επόμενη.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός, για 15-18 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το σχοινόπρασο, το πιπέρι, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 2 λεπτά στην άκρη. Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Για τις γαρίδες
Κόβουμε τις 4 καθαρισμένες γαρίδες σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτουμε σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
Πασπαλίζουμε τις υπόλοιπες γαρίδες με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε στο τηγάνι τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, και τις αφαιρούμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες γαρίδες, τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από τις δύο πλευρές, και τις αφαιρούμε.
Για τη σύνθεση
Προσθέτουμε στο ριζότο τις ψιλοκομμένες γαρίδες και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Μοιράζουμε το ριζότο σε 2 πιάτα, τοποθετούμε από πάνω 2 ολόκληρες γαρίδες, και πασπαλίζουμε με ρόκα, πιπέρι και σταγόνες ελαιόλαδου.
Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com