Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

3 768x500 1 1

Γιορτάζουν

Ζωσιμάς, Νεόφυτος, Ξένη, Φίλων.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε στις 3 Δεκεμβρίου 2018, την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.
Η UNESCO από την πλευρά της καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.
Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη. Χωρίς ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες δια βίου για όλους, οι χώρες δεν θα πετύχουν την ισότητα των φύλων και δεν θα μπορέσουν να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας που αφήνει πίσω της εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενηλίκους.
Σήμερα, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι εξακολουθούν να μην φοιτούν στο σχολείο. 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν τα βασικά μαθηματικά. Λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην Υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση, ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου.
Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση παραβιάζεται και είναι απαράδεκτο.

1 13

 

 

Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους
Η Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 24 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία οργανώσεων πασχόντων και γιατρών από όλο τον κόσμο.
Το Σύνδρομο Μέμπιους είναι μια εξαιρετικά σπάνια συγγενής νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται απο παράλυση του προσώπου και ανικανότητα κίνησης των ματιών απο τη μια στην άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία,αλλά εξαρτάται από την συμπτωματολογία και είναι υποστηρικτική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο Μέμπιους γεννιούνται με πλήρη παράλυση του προσώπου και δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους ή να σχηματίσουν εκφράσεις του προσώπου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους συνανθρώπους τους, επειδή δεν μπορούν να δείξουν τα συναισθήματά τους. «Ουσιαστικά είναι σα να έχεις μια μάσκα στο πρόσωπό σου», λέει στην βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ρολάν Μπιενβενί, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Μέμπιους. Όταν δεν μπορείς να χαμογελάσεις, οι άλλοι «μπορούν να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη εντύπωση σένα», λέει, «Σχεδόν μπορείς να διαβάσεις τις σκέψεις τους. Αναρωτιούνται: «Τι πρόβλημα έχει αυτός; Έπαθε κάποιο ατύχημα;» «Αμφιβάλλουν για την πνευματική σου ικανότητα, σκέφτονται ότι ίσως έχεις κάποια νοητική αναπηρία εξαιτίας αυτού του κενής έκφρασης στο πρόσωπό σου».
Η νόσος οφείλει την ονομασία της στον γερμανό νευρολόγο Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους (1853-1907), ο οποίος ήταν πρώτος που την περιέγραψε διεξοδικά το 1888 και από τον οποίο πήρε το όνομά της, αν και ο πρώτος γιατρός που τή διέγνωσε ήταν ο γερμανός οφθαλμίατρος Άλφρεντ Γκρέφε (1830-1899), το 1880. Η 24η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους, είναι η ημερομηνία γέννησης του Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους.

2 11

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

24 Ιανουαρίου 1927
Το οδικό δίκτυο του νομού
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Παπαϊωάννου ερωτά τον Υπουργό Συγκοινωνιών της Κυβέρνησης του Αλέξανδρου Ζαΐμη, Γιάννη Μεταξά, για το κατεστραμμένο τμήμα της εθνικής οδού Αγρινίου – Αμφιλοχίας «δι’ ης εξυπηρετούνται», όπως ανέφερε, «τρεις επαρχίαι, του Βάλτου, του Ξερομερίου και Τριχωνίας, επαρχίαι καπνοπαραγωγικαί», και για την οποία οι μηχανικοί έχουν αποφανθεί ότι χρειάζεται άμεση ανάγκη επισκευής. Επειδή ο δρόμος παρά τις μέρες που πέρασαν παραμένει κατεστραμμένος, παρακαλεί τον Υπουργό για την επισκευή του, καθώς και για τη λήψη γενικότερων μέτρων «δι’ όλον τον νομόν Αιτωλοακαρνανίας, όστις στερείται οδών». Ο Γιάννης Μεταξάς απαντώντας στο βουλευτή του νομού είπε, ότι διατάχθηκε ο νομομηχανικός να εξετάσει και να αναφέρει στο υπουργείο την απαιτούμενη δαπάνη για την επισκευή της. (Πηγή: Πρακτικά της Βουλής 1926 – 1927, Σύνοδος Α, Συνεδρίαση ΙΖ, σελ, 99)

…και στον κόσμο

1837
Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.

3 12

1908
Θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.

4 10

 

 

1913
Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

5 10

 

 

1961
Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της και θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου. Η ξανθιά σταρ θα πεθάνει ενάμιση χρόνο μετά, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

6 10

 

 

1991
Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

7 9

 

 

2005
Οι βαμβακοπαραγωγοί παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη και σε πολλούς άλλους κόμβους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, χωρίς όμως να κλείσουν τους δρόμους. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Γεωργίας του κόμματος. Στην επιστολή του επικαλείται λόγους συνείδησης. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο δεν είναι υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης.

8 9

 

 

Γεννήσεις

76
Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, 14ος ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και από τα έργα που άφησε στην Αθήνα (Πύλη του Αδριανού, Ναός του Ολυμπίου Διός, Αδριάνειο Υδραγωγείο). (Θαν. 10/7/138)

9 9

 

 

1776
Ερνστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν (Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, συντομογραφία Ε. Τ. Α. Χόφμαν, γεννημένος ως Ερνστ Τέοντορ Βίλχελμ Χόφμαν, 24 Ιανουαρίου 1776 – 25 Ιουνίου 1822) ήταν Γερμανός ρομαντικός συγγραφέας της φανταστικής και της γοτθικής μυθοπλασίας τρόμου, νομικός, συνθέτης, κριτικός της μουσικής και καλλιτέχνης. Οι ιστορίες του αποτελούν τη βάση της όπερας του Ζακ Όφενμπαχ, Τα Παραμύθια του Χόφμαν, στην οποία ο Χόφμαν εμφανίζεται ως ο ήρωας. Είναι, επίσης, ο συγγραφέας της νουβέλας Ο Καρυοθραύστης, στην οποία βασίζεται το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι. Το μπαλέτο Coppélia βασίζεται σε δύο άλλες ιστορίες που έγραψε ο Χόφμαν, ενώ η Kreisleriana του Σούμαν βασίζεται στον χαρακτήρα Γιοχάνες Κράισλερ του Χόφμαν.
Τα διηγήματα του Χόφμαν επηρέασαν ιδιαίτερα τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κινήματος του ρομαντισμού. (Θαν. 25/6/1822)

10 12

 

 

1948
Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Σπούδασε χορό και ρυθμική στην Αίγυπτο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε μια παραγωγή του 1965, στην κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες, όταν ακόμη φοιτούσε στη δραματική σχολή. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο της και στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία “Στεφανία”. Τότε ήταν που της παρείχε και το συμβόλαιό της η Φίνος Φίλμς. Μετά από μια πλειάδα ρόλων αποσύρθηκε από τις ταινίες το 1975 και ασχολήθηκε με το θέατρο αποκλειστικά. Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε είναι “Ο Ματωμένος Γάμος” του Λόρκα, “Ένας Ιδανικός Σύζυγος” του Όσκαρ Ουάιλντ κ.ά.
Είναι σύζυγος του σκηνοθέτη Ερρίκου Ανδρέου με τον οποίο γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι, την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος με το ψευδώνυμο Δημήτρης Μήκας.

11 11

 

 

Θάνατοι

1822
Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, μουσουλμάνος Αλβανός στην καταγωγή πασάς των Ιωαννίνων που διαδραμάτισε για περισσότερα από 40 χρόνια σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ηπείρου και όχι μόνο, από το 1788 όταν και διορίστηκε πασάς των Ιωαννίνων μέχρι τις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης. Στο απόγειο της δόξας του κατείχε μια μεγάλη περιοχή του ελλαδικού χώρου και ανήκε στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε το πασαλίκι των Ιωαννίνων αλλά και για τον χαρακτήρα του, έμεινε γνωστός σαν Ασλάνι (λιοντάρι) των Ιωαννίνων. Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ιστορία της Ηπείρου αλλά και ευρύτερα της Ελλάδας και της Αλβανίας στο μεταίχμιο μεταξύ του 18ου αιώνα και 19ου αιώνα. Καταγόταν από το Τεπελένι της Αλβανίας (γεννήθηκε μεταξύ 1740-1750) και εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο αρχικά ως αρχηγός ληστοσυμμορίας, που εμπλέκεται σε συγκρούσεις με αξιωματούχους του οθωμανικού κράτους στον χώρο της Αλβανίας και της Ηπείρου. Χάρη στην πολεμική του ικανότητα, την ανδρεία του, αλλά και τις δολοπλοκίες του, καταφέρνει να ενταχθεί στον στρατιωτικό- διοικητικό μηχανισμό του οθωμανικού κράτους καταλαμβάνοντας διάφορα αξιώματα, ώσπου τελικά το 1788 διορίζεται πασάς, δηλαδή διοικητής του σαντζακίου των Ιωαννίνων.. (Γεν. 1741)

12 10

 

 

1965
Γουίνστον Τσόρτσιλ, Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55. Ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης γι’ αυτό και ονομάστηκε «Πατέρας της νίκης», καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του καθεστώτος των διεθνών συσχετισμών κατά την μεταπολεμική περίοδο. (Γεν. 30/11/1874)

13 2

 

 

2012
Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μία αιωνιότητα και μία μέρα. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Τοπίο στην Ομίχλη, Μία αιωνιότητα και μία μέρα, Ο Θίασος, Το Βλέμμα του Οδυσσέα και Ο Μεγαλέξαντρος. Είναι γνωστός για τον αργό ρυθμό και τις τρομερά μεγάλες σε διάρκεια λήψεις στις ταινίες του. (Γεν. 27/4/1935)

14 1

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014