Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

4 768x500 2

Γιορτάζουν

Ορθόδοξος, Ορθοδοξία, Ορθούλα.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα του Νορούζ
Η Διεθνής Ημέρα του Νορούζ καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010 για να τιμήσει μια ανοιξιάτικη γιορτή περσικής προέλευσης, με ιστορία 3.000 ετών, που συμπίπτει με την περσική πρωτοχρονιά.
Το Νορούζ (Νέα Ημέρα) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου στο Ιράν (αν και το ισλαμικό ιερατείο τη θεωρεί ειδωλολατρική) και τις γύρω χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον περσικό πολιτισμό.
Στην απόφαση του ΟΗΕ αναφέρεται κι ένας στίχος του Πέρση ποιητή Τζαλαλουντίν Ρουμί (1207-1273), που θεωρεί το Νορούζ «γιορτή αναγέννησης του πλανήτη και των ψυχών μας».

1 16

 

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.
Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.
Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

2 17

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.
Στην Ελλάδα τα δάση βρίσκονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους. Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες. Από αυτό μόλις το 10% αναδασώνεται. Οι ελάχιστοι και μεγάλοι σε ηλικία δασοφύλακες, η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, ο απηρχαιωμένος εξοπλισμός και οι 2.500 αδιόριστοι ειδικοί επιστήμονες συνθέτουν το δασοπονικό πρόβλημα της χώρας μας.

3 17

 

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

4 16

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία.
Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους.

5 17

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

6 15

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων
Η Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων καθιερώθηκε το 2009 από την Διεθνή Ένωση Χρωμάτων (ICA) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, για να συμπέσει με την εαρινή ισημερία, όπου η ημέρα και η νύχτα είναι ίσες και να συσχετισθεί συμβολικά με τη συμπληρωτική φύση του φωτός και του σκότους, του φωτός και της σκιάς, όπως εκφράζεται σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Το χρώμα, χάρη στην οπτική αντίληψη, είναι ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα στη ζωή του ανθρώπου, που συμβάλλει στην αντίληψη της πραγματικότητας.

7 15

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

21 Μαρτίου 1946
«Το Αγρίνι και τα ζητήματά του»
Σημαντικές πληροφορίες δίνει σε ένα πρωτοσέλιδό του άρθρο ο Ριζοσπάστης της 21ης Μάρτη του 1946 (Χρόνος 29ος, αρ. φύλ. 9.719), για την περίοδο της Κατοχής αλλά και της περιόδου μετά τα Δεκεμβριανά. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Το Αγρίνι και τα ζητήματά του». Σ’ αυτό, ο συντάκτης Ηρακλής Παππάς, γράφει μεταξύ άλλων:
«Ένα ταξίδι στη νότια και δυτική Ρούμελη με τελευταίο σταθμό την πολύπαθη εργατούπολη του Αγρινίου και μια πρόχειρη σχετικά μελέτη των ζητημάτων των πόλεων (Θήβα, Λειβαδιά, Μεσολόγγι και Αγρίνι) και της υπαίθρου σε τρία βασικά συμπεράσματα οδηγούν: ότι η περιοχή αυτή προπολεμικά ήταν τέλεια εγκαταλελειμμένη, στην Κατοχή και την Αντίσταση έδωσε τα πάντα και υπέφερε τα πάνδεινα και μεταδεκεμβριανά λιώνει από την τρομοκρατία και την οικονομική – επισιτιστική εξαθλίωση».
Έχει πλούσια αγωνιστική παράδοση το Αγρίνι, γι’ αυτό και έγινε η σπίθα της Αντίστασης. Μετά το Δεκέμβρη το Αγρίνι, η πόλη των ανταρτών, φόρεσε το στεφάνι του μαρτυρίου και έγινε η πόλη κατατρεγμένων. Πεντακόσιοι αγωνιστές καταδιωκόμενοι και εκπατρισμένοι της υπαίθρου βρίσκονται στην πόλη.
Χάρη στην οργάνωση του λαού του Αγρινίου και στην αυτοάμυνά του οι τρομοκράτες (Θ. Πολίτης, Αν. Νάκος, Μαργιόλης, Μητρόπουλος κ.λπ.) γρήγορα μπήκαν στα καβούκια τους. Καθοδηγητικός νους και τρομοκρατικό όργανο ταυτόχρονα είναι ο υπενωμοτάρχης της Ασφάλειας Νίκος Κωσταράς. Στην Κατοχή ήταν χωροφύλακας αποσπασμένος στο 2ο γραφείο του εκεί Τάγματος Ασφαλείας. Έπιασε με τα χέρια του και παρέδωσε στους Γερμανούς το δικηγόρο Κυριλή, που εκτελέστηκε. Με κατάθεσή του κρεμάστηκε ο Σαλάκος. Παρέδωσε και εκτελέσθηκαν οι: Πάσχος, Μαυρέλης, Κορόζης, Καρφής, Κατσάμπαλης και Αρ. Καλλίμαχος. Μηνύσεις και εντάλματα εκκρεμούν εναντίον του. Εξακολουθεί όμως να περιφέρεται αναιδέστατα και προκλητικότατα και να τρομοκρατεί τους πολίτες.
Η τρομοκρατία στην ύπαιθρο και η καταθλιπτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί απ’ τις αρχές προβάλλουν σαν βασικό αίτημα όλων των στρωμάτων του λαού για την πρόοδο και ανοικοδόμηση, την αποκατάσταση της τάξης.
Αυτό είναι το βασικό αίτημα της εργατιάς και πλάι του: η απόδοση συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, ν’ αρχίσει η ανοικοδόμηση να γίνει αμέσως η συγκέντρωση των καπνών από τις ενώσεις των συνεταιρισμών, με χρηματοδότηση του κράτους, να χορηγηθούν επιδόματα ανεργίας, να επεκταθούν οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, να δοθεί ιματισμός, ν’ αρχίσουν τα έργα οδοποιίας, ν’ αυξηθούν τα τρόφιμα και ο ιματισμός της Ούντρα και να δίνονται δωρεάν στους ανέργους. Με τη συγκέντρωση των καπνών θα ανοίξουν οι δουλειές και θα απορροφηθούν οι καπνεργάτες που κατά 80% είναι σήμερα άνεργοι[…]».

…στον κόσμο

1800
Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

8 16

 

 

1821
Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο.

9 15

 

 

1847
Ο ζωγράφος Γ. Κ. Μιχαήλ ολοκληρώνει τον πίνακά του «Εμπρησμός της Οθωμανικής Φρεγάτας εις Γέροντα». Ο πίνακας βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή).

10 15

 

 

1935
Η Περσία μετονομάζεται επισήμως σε Ιράν (Η χώρα των Αρίων).

11 15

 

 

1952
25.000 άνθρωποι παρακολουθούν την πρώτη Rock & Roll συναυλία στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

12 15

 

 

1960
Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του Απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ θα ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

13 8

 

Γεννήσεις

1920: Μανώλης Χιώτης
Έλληνας συνθέτης, από τους σημαντικότερους του λαϊκού τραγουδιού, και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Έφερε επανάσταση στο λαϊκό τραγούδι και στην ελληνική μουσική γενικότερα, επινοώντας την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο “κοσμικό κέντρο”.

14 5

 

 

1960: Άιρτον Σένα
Βραζιλιάνος οδηγός της Φόρμουλα 1, ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο ταλαντούχος οδηγός όλων των εποχών.

15 4

 

 

1980: Ροναλντίνιο
πραγματικό όνομα: Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα, Ronaldo de Assis Moreira, γεννήθηκε 21 Μαρτίου 1980) είναι Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, κυρίως ως αριστερός πλάγιος μέσος αλλά και ως μεσοεπιθετικός. Συχνά θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του και από ορισμένους ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών.
Ο Ροναλτίνιο κέρδισε δύο βραβεία Παίκτης της Χρονιάς της ΦΙΦΑ και μια Χρυσή Μπάλα. Ήταν γνωστός για την απαράμιλλη τεχνική που διέθετε, αλλά και τις δημιουργικές του ικανότητες.[5][6] Λόγω της ευελιξίας του, του ρυθμού του, της τεχνικής ποιότητάς του, αλλά και τα εξαιρετικά του χτυπήματα φάουλ, θεωρείται ως ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στην ιστορία.[7][8][9][10] Έκανε το ντεμπούτο του στη Γκρέμιο το 1998. Μετακόμισε στη Παρί Σεν Ζερμέν στην Γαλλία πριν υπογράψει για τη Μπαρτσελόνα το 2003. Στη δεύτερη σεζόν του με τη Μπαρτσελόνα, κέρδισε το πρώτο του βραβείο Παίκτης της Χρονιάς ΦΙΦΑ. Στην επόμενη χρονιά κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και άλλο ένα τίτλο στη Λα Λίγκα, κάνοντας το πρώτο νταμπλ στην καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος έλαβε επίσης το δεύτερο βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς ΦΙΦΑ.

16 2

Alegria de Ronaldinho durante el partido

 

Θάνατοι

1727: Ισμαήλ Ιμπν Σαρίφ
Δεύτερος άρχοντας του Μαρόκου, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανεξαρτησία της χώρας του από τους Οθωμανούς Τούρκους. Έμεινε στην ιστορία για τις 500 γυναίκες και τα 1042 παιδιά του. (Γεν. 1645)

17 1

 

 

1988: Πάτρικ Στέπτοου
Βρετανός ιατρικός ερευνητής, που μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Έντουαρτς τελειοποίησαν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. (Γεν. 9/6/1913)

18 1

 

 

2013: Πιέτρο Μενέα
Ιταλός αθλητής στίβου και ολυμπιονίκης. Ήταν κάτοχος για 17 χρόνια του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200 μ. ανδρών και χρυσός ολυμπιονίκης στη Μόσχα (1980), ενώ κατέκτησε πολλά ακόμη αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Θεωρείται ο κορυφαίος λευκός σπρίντερ όλων των εποχών.

19

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014