Επιστήμες
Ρύθμιση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά με κόφτη
Αίρει τον περιορισμό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπειτα από αιτήματα των αγροτών, ωστόσο απαιτείται και ενίσχυση των δικτύων.
Αίρει τον περιορισμό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπειτα από αιτήματα των αγροτών, ωστόσο απαιτείται και ενίσχυση των δικτύων.
Ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά μέχρι ποσοστού 1% ανά νομό, συμπεριλαμβανομένων και των εκτάσεων που γειτνιάζουν με εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτό ανακοίνωσαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην οποία μετείχαν επίσης ο υφυπουργός, κ. Γεράσιμος Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κα Αλέξάνδρα Σδούκου. Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας, όπως μας είπαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.
Στην προωθούμενη ρύθμιση που πρόκειται να συμπεριληφθεί σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τίθεται όμως ένα όριο ισχύος 1 MW για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), ώστε όπως αναφέραν από το υπουργείο Περιβάλλοντος «να μην δούμε μεγάλα πάρκα να μπαίνουν σε ΓΓΥΠ και να ενισχύσουμε την μικρή και διεσπαρμένη παραγωγή».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές ο κ. Γιώργος Ζιάμας, ταμίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών είπε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ασφαλώς και είναι θετική εξέλιξη για μας τους αγρότες και εκτιμώ ότι ο κόφτης που μπήκε στην ρύθμιση δεν θα έχει επίπτωση σε μας. Βέβαια, πρέπει πιστεύω να προχωρήσει και ο νόμος που μας είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να ξεμπλοκάρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών άνω των 100 KW από αγρότες και να μπορούμε να εγκαθιστούμε και πάρκα 500 KW».
Σημειώνεται ότι σε ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός διμήνου από την ψήφιση του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα καθοριστεί η συνολική ισχύς σε MW, των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ανά νομό.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί όμως τους αγρότες είναι και ο κορεσμός των δικτύων σε πολλές περιοχές, όπως όμως μας είπε ο ταμίας του ΠΣΑΦ, κ. Γιώργος Ζιάμας υπάρχει υποχρέωση από τη χώρα μας για ενίσχυση των δικτύων, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
agrotypos.gr