Connect with us

Πολιτική

Σημεία συνεντεύξεων του Δημήτρη Βίτσα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς

vitsas sunantisi varnas roi prosfugon

«…Είναι η 4η ή 5η φορά που παρουσιάζει ανάλογο σχέδιο η κυβέρνηση, κάθε φορά και με άλλον υπουργό…»

Αυτό είναι ένα από τα σημεία που τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος της Βουλής, σε παρεμβάσεις του στον ALPHA 9,89 FM, τον ΑΘΗΝΑ 9,84 FM  και σε περιφερειακούς σταθμούς.

«…Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος…».

Ας κάνουν επιτέλους κάτι.

Τι έχουν πει εδώ και καιρό; Ότι θα πάρουν 20 χιλιάδες ανθρώπους από τα νησιά. Ας τους πάρουν λοιπόν.

Ότι θα προσλάβουν 500 χειριστές εξέτασης υποθέσεων ασύλου.

Ας τους προσλάβουν.

Έχουν πει ότι θα συνεννοηθούν με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους για την έμπρακτη συμβολή τους στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Τώρα  λοιπόν πληρώνουν αυτά που έκαναν 4,5 χρόνια. Που έλεγαν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία, την ασφάλεια κλπ.

«…Στην κυβέρνηση προσπαθούν να ισορροπήσουν με αυτό που βλέπουν σαν αναγκαιότητα μπροστά τους απ’ τη μια, με τις ακροδεξιές φωνές μέσα στο κόμμα τους απ’ την άλλη. Απλά δεν γίνεται…»

Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά.

«…Στις αρχές Ιουλίου 2019, στα 5 νησιά υπήρχαν 15.000 αιτούντες άσυλο, ενώ σήμερα υπάρχουν 37.000 αιτούντες άσυλο…»

«…Μπορεί η κυβέρνηση να είναι 4 μήνες, αλλά παρέλαβε συγκεκριμένες δομές σε αντίθεση με εμάς που δεν παραλάβαμε τίποτα. Και τα έχει κάνει μπάχαλο…»

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό από μόνη της. Θα πρέπει όλη η Ευρώπη να συνδράμει σε αυτό. Να μεταφέρεται το «βάρος» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας θα πρέπει να είναι η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε, από τη μια μεριά, η Τουρκία να εφαρμόζει το δικό της κομμάτι, γιατί φαίνεται ότι δεν  να το εφαρμόζει, και, από την άλλη,  δεν μπορεί εξαιτίας του φόβου της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πιστεύουν ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα.

Όποια χώρα δεν δέχεται να μπει σε έναν αναλογικό και δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων–μεταναστών, θα πρέπει να τιμωρείται όχι μόνο με την αφαίρεση των χρημάτων του προσφυγικού, αλλά και με την μη στήριξη των τραπεζών τους, της βιομηχανίας τους κλπ. Μπορεί να ακούγεται «εκβιαστικό», αλλά και αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας  αποτελεί εκβιασμό και μάλιστα «ακραίο».

Στο διάστημα της δικής μας διακυβέρνησης, ο κος Αβραμόπουλος και εγώ πιέζαμε διαρκώς την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ροών.

«…Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με αυταρχισμό…»

Εμείς είχαμε 5 κλειστά κέντρα: Αμυγδαλέζα, Παρανέστι, Μυτιλήνη, Κω και Κόρινθο.

Αυτό που συμβαίνει όμως σήμερα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, είναι να  έχουμε κατάφωρη παράβαση βασικών διατάξεων του Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου, αγνοώντας την πληθώρα καταδικαστικών αποφάσεων της χώρας για τις πρακτικές και τις συνθήκες κράτησης και αποτροπής που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Είναι τεράστιο λάθος να γεμίσεις τα νησιά με κλειστά κέντρα των 5 χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων. Πιέζεις έτσι και τους πρόσφυγες και τον ντόπιο πληθυσμό. Αν το κάνουν, ας περιμένουν εκρήξεις.

Κλειστό κέντρο –φυλακή με 5.000 ανθρώπους δεν είναι ούτε ο Κορυδαλλός.

Ο κος Χρυσοχοΐδης από τη μια ομολογεί ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μη διαχειρίσιμο και από την άλλη παραμένει στη θέση του, εξακολουθώντας να επιδίδεται σε καθημερινά επικοινωνιακά show στα Εξάρχεια.

«…Δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να «στήνεται» μπροστά σε μια κάμερα, αλλά να συλλαμβάνει τους ναρκέμπορους, τους διακινητές κλπ…»

Το κύριο θέμα, σήμερα, είναι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν πολύ γρήγορα διαδικασίες ασύλου.

Το αν θα γίνουν εργάτες γης, αν θα γυρίσουν πίσω στις χώρες τους ή αν θα γίνουν γιατροί και επιστήμονες γενικά, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Ας θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα έρχονται κάθε χρόνο, με νόμιμο ή ημι-νόμιμο τρόπο, χιλιάδες εποχιακοί εργάτες, είτε από χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα (Αλβανία, Βουλγαρία κλπ), αλλά και από άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κλπ, οι οποίοι δουλεύουν εδώ. Και βέβαια θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς να απασχοληθούν σε τέτοιες δουλειές αρκεί όμως να τους χορηγείς ΑΜΚΑ και όχι να τους το αφαιρείς όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Τέλος, σε απάντηση ορισμένων που ισχυρίζονται ότι  οι πρόσφυγες-μετανάστες επιβαρύνουν τον Κρατικό προϋπολογισμό στον τομέα της υγείας, επεσήμανε ότι παίρνουμε 25 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. για την περίθαλψή τους, αλλά, βεβαίως, συγχρόνως θα πρέπει αυτή η δαπάνη να αποτυπωθεί με ακρίβεια και να διεκδικηθεί η αύξησή της.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014