Διεθνή
Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα – Πάνω από 200.000 γυρίζουν την πλάτη στον Πούτιν
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περίπου 25.000 Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για τη Γεωργία.
Κάποιοι έχουν στο πέτο μπλε και κίτρινες κορδέλες, υπέρ της Ουκρανίας. Στη Γεωργία τις φορούν άνετα, στη Ρωσία θα τους έστελναν στο αστυνομικό τμήμα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν για πολλούς ο νόμος που προβλέπει πολύ βαριές ποινές σε όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά και ο φόβος μήπως κλείσουν τα σύνορα.
Όπως λέει στο BBC ένας 23χρονος που έφυγε για τη Γεωργία, η μετανάστευση είναι μια μάχη κατά του καθεστώτος του Πούτιν. «Καταλάβαινα ότι ο καλύτερος τρόπος να ενεργήσω κατά του καθεστώτος του Πούτιν θα ήταν η μετανάστευση μου από τη Ρωσία» υποστηρίζει. «Είναι δική μου ευθύνη να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους Ουκρανούς».
Αν και η χώρα έχει προϊστορία πολέμου με τη Ρωσία, είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς, ενώ οι πολίτες της τάσσονται κατά συντριπτική πλειοψηφία στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η μετανάστευση δεν σταματά στη Γεωργία. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για τις ρωσικές πτήσεις, επομένως κατευθύνονται προς χώρες όπου οι πτήσεις εξακολουθούν να επιτρέπονται και όπου δεν απαιτείται βίζα, όπως η Τουρκία, η Κεντρική Ασία και ο Νότιος Καύκασος. Πολλοί έχουν καταφύγει στην Αρμενία.
200.000 Ρώσοι στο εξωτερικό
Ρώσος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι και 200.000 Ρώσοι έχουν φύγει για το εξωτερικό. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τους Λευκορώσους που φεύγουν από το καθεστώς του Λουκασένκο.
What’s your source on that number, please?
— Nataliya Vasilyeva (@Nat_Vasilyeva) March 8, 2022
«Μια πτήση απλής μετάβασης προς την Κωνσταντινούπολη κόστισε σε εμένα και τον σύζυγό μου περισσότερο από το συνολικό μηνιαίο εισόδημά μας» είπε η Anya στο BBC.
«Ο φόβος για κλειστά σύνορα, καταστολή και επιστράτευση είναι στο DNA μας. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει ιστορίες για την κατάσταση φόβου που ζούσαν επί Στάλιν και τώρα το βιώνουμε εμείς» επισημαίνει.
Ωστόσο, και η εύρεση κατοικίας δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς υπάρχουν αναφορές για ιδιοκτήτες καταλυμάτων AirBnb που αρνούνται να τα ενοικιάσουν σε Ρώσους ή Λευκορώσους. Ειδικά στη Γεωργία υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν με καχυποψία την άφιξη ξένων από μια χώρα που κατέχει το 20% της πατρίδας τους.
in.gr