Έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ιταλίας-Αφρικής στο Παλάτσο Μαντάμα της Ιταλικής Γερουσίας στη Ρώμη. Η ΕΡΤ, με τον ανταποκριτή της στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή, παρακολουθεί τις εργασίες από κοντά.
Είναι η πρώτη φορά που αυτή η διάσκεψη λαμβάνει χώρα ως Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εφόσον μέχρι τώρα έγινε σε διυπουργικό επίπεδο. Βάσει προγράμματος, αναμένονται οι εκπρόσωποι 41 αφρικανικών χωρών, με περίπου 25 αρχηγούς κρατών.
Η Σύνοδος είναι η πρώτη διεθνής εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Ιταλία από την έναρξη της προεδρίας της G7 από πλευράς του belpaese. Με την εν λόγω εκδήλωση, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποσκοπεί στο να υπογραμμίσει τη σημασία του περίφημου Σχεδίου Ματέι, με απώτερο σκοπό την επίτευξη μιας στενότερης συνεργασίας και “μη ληστρικής προσέγγισης, αλλά μεταξύ ίσων” με τα έθνη της αφρικανικής ηπείρου.
Η Σύνοδος Κορυφής προηγήθηκε από δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, το βράδυ της Κυριακής 28η Ιανουαρίου, όταν ο υποδέχτηκε σε δείπνο τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο.
Το Σχέδιο Ματέι, ένα φιλόδοξο στοίχημα της Τζόρτζια Μελόνι
Η Ιταλία διεκδικεί να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός φιλόδοξου μεν, καινοτόμου δε σχεδίου συνεργασίας με τις Αφρικανικές χώρες το οποίο ονομάζεται Σχέδιο Ματέι, ένας πυλώνας της Ιταλικής Κυβέρνησης και λάβαρο που φέρνει η Τζόρτζια Μελόνι από την εκλογή της το 2022.
Η βασική ιδέα του Σχεδίου είναι η εξασθένηση των αιτιών που οδηγούν στην μετανάστευση, κάτι το οποίο περνά από την σταθερότητα στην Αφρική. Για να επιτευχθεί αυτό, αναμένεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις Αφρικανικές χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός πολυμερούς ταμείου στην Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ιδρυτικοί εταίροι θα είναι η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ έκαστος, ενώ αναμένονται κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία (200 εκ. ευρώ) και από τις άλλες χώρες του Κόλπου, ενώ από την Ευρώπη ενδιαφέρον δείχνουν Γαλλία και Γερμανία. Αρχικά το Σχέδιο Ματέι θα επικεντρωθεί σε πιλοτικά σχέδια σε πρώτες χώρες, και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και σε άλλα έθνη της Αφρικανικής ηπείρου.
Στην (ολομέλεια) αναμένονται παρεμβάσεις των: Τζόρτζια Μελόνι, ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι, Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Αζάλι Ασουμάνι, Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρα Μετσόλα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσάρλς Μισέλ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αμίνα Μοχάμεντ.
Στην αίθουσα της Ιταλικής Γερουσίας αναμένεται η παρουσίαση 5 θεματικών ενοτήτων: Συνεργασία στον οικονομικό και υποδομικό τομέα – Επισιτιστική ασφάλεια – Ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση – Επαγγελματική κατάρτιση και πολιτισμός – Μεταναστεύσεις, μετακίνηση και ζητήματα ασφαλείας. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αργά το απόγευμα.
Μονόδρομος η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής
Όπως τονίζει η Corriere della Sera, το σχέδιο υποστηρίζεται από μεγάλες δημόσιες εταιρείες όπως η πετρελαϊκή Eni και η ενεργειακή Enel, αλλά γενικότερα “είναι ένα πολύπλοκο παζλ οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών εμπλοκών” και “ως εκ τούτου, επίσης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα”. Με τις ευρωεκλογές, αλλά και διάφορα πολεμικά μέτωπα προ των Ευρωπαϊκών πυλών, η επιτυχία του Σχεδίου Ματέι αποτελεί ουσιαστικό μονόδρομο για την Ιταλική Κυβέρνηση – αλλά και για την ίδια την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
Τζόρτζια Μελόνι: Η Ιταλία μια γέφυρα μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης
Το Σχέδιο Ματέι είναι “το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά ακριβούς εξωτερικής πολιτικής”, δηλώνει η Μελόνι στη Γερουσία, και πρόσθεσε πως “ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας είναι ότι έχουμε επίγνωση ότι η μοίρα μας και η μοίρα της Αφρικής είναι αλληλένδετες”.
Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί “μια γέφυρα για να αναπτυχθούμε μαζί, η Ιταλία είναι μια γέφυρα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης”. Η Μελόνι μίλησε για του Ενρίκο Ματέι, ιδρυτή του κολοσσού Eni, πως ήταν “εκεί που άλλοι έβλεπαν δυσκολίες, εκείνος έβλεπε ευκαιρίες”.
“Θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα αυτής της ιστορίας μαζί” εφόσον υπάρχουν “διαστρεβλωμένες αφηγήσεις που θέλουν την Αφρική να είναι μια φτωχή ήπειρος” ενώ πρόκειται για “ήπειρο με τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό”.
Σε αυτό το πλαίσιο “η Ιταλία θέλει να κάνει το χρέος της” με ένα “φιλόδοξο πρόγραμμα στρατηγικών παρεμβάσεων” και ολοκλήρωσε πως “στην Αφρική αναδύεται πάντα κάτι καινούργιο”.