Connect with us

Πολιτική

Σημεία συνέντευξης του Αιτωλοακαρνάνα Δημήτρη Βίτσα

vitsas metanastes

«….Πήρε 6 μήνες στους «πανέτοιμους» της Ν.Δ. να καταλάβουν τη βλακεία που έκαναν τον Ιούλιο του 2019.

Να καταλάβουν ότι το ΥΜΕΠΟ ήταν από τα πιο αναγκαία Υπουργεία που χρειάζονταν αυτή την περίοδο της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Από εκεί και πέρα, να ευχηθώ στον καινούργιο Υπουργό και υφυπουργό αυτό που έλεγε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος…”και καλή τύχη μάγκες..”»

«…Το βασικό δεν είναι μόνο να υπάρχει Υπουργείο. Το βασικό είναι να υπάρχει πολιτική.

Και ερωτώ: Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας, ισχύει;

Και δεν ερωτώ την κυβέρνηση αλλά την Ε.Ε. και την Τουρκία.

Δηλαδή, η Τουρκία φυλάσσει τα σύνορά της;

Η ΕΕ είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της;

Για ποιο λόγο στην διάσκεψη του Βερολίνου δεν καλείται η Ελλάδα;

Πόσο μάλλον που η συζήτηση για την Λιβύη πρωτίστως περιλαμβάνει την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Γι’ αυτό άλλωστε καλείται στη διάσκεψη και η Ιταλία».

«…Από τον Αύγουστο 2019 είχα τονίσει ότι, με την αδράνεια που επεδείκνυε η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, προείχε η γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών, η ενοικίαση ξενοδοχείων για ένα χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει μια πολιτική σαν συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση δεν υπολόγισε καθόλου τι συμβαίνει στην Ευρώπη και την Τουρκία, δεν πήρε υπόψιν της  τις αλλαγές της συμπεριφοράς του Ερντογάν μετά την απώλεια των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, (όπου και διέταξε την εκκένωση της πόλης από τους πρόσφυγες και μετανάστες), δεν μέτρησε καλά τις εξελίξεις στη Συρία και την Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι όποιος φτάνει στην Ελλάδα και αιτείται άσυλο, έχει δικαιώματα τα οποία εμείς σαν κράτος δικαίου πρέπει να εγγυόμαστε, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να ασκούμε πίεση στην Ε.Ε. και την Τουρκία στην εφαρμογή της συμφωνίας για την μείωση των ροών.

Η απάντηση σε αυτά είναι να φτιαχτούν κλειστά κέντρα κράτησης των 1000-4000 ανθρώπων που σίγουρα θα αποτελέσουν παράγοντα κοινωνικής έκρηξης.

Ο κος Μηταράκης προπηλακίστηκε ΚΑΚΩΣ από ανθρώπους που ενδεχομένως οι περισσότεροι τον είχαν ψηφίσει…»

Χρειάζεται άλλου είδους διαχείριση, πολλή διπλωματία και πολλή πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

 

«.. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας περιλαμβάνει τρία σημεία:

1ο. Η Τουρκία φυλάσσει τα σύνορά της.

2ο. Η ΕΕ δίνει 3+3 δις ευρώ στην Τουρκία για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων εντός της Τουρκίας.

3ο. Η φύλαξη επιπλέον εκτός από τα νησιά αφορά και τον Έβρο.

4ο. Αν κάποιος, μετά από αυτά, περάσει στην Ελλάδα και αφού εξετασθεί το αίτημά του για παροχή ασύλου και δεχθεί η Τουρκία να επιστρέψει, τότε επιστρέφεται.

Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία ασύλου με προσωπικό ώστε να ολοκληρώνεται ταχύτερα η όλη διαδικασία εξέτασης και απονομής. Αυτό σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τους αιτούντες αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό των νησιών ώστε να μην δημιουργείται κοινωνική ένταση.

Όλοι όμως κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα με κλειστά κέντρα. Δηλαδή με «φυλακές». Παραβιάζοντας όλα τα δικαιώματα και όλες τις συνθήκες …».

Συνέντευξη Βίτσα στον Παραπολιτικά fm

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014