Διεθνή
Η Ρωσία τις πετρελαιοπηγές και η Τουρκία τον έλεγχο της χώρας – Η Ελλάδα ζημιώνεται
Δημοσιοποιήθηκε το πλαίσιο της εκεχειρίας το οποίο θα υπογράψουν οι Χαλίφα Χάφταρ και Φαγιέζ Σάρατζ και όπως φαίνεται από τα κύρια σημεία του θα είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα.
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα ζημιώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Λιβύης-Τουρκίας με βάση το οποίο αρπάζουν και οι δύο χώρες μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει:
Παρουσία του Ο.Η.Ε. στην Λιβύη όπως στο παρελθόν στην Βοσνία
Τα λιμάνια τίθενται υπό διεθνή εποπτεία (αυτό που «καίει» την ΕΕ είναι να μην συνεχίσουν οι ροές Λίβυων προς την Ευρώπη)
Ο LNA αναλαμβάνει τον έλεγχο στις πετρελαιοπηγές της χώρας αυτό άπτεται των ρωσικών συμφερόντων. Ένας δικός τους άνθρωπος θα ελέγχει για την Μόσχα τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Λιβύης.
Θα σταματήσει η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη. Άλλωστε δεν θα χρειαστούν…
Συνεπώς οι Ρώσοι παίρνουν αυτό που θέλουν:Τον έλεγχο του λιβυκού ορυκτού πλούτου και οι Τούρκοι παίρνουν και αυτοί αυτό που θέλουν που είναι η συνέχιση της ισχύος της υπογραφής Σάρατζ στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ουσιαστικά η Τουρκία χωρίς στρατό κατόρθωσε να επιτύχει αυτό που ήθελε στη Λιβύη. Να αναλάβει, δηλαδή, τον έλεγχο της χώρας.
Η Τουρκία, με τον τρόπο αυτό, κατάφερε δυο πράγματα, aπό τη μια, την αποτροπή της κατάληψης της Τρίπολης από τον Χαφτάρ και άρα την πτώση Σάρατζ.
«Με αυτή την εκεχειρία αλλά και με το ρόλο Ερντογάν δίπλα σε Πούτιν, η Τουρκία θα έχει θέση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη Διάσκεψη για διασφάλιση δικών της συμφερόντων».
Η συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στα εγκαίνια Turkstream έγινε με παρασκηνιακές ενέργειες Πούτιν και ακολούθως έγινε αποδεκτή από τον Χαφτάρ.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στην όλη συμφωνία ήταν ο Πούτιν, ο οποίος θα έχει απέναντί του και Χαφτάρ και Σάρατς για εξεύρεση φόρμουλας. Η αύξηση επιρροής της Ρωσίας έγινε με χειρουργικές διπλωματικές κινήσεις.
«Την κρίσιμη στιγμή αναδεικνύεται σε κυρίαρχος παίκτης, την ώρα που ο Τράμπ δημιουργεί αστάθεια και άρα υποχωρεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή»
«Η Ρωσία επιστρέφει στη Λιβύη μετά την πτώση Καντάφι όπου και είχε χάσει το έρεισμά της εκεί. Γίνεται λόγος για τη Λιβύη, με τα τεράστια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου».
Αυτό που «καίει» Κύπρο και Ελλάδα, όμως, είναι η τουρκολιβυκή συμφωνία.
«Με την εξέλιξη της εκεχειρίας τώρα, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την τύχη ούτε της συμφωνίας αλλά ούτε και του Σάρατζ. Πλέον η Τουρκία αποκτά ρόλο και λόγο στις εξελίξεις της Λιβύης και την επόμενη μέρα».
Και η Τουρκία και η Ρωσία πετυχαίνουν (έτσι φαίνεται) τους στρατηγικούς τους στόχους. Η Τουρκία τους πολιτικούς της στόχους και η Ρωσία τους ενεργειακούς της στόχους.
Από το 2011 η Μόσχα είχε «χαθεί» σαν σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης στην χώρα αυτή.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας ξεκίνησαν από το πρωί της Δευτέρας, ενώ στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχουν και αντιπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, καθώς έχουν ήδη φτάσει στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Ακόμα, αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να συναντηθούν ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως είχε αναφέρει πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Σύμφωνα με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η ρωσοτουρκική συνάντηση για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη σε επίπεδο επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ξεκίνησε στην αίθουσα υποδοχής του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωποι των λιβυκών πλευρών έχουν φτάσει και σύντομα θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες» έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα, στο Facebook.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του ρωσικού ΥΠΕΞ, που μεταδίδει το Sputnik αναφέρουν πως η εν λόγω συνάντηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσία και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα.
«Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη, θα γίνει σύμφωνα με την πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας», ανέφερε η πηγή από το ρωσικό ΥΠΕΞ στο Sputnik. «Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους» συμπλήρωσε.
Η εν λόγω εξελίξεις φαίνεται πως επηρέασαν και τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Ιανουαρίου.
Τελικά, όπως ανακοινώθηκε αιφνιδίως το πρωί της Δευτέρας, αντί η Γερμανίδα καγκελάριος να πάει στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο για να τη συναντήσει και μάλιστα πέντε μέρες νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου.
Κύρια θέματα της ατζέντας αναμένεται να είναι τόσο η κατάσταση στη Λιβύη, όσο και το μεταναστευτικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από την Διεύθυνση Επικοινωνίας στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μέρκελ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και περιφερειακά ζητήματα.
pronews.gr