Uncategorized
Τα σημάδια που δείχνουν εκλογές το Μάιο
Η ένταση μεταξύ κυβέρνησης κι αξωματικής αντιπολίτευσης χτυπάει κόκκινο, στον απόηχο και της προεκλογικού χαρακτήρα σφοδρής σύγκρουσης Τσίπρα – Μητσοτάκη στη βουλή. Η χθεσινή πάντως συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανέδυε ένα έντονο προεκλογικό άρωμα, παρά το ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα για εξάντληση της τετραετίας, την ώρα που στη βουλή, έρχονταν βροχή τροπολογιών – ανάμεσά τους και μια που δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια εκλογικού υλικού.
“Έχουμε πολλή δουλειά μποροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό εργο, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με ορίζοντα εννιαμήνου”, ήταν η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνοδεύτηκε πάντως από μια σειρά νέων εξαγγελιών και προτάσεων Νόμου το επόμενο διάστημα. Η ψήφιση για το υπολειπόμενο στεγαστικό επίδομα 410 εκατομμυρίων ευρώ, η επεξεργασία ενός νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η πρόθεση αύξησης του κατώτατου μισθού στα τέλη Γενάρη, η προετοιμασία νέων σχημάτων ρύθμισης παλιών οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η εξαγγελία 15,000 προσλήψεων εκπαιδευτικών είναι τα βασικά στοιχεία των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένεται να έρθουν πολύ σύντομα στη βουλή.
Αν κανείς προσθέσει τη διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων για ένα μεγάλο αριθμό σχολών – πρόθεση που φαίνεται πως θα γίνει Νόμος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μπαράζ νομοθετημάτων για τους δυο πρώτους μήνες του 2019.
Και παρά τις Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας κι εκλογές τον Οκτώβριο, μια τροπολογία του υπουργείου εσωτερικών ανέδυε άρωμα πρόωρων εκλογών, αφού προβλέπει την δυνατότητα απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια εκλογικού υλικού πάσης φύσεως. Η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος υποστήριξε πως η διάταξη που είχε καταργηθεί το 2016, επανήλθε για τις επερχόμενες εκλογές ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση σε προμήθεια αναγκαίου εκλογικού υλικού.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν τέλη Φεβρουαρίου, ώστε η βουλή να έχει προλάβει να ψηφίσει τις υπό αναθεώρηση διατάξεις πριν το Μάρτιο και σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως έχει τελειώσει η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Τίποτε από όλα αυτά βέβαια δεν είναι άσχετο από τις προθέσεις του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα τον Φεβρουάριου. Αν και οι ΑΝΕΛ δεν φημίζονται για την τήρηση των υποσχεθέντων, βάσει αξιόπιστων πληροφοριών, ο υπουργός Άμυνας είχε σύντομη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στη βουλή το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με το περιβάλλον του Πάνου Καμμένου, η συμφωνία των δυο ανδρών προβλέπει την δική του αποχώρηση και των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν θα υπερψηφίσει ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης που μπορεί να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη βουλή.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι πρόθυμοι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία υπάρχουν, αν και η αρχική βεβαιότητα έχει δώσει τη θέση της σε μια σχετική αμφιβολία, ειδικά από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της προσχώρησης του Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Θεοχάρης εθεωρείτο αρχικά ως πιθανός υποστηρικτής του “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών, εδώ και δυο εβδομάδες πάντως είχε αλλάξει στάση, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για τη μακεδονική εθνότητα και τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν δεδομένες τέσσερις θετικές ψήφους από το Ποτάμι, και ειδικότερα των κκ. Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Δανέλλη και Λυκούδη, αλλά από ό,τι φαίνεται, μόνο αυτή του κ. Δανέλλη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Απόστολος Μαγγηριάδης – reader.gr