Κοινωνία
Σαρηγιάννης: «Πάμε για 100.000 κρούσματα – Πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση»
Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος και μπει το 2022, νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα με 40.560 μολύνσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, άλλοι 76 συνάνθρωποί μας πέθαναν εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ 627 άτομα δίνουν σκληρή μάχη αφού είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Είναι φανερό ότι, όπως προειδοποιούσαν οι επιστήμονες, η παραλλαγή Όμικρον «σαρώνει» και την Ελλάδα. Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της νέας έξαρσης του κοροναϊού.
Η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη
«Θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε στο OPEN και τη Φαίη Μαυραγάνη ότι «εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα είναι 3.500 με 4.000 κρούσματα. Τότε θα έχουμε πια και το τέλος της Όμικρον με πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ανοσοποιηθεί».
Κανένας εφησυχασμός – Πάμε και για 100.000 μολύνσεις
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς η πορεία της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη ανοδική και θα συνεχιστεί ακάθεκτη μέχρι τις 20 με 21 Ιανουαρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα αγγίξει τις 66.000 κρούσματα.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν 80.000, ακόμα και 100.000 κρούσματα την ημέρα. «Τον Απρίλιο θα έχουμε ξεμπερδέψει με την Όμικρον», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Εξήγησε, όμως, ότι η πανδημία δεν είναι δεδομένο ότι θα τελειώσει, καθώς μπορεί να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του ιού και ο εφιάλτης να παραταθεί ακόμα περισσότερο.
Ποια μέτρα προτείνει
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Και να εφαρμοστεί τηλεργασία σε μεγάλο ποσοστό», συμπλήρωσε. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να αυξηθούν τα self test σε τρία την εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Παρόμοια εκτίμηση και από τη Ματίνα Παγώνη
Να θυμίσουμε ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε χθες Παρασκευή ότι τα «κανονικά κρούσματα», δηλαδή τα ενεργά κρούσματα, είναι τετραπλάσια.
«Τα κανονικά κρούσματα δεν είναι 35.000, είναι πάνω από 100.000, να λέμε αλήθειες, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Το πιο σίγουρο είναι πάνω από 130.000», σημείωσε σε δηλώσεις της στο OPEN η κ. Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ακόμα ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από το προηγούμενο κύμα, ενώ η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είναι κάτι «αναμενόμενο, το ξέραμε, είναι πολύ μεταδοτική η Όμικρον».
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και σήμερα στον ΣΚΑΪ, όπου χαρακτηριστικά είπε ότι η «Όμικρον» είναι «πολύ μεταδοτική, θα γεμίσει ο κόσμος».
Κινδυνεύουν γιατροί και νοσηλευτές
«Να είναι γεροί οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γιατί με τα τόσα πολλά κρούσματα, σε τόσο ψηλό ιικό φορτίο που είμαστε, φανταστείτε πόσο εύκολα μπορούμε να νοσήσουμε, μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου πηγαινοέρχεται τόσο πολύς κόσμος», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.
«Αυτό που λέμε αυτές τις ημέρες είναι «να κρατήσουμε γερά» για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρούσματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000».
Και η «Δέλτα» παρούσα
Το άσχημο είναι, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί, ότι στην Ελλάδα έχουμε διπλή «πολιορκία» τόσο από την παραλλαγή Όμικρον, όσο και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι γιατροί κανένας δεν είναι άτρωτος.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου για τις αγωνιώδεις ολονύχτιες προσπάθειες των γιατρών να σώσουν 16χρονη που νοσεί από κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη.
«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά στην εντατική και συνεχίζουμε να περνάμε. Πολλές βεβαιότητες διαψευστήκανε. Δεν περιμέναμε στο τέλος του 2021 να βρισκόμαστε σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας… Οι εντατικές του νοσοκομείου μας είναι γεμάτες», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Στη συνέχεια είπε: «Αγωνιζόμασταν όλη τη νύχτα να σώσουμε ένα παιδί 16 χρονών, ένα κοριτσάκι που μάς ήρθε με κοροναϊό και διασωληνώθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Από το σπίτι ήρθε δυστυχώς τρία τεστ αντιγονικά βγαίνανε αρνητικά, οι συνάδελφοι γιατροί δυστυχώς υποτίμησαν την κατάσταση».
Δυστυχώς δεν ήταν εμβολιασμένη
«Θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα να ανησυχούμε και να προστρέχουμε τους γιατρούς» επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.
Το κορίτσι, τόνισε, ήταν στα πρόθυρα ανακοπής με τρομακτική μεγάλη υποξυγοναιμία. «Ο αγώνας ξεκίνησε από το τμήμα Επειγόντων περιστατικών, δυσκολευτήκαμε όλη τη νύχτα να το φέρουμε σε μια ισορροπία, ευτυχώς αντέδρασε στις θετικές πιέσεις και στους αναπνευστήρες που χρησιμοποιήσαμε, ήδη είναι σε καλύτερη κατάσταση, όμως μας έκανε εντύπωση το γεγονός, φοβηθήκαμε ότι ήταν η Όμικρον, είναι η Δέλτα».
«Καθυστέρησαν να το φέρουν στο νοσοκομείο το κορίτσι γιατί με τα αντιγονικά τεστ νομίσανε ότι ήταν ένα κοινό κρυολόγημα. Οι υποξυγοναιμίες σε ένα παιδί 16 ετών δεν δείξανε μια εικόνα τόσο αρνητική, όταν βέβαια έφτασε στο «παρά πέντε» ευτυχώς που προλάβαμε… Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή».
«Είναι σε καλύτερη κατάσταση, αντέδρασε στη θεραπεία. Όταν ένα παιδί 16 χρονών κινδυνεύει, κινδυνεύει όλη η χώρα. Δυστυχώς δεν ήταν εμβολιασμένο το παιδί», διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.
in.gr