Άλλες Ειδήσεις
Σαν σήμερα, 25 Μαΐου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο
Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών
Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.
Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2014), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 15.000 παιδιά στη Ρωσία.
Η Ένδοξη 25η Μαΐου
Η «Ένδοξη 25η Μαΐου» (Glorious Twenty-Fifth of May), που αναφέρεται επίσης ως «Wear the Lilac Day», είναι μία ετήσια γιορτή από τους λάτρεις της λογοτεχνικής σειράς του Τέρι Πράτσετ «Δισκόκοσμος» (Discworld). Επί τη ευκαιρία είναι και μία μέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο «Δισκόκοσμος» είναι μία σειρά κωμικών μυθιστορημάτων φαντασίας, που έγραψε ο άγγλος συγγραφέας Τέρι Πράτσετ (1948-2015), από το 1983 έως το 2013. Στη σειρά αυτή ο Πράτσετ παρωδεί τα πάντα, από τις αρχαίες μυθολογίες και φιλοσοφίες, μέχρι τον σύγχρονο κινηματογράφο, τα στερεότυπα, τα πολιτικά συστήματα, το θρησκευτικό φανατισμό και πολλά ακόμη. Κάποια από τα μυθιστορήματα της σειράς έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Η Ένδοξη 25η Μαΐου είναι μία επέτειος στον φανταστικό κόσμο του «Δισκόκοσμου» για τη λαϊκή επανάσταση που έβαλε τέλος στη βασιλεία του λόρδου Γουίντερ. Στις 25 Μαΐου, οι επιζώντες φορώντας ένα κλαδάκι πασχαλιάς συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν εκείνους που έπεσαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Τα της επανάστασης διαλαμβάνονται στο μυθιστόρημα της σειράς «Night Watch» (2002).
Η γιορτή υιοθετήθηκε από λάτρεις του «Δισκόκοσμου», οι οποίοι άρχισαν να φορούν στο πέτο ένα κλαδάκι πασχαλιάς κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να τιμήσουν τον συγγραφέα. Το 2007, όταν ο Τέρι Πράτσετ ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι θαυμαστές του ξεκίνησαν την καμπάνια «Match It For Pratchett» για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Έτσι, κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου οι λάτρεις του Πράτσετ ενθαρρύνονται να φέρουν ένα κλαδάκι πασχαλιάς και να προβαίνουν να ενισχύουν με δωρεές ιδρύματα που ασχολούνται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι θαυμαστές του Τέρι Πράτσετ και του Ντάγκλας Άνταμς (η 25η Μαΐου είναι και «Ημέρα της Πετσέτας» προς τιμή του Άνταμς) ενώνουν τις δυνάμεις τους και γιορτάζουν μαζί την ημέρα, αναφέροντάς τη ως «Wear a Lilac Towel Day».
Ημέρα της Αφρικής
Η Ημέρα της Αφρικής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (Ο.Α.Ε. – από το 2002 ονομάζεται πλέον Αφρικανική Ένωση), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας την 25η Μαΐου 1963 και αποτελεί την συλλογική έκφραση των χωρών της μαύρης ηπείρου.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2020) είναι: «Μαζί δυνατότεροι».
Ημέρα της Πετσέτας
Κάθε χρόνο, στις 25 Μαΐου, οι φανατικοί θαυμαστές του έργου του Άγγλου συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς (1952-2001) δεν τον ξεχνούν και κυκλοφορούν στους δρόμους με μία πετσέτα, σύμβολο και απαραίτητο εξάρτημα όσων κάνουν ωτοστόπ, όπως αναφέρεται στο πιο γνωστό έργο του Άνταμς, το χιουμοριστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ».
Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων
Είναι η ετήσια γιορτή αυτών που λατρεύουν τις νέες τεχνολογίες (geek στα αγγλικά).
Ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία του ισπανού μπλόγκερ Χερμάν Μαρτίνεθ, γνωστού με το διαδικτυακό όνομα σενιόρ Μπουέμπο και τα επόμενα χρόνια απέκτησε διεθνή διάσταση.
Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 25 Μαΐου 2006 στη Μαδρίτη, όπου 300 κομπιουτεράδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας κι έπαιξαν Πακ-Μαν.
Από τότε, η 25η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων (Geek Pride Day).
Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς
H 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (World Thyroid Day) από το 2008, αρχικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ). Στην συνέχεια υιοθετήθηκε και από τις ιατρικές εταιρείες των λοιπών ηπείρων.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.
Ο θυρεοειδής αδένας, που συχνά αναφέρεται ως απλά θυρεοειδής, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας βρίσκεται στο μπροστινό και κάτω μέρος του λαιμού και ζυγίζει 10 γραμμάρια. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή επηρεάζουν τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος και ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Επομένως η υγεία του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές σε παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Οι πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός (ασυνήθιστα αυξημένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς), ο υποθυρεοειδισμός (ασυνήθιστα μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς), η βρογχοκήλη (η διόγκωση του θυρεοειδούς, διάχυτη ή οζώδης), οι θυρεοειδίτιδες (φλεγμονές του θυρεοειδούς) και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Συχνά οι διαταραχές του θυρεοειδούς προκαλούνται από ανεπάρκεια ιωδίου.
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι υπερτροφίες του θυρεοειδούς, οι βρογχοκήλες, τις οποίες οι Κινέζοι και άλλοι λαοί της Ανατολής θεράπευαν εμπειρικά με σκευάσματα πλούσια σε ιώδιο (στάχτη σφουγγαριών και κοραλλιών).
Ο άμεσος σύνδεσμος ιωδίου και θυρεοειδούς, αποδείχτηκαν επιστημονικά μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1886, ο γερμανός χημικός Όιγκεν Μπάουμαν (1846-1896) ανακάλυψε ότι ο θυροειδής περιέχει σχεδόν το 80% του ολικού ιωδίου του ανθρώπινου οργανισμού.
Η ενδοκρινική λειτουργία του θυρεοειδούς, παρέμεινε σκοτεινή ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ελβετός χειρουργός Εμίλ Κόχερ (1841-1917), απέδειξε οριστικά ότι ο θυροειδής είναι ενδοκρινές όργανο. Η ανακάλυψή του αυτή τού χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 1909.
Γεγονότα
Στο Αγρίνιο…
25 Μαΐου 1961
«Έκρυθμος κατάστασις κρατεί από πενθημέρου εις το γυμνάσιον θηλέων Αγρινίου, λόγω σοβαράς αντιθέσεως του γυμνασιάρχου και μέρους καθηγητών και καθηγητριών μετά του καθηγητού κ. Χ. Παπαλάμπρου οφειλομένης εις επαγγελματικάς αντιζηλίας. Η κατάστασις αύτη έλαβε σήμερον ιδιαιτέραν μορφήν εκ του γεγονότος, ότι αφίκετο εκ Μεσολογγίου ο αναπληρωτής του επιθεωρητού κ. Λεονάρδος, ο οποίος, αφού ανέστειλε τα μαθήματα όλων των τάξεων ήρχισεν από την 11ην πρωϊνήν προανακρίσεις. Ο κ. Λεονάρδος απέφυγε να παράσχη οιανδήποτε σχετικήν πληροφορίαν, εδήλωσεν όμως, ότι είναι επόμενον να διαταχθή να έλθη ανώτερος εκπαιδευτικός σύμβουλος δια να διενεργήση ανακρίσεις. Εν τω μεταξύ αι μαθήτριαι ετάχθησαν με το μέρος των καθηγητριών και απέσχον κατά την τρέχουσαν εβδομάδα δύο φοράς εκ των μαθημάτων του». (Ελευθερία, 26/5/1961)
…και στον κόσμο
1834
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιο του 1835.
1932
Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι.
1935
Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.
1973
Το αντιτορπιλικό «Βέλος» με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά, αποχωρεί από ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Η κίνηση αυτή (Κίνημα του Ναυτικού) αποτελεί πλήγμα για τη Χούντα, καθώς διεθνοποιεί το ελληνικό πρόβλημα.
1977
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων» του Τζορτζ Λούκας.
1980
Η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2.
Γεννήσεις
1922
Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας και ιδρυτής της ανανεωτικής αριστεράς (Ευρωκομμουνισμός). (Θαν. 11/6/1984)
1930
Σόνια Ρίκιελ, γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, η αποκαλούμενη «βασίλισσα του πλεκτού». (Θαν. 25/8/2016)
1958
Πολ Γουέλερ, άγγλος ρόκερ. («The Jam», «Style Council»)
Θάνατοι
1954
Ρόμπερτ Κάπα, ουγγρο-αμερικανός φωτορεπόρτερ, συνιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum. (Γεν. 22/10/1913)
2001
Αλμπέρτο Κόρδα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, κουβανός φωτογράφος, δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα. (Γεν. 14/9/1928
2009
Μιχάλης Παπαγιαννάκης, έλληνας πολιτικός (ΣΥΡΙΖΑ). (Γεν. 19/8/1941)
Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr