Άλλες Ειδήσεις
Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο
Γιορτάζουν
Βενέδικτος, Βενεδίκτη.
Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π
Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14).
Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.
Γεγονότα
Στο Αγρίνιο…
14 Μαρτίου 1899
Στις 14 Μαρτίου του 1899, στις 10:00 το πρωί, στο δημαρχείο της πόλης, το οποίο στολίστηκε κατάλληλα, πραγματοποιήθηκε η απονομή των «διασήμων» από το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Σπανίδη στη διοικητική επιτροπή του Συλλόγου «Εργάνη Αθηνά», η οποία κατά την περίοδο του πολέμου περιέθαλψε τους τραυματίες.
Από τις 9:00 το πρωί αρκετός κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται και λίγο πριν τις 10:00 ήρθαν και πήραν τη θέση τους στο δημαρχείο οι κυρίες και οι «δεσποινίδες» τις οποίες υποδέχθηκε ο «φιλόκαλος δήμαρχος κ. Στάικος. Στις 10:00 ακριβώς ο Νομάρχης Ιωάννης Σπανίδης, κρατώντας στα χέρια του τα διπλώματα και τα «διάσημα», ανέβηκε στην έδρα από την οποία απευθύνθηκε προς τις κυρίες και είπε: «Κυρίαι, διά της κλειδούχου της Βασιλίσσης κ. Μασσαλά διετάχθην υπό της Α.Μ. της Σεπτής ημών Βασιλίσσης, όπως έλθω ενταύθα και διανείμω υμίν τα διάσημα ταύτα του Ερυθρού Σταυρού μετά των οικείων διπλωματών των διαπιστούντων την διανομήν των. Ποίαν η απονομή ταύτη έχει έννοιαν και τι ταύτα συμβολίζουσι θέλετε εύρη εν τη προσφωνήσει ην εποιήσαντο η Σεπτή ημών Βασίλισσα την 21 Δεκεμβρίου π.ε. εις τας εν τοις Ανακτόροις συναθροισθείσας κυρίας εις ας ιδιοχείρως απένειμεν ταύτα. Ευτυχή θεωρώ εμαυτόν, τυχόντα της τιμής εκτελέσεως της διαταγής ταύτης της Α.Μ. συγχαίρω υμάς από καρδίας διά την υψηλήν τιμήν ης αξιούσθε επαξίως των κόπων ους μετ’ αυταπαρνήσεως υψίστης εν κρισίμω της πατρίδος ώρα κατεβάλετε προς περίθαλψιν και νοσηλεία των τραυματιών του ατυχούς ημών πολέμου. Συγχαίρω δε και τον τόπον τούτον, όστις εν ολίγοις απέδειξεν ότι περικλείει εν αυτώ και ιερείας του καθήκοντος και αληθείς Ελληνίδας: Ζήτω οι Βασιλείς, ζήτω το Έθνος, ζήτω το Αγρίνιον». Ακολούθησε ένας μικρός χαιρετισμός του Δημάρχου Ευστάθιου Στάικου και της Αντιπροέδρου του συλλόγου. Οι κυρίες και οι δεσποινίδες που βραβεύτηκαν ήταν οι: Αλκμήνη Κούκα, Χριστίνα Ευστ. Στάικου, Αικατερίνη Παπαχρυσοπούλου, Μαριγώ Λαζάρου Ιωαννίδου, Φλωρεντία Παπαφώτη, Λώλα Ν. Παπαγιαννίδου, Πώπη Φωτιάδου, Δήμητρα Τριανταφυλλίδου, Δέσποινα Δ. Γούναρη, Σπυριδούλα Ευθυμίου, Έλλη Μπαϊμπά, Ελευθερία Παπαγιάννη, Κατίνα Θεοφανίδου, Αικατερίνη Κουντουριώτου, Αρτεμισία Λαζάρου Ιωαννίδου, Παρασκευή (δυσ/στο επίθετο) και Μαρίκα Κοντογιάννη.
…και στον κόσμο
1794
Ο αμερικανός αγρότης Έλι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.
1826
Απεργία κηρύσσουν οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο της Διοίκησης, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων, μεσούσης της Επανάστασης. Πρόκειται για την πρώτη νεοελληνική απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημειώνουν οι ιστορικοί του εργατικού κινήματος.
1905
Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.
1942
Στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας – Ιταλίας στη Ρώμη για την πολεμική οικονομία, αποφασίζεται η Ελλάδα να καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών μηνιαίως και το υπερβάλλον να αναγνωρίζεται ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία (Αναγκαστικό Δάνειο).
1998
Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίζεται στις 357 δραχμές.
2000
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σημειώνεται μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 6,65% στις 4.542,65 μονάδες. Δεκάδες επενδυτές συγκεντρώνονται έξω από το Χρηματιστήριο και προπηλακίζουν τον πρόεδρο της Ένωσης Μετόχων, Δημήτρη Καραγκούνη.
Γεννήσεις
1939: Σταύρος Ξαρχάκος
Έλληνας συνθέτης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει τραγούδια για περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.
1961: Μιχάλης «Μάικ» Λαζαρίδης
Ο Μιχάλης (Μάικ) Λαζαρίδης (Mike Lazaridis, γεννήθηκε ως Μιχαήλ Λαζαρίδης στην Κωνσταντινούπολη, στις 14 Μαρτίου 1961) είναι Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής και αντιπρόεδρος της εταιρίας Research In Motion (RIM), που δημιούργησε και κατασκευάζει τα ασύρματα τηλέφωνα Blackberry. Είναι επίσης καγκελάριος του Πανεπιστημίου του Γουοτερλού (Univerity of Waterloo) και έχει τιμηθεί ως Αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά (Order of Canada). Με εκτιμώμενη περιουσία στα 800 εκατομμύρια δολάρια, ο Μάικ Λαζαρίδης κατατάχτηκε από το περιοδικό Forbes το 2007 στην 17η θέση των πιο πλούσιων Καναδών και στη 651η θέση παγκοσμίως.
1988: Σάσα Γκρέι
Σάσα Γκρέι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίνας Άννας Χατζή, ελληνοαμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός του ερωτικού κινηματογράφου.
Θάνατοι
1883: Καρλ Μαρξ
Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και επαναστάτης σοσιαλιστής ενώ θεωρείται ως θεμελιωτής του κομμουνισμού. Σπούδασε δίκαιο και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα ως φιλόσοφος και δημοσιογράφος. Είναι κατ’ εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.
Ο Καρλ Μαρξ έχει χαρακτηριστεί απο τους κοινωνιολόγους ως ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ανθρώπινη ιστορία. Το έργο του έχει τόσο ισχυρούς υποστηρικτές όσο και φανατικούς κατακριτές.Η δουλεία του στον κλάδο της οικονομίας έθεσε τα θεμέλια για την καλύτερη κατανοήση της εργασίας και της σχέσης της με το κεφάλαιο.
1934: Δημήτριος Αιγινήτης
Σύγχρονος Έλληνας αστρονόμος και υπουργός εκκλησιαστικών και δημοσίας εκπαιδεύσεως.
1957: Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Ήταν η αρχή του τέλους.
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους.
Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.
Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr