Κοινωνία
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Ανάστατοι οι κάτοικοι από τους δεκάδες μετασεισμούς
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την μετασεισμική εξέλιξη
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά το επίκεντρο του σεισμού των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν είναι το ίδιο που είχε δώσει το 1911 έναν ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Δεν ξέρουμε αν είναι το ίδιο επίκεντρο με αυτό που είχε δώσει πριν από περίπου 100 χρόνια όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω το χρόνο υπάρχουν σφάλματα στον προορισμό των επικέντρων. Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν ρήγματα ενεργά όπως στις Πρέσπες και βορειότερα οπότε δεν είναι σίγουρο ότι αυτό που έδωσε τον χθεσινό σεισμό ήταν το ίδιο το οποίο «έσπασε» και πριν από περίπου 100 χρόνια». Εξηγεί ο κ. Γκανάς
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά όπως είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χθες ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δεν αποκλείεται ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ. Παράλληλα ο κ. Παπαζάχος επισήμανε: «οι μετασεισμοί μπορεί να γίνουν κοντά στο ίδιο επίκεντρο τις επόμενες ώρες και ημέρες. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι όλοι σε εγρήγορση και επειδή δέχθηκαν ισχυρή πίεση τα ακίνητα στην περιοχή, ειδικά σε σπίτια που έχουν εμφανίσει προβλήματα, οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν και να μείνουν αν δεν τα ελέγξουν οι ειδικοί».
Ήδη από χθες κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών από την Θεσσαλονίκη αποτελούμενο από 15 Μηχανικούς ξεκίνησε αυτοψίες σε κτίρια της Φλώρινας, ενώ αντίστοιχο κλιμάκιο από την Κοζάνη έχει αναλάβει τον έλεγχο όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εντός και εκτός της πόλεως της Φλώρινας. Ένα ακόμη κλιμάκιο μηχανικών από την Φλώρινα θα προβεί σε ελέγχους και αυτοψίες των σχολικών κτηρίων, των δημοσίων υπηρεσιών και του νοσοκομείου.
Παράλληλα οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη να κηρυχθούν οι δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το αίτημα αυτό να μεταβιβάζεται στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.
Σύμφωνα με στοιχεία του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα από το 1900 μέχρι και χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας έχουν καταγραφεί πάνω από 20 ισχυροί σεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο το 1911 με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ, αλλά και το 1960 με το ίδιο μέγεθος.