Διεθνή
Στα «σεντούκια» των Γερμανών παραμένουν 12,4 δισ. μάρκα
Οι Γερμανοί δεν έκρυψαν ποτέ την αγάπη τους προς το μάρκο. Ούτε τη δυσπιστία τους για το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν για να βάλουν στα πορτοφόλια τους το ευρώ. Αρκετοί, μάλιστα, δεν χάνουν ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα πως εάν τους δινόταν η ευκαιρία, δεν θα έλεγαν όχι για την επιστροφή στην χρυσή εποχή του μάρκου
Βεβαίως, οι πάντες σχεδόν γνωρίζουν ότι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης έγινε ακόμη πιο ισχυρή με το ευρώ. Ουσιαστικά, το νόμισμα της ευρωζώνης σχεδιάστηκε πρακτικά καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του μάρκου. Αυτό, όμως, ουδόλως περιορίζει τη νοσταλγία των Γερμανών για το παλιό τους νόμισμα. Άλλωστε, όπως συμβαίνει και με εκατομμύρια πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξακολουθούν να αισθάνονται περισσότερο Γερμανοί παρά Ευρωπαίοι.
Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι δισεκατομμύρια μάρκα, σε χαρτονομίσματα και κέρματα, εξακολουθούν να κρύβονται στα «σεντούκια» ή τις θυρίδες των Γερμανών. Κάποια ως αναμνηστικά και συλλεκτικά κομμάτια και κάποια άλλα με σκοπό να… ξορκίζουν το κακό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Bundesbank – η οποία κάνει τους υπολογισμούς της με βάση τα μάρκα που είχε κυκλοφορήσει και αυτά που έχουν επιστραφεί και ανταλλαχθεί από τις αρχές του 2002 μέχρι και σήμερα – η αξία τους ανερχόταν τον Νοέμβριο σε 12,4 δισ. μάρκα ή 6,43 δισ. ευρώ (η επίσημη ισοτιμία είναι ένα προς 1,95583). Κάτι που σημαίνει ότι η μέση αναλογία είναι περίπου 150 μάρκα για κάθε Γερμανό. Από αυτά τα 12,4 δισ., πάντα με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα 5,79 είναι σε μορφή χαρτονομισμάτων – κυρίως των 100 και 1.000 μάρκων – ενώ τα υπόλοιπα 6,61 δισ. αντιστοιχούν σε κέρματα.
Κορωνοϊός και… εθνικισμός
Η παραπάνω εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον, καθώς δεν διαφαίνεται τάση επιστροφής των μάρκων στην κεντρική τράπεζα. Για του λόγου το αληθές, στο πρώτο 11μηνο του 2020 επέστρεψαν στην Bundesbank χαρτονομίσματα και κέρματα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 53,4 εκατ. μάρκα, ποσό που είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019.
«Στο τρέχον έτος παρατηρήσαμε μια σαφή μείωση του ποσού των μάρκων που επιστρέφονταν προς ανταλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού», δήλωσε σχετικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Γιοχάνες Μπέερμαν, ερμηνεύοντας τη φετινή τάση. Σημείωσε δε ότι εξαιτίας του ακόμη πιο αυστηρού lockdown που ισχύει από σήμερα ως τις 10 Ιανουαρίου (τουλάχιστον), τα μάρκα μπορούν να αποστέλλονται προς ανταλλαγή στην κεντρική τράπεζα μόνο μέσω ταχυδρομείων – κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η ροή θα μηδενιστεί.
Πάντως, εκτός της συγκυρίας και των πρακτικών προβλημάτων, είναι γνωστό πως ένα σημαντικό – αν και σαφώς μειοψηφικό – τμήμα της γερμανικής κοινωνίας θα προτιμούσε την αποχώρηση από την ευρωζώνη (ενδεχομένως και την ΕΕ) και την υιοθέτηση μιας ανεξάρτητης πορείας, με ad hoc συμμαχίες με άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό, προφανώς, αντανακλάται και στην δυσκολία με την οποία εξακολουθούν να αποχωρίζονται τα μάρκα τους…
in.gr