Επιστήμες
Ρομπότ στην υπηρεσία των ηλικιωμένων
Στη διευκόλυνση της καθημερινότητας και των προβλημάτων που συναντούν οι ηλικιωμένοι θα συμβάλουν οι εφαρμογές για ανθρωπόμορφα κοινωνικά ρομπότ που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος RAPP (Robotic Applications for the elderly).
Το πρόγραμμα RAPP ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σε συνεργασία άλλων επτά ευρωπαϊκών φορέων.
Σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία μίας πλατφόρμας ανοιχτού λογισμικού, η οποία θα επιτρέπει την εύκολη ανάπτυξη και το διαμοιρασμό ρομποτικών εφαρμογών για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας αλλά και των προβλημάτων που συναντούν οι ηλικιωμένοι.
Έμφαση δόθηκε στη δημιουργία εφαρμογών, μέσω των οποίων τα ρομπότ μπορούν να αντιληφθούν και να αντιδράσουν στις επιθυμίες και ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.Οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν έχουν ως τελικούς χρήστες τόσο ηλικιωμένους όσο και ομάδες άμεσα εμπλεκόμενες με τη φροντίδα τους, όπως οι οικογένειές τους και επαγγελματίες φροντιστές.
Το έργο κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις, την παροχή συντροφικότητας και εξατομικευμένων υπηρεσιών τεχνολογίας σε ηλικιωμένους και την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε ηλικιωμένους που υπέφεραν από κάταγμα γοφού.
Για την πρώτη κατηγορία χρηστών έγινε χρήση του ανθρωπόμορφου ρομπότ ΝΑΟ, ενώ για τη δεύτερη χρησιμοποιήθηκε το ρομπότ υποστήριξης βαδίσματος Ang Robot.
Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο το σύστημα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ιατρικές (διάγνωση, αποκατάσταση ή παρακολούθηση νευρολογικών, νευροκινητικών, ψυχιατρικών ή οφθαλμολογικών διαταραχών) όσο και σε αθλητικές εφαρμογές (μοντελοποίηση αντίδρασης αθλητή, παρακολούθηση προφίλ και βελτίωση εκρηκτικότητας).
Σύμφωνα πάντως με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου RAPP, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέα Συμεωνίδη, “βασικός στόχος της ομάδας R4A είναι το άνοιγμα προς την αγορά μέσω του σχεδιασμού και της δημιουργίας εφαρμογών ρομποτικής χρήσιμων προς την κοινωνία”.