Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Σήμερα, 10 Μαρτίου εορτάζει η Οσία Αναστασία η Πατρικία

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Μαρτίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Οσία Αναστασία η Πατρικία. Στον βίο και την άσκηση της οσίας Αναστασίας της Πατρικίας, της οποίας η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη, εφαρμόζεται εκείνο που γράφει ο απόστολος Παύλος σε μια του επιστολή· “μη δίδοτε τόπον τω διαβόλω”.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Μαρτίου: Κοδράτου του εν Κορίνθω και των συν αυτώ, Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυροειδή του εν Αδριανουπόλει, Οσίας Αναστασίας της πατρικίας

Η οσία Αναστασία, όταν κατάλαβε πως την φθονούσε η Θεοδώρα η σύζυγος του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, είπε στον εαυτό της·

“Αναστασία, σώσε την ψυχή σου κι απάλλαξε και την βασίλισσα από τη ζυλοτυπία κι αντί για τις τιμές που έχεις στα ανάκτορα θα κερδίσης την ουράνιο βασιλεία”.

Έζησε στην έρημο εικοσιοχτώ χρόνια και αντάλλαξε την κοσμική κίνηση των βασιλικών ανακτόρων με την προσευχή, τη νηστεία και την μελέτη του θείου νόμου.

Όταν μπορέσης να νοιώσης τον αιώνιο προορισμό σου, τότε ανοίγονται τα μάτια σου και βλέπεις την αξία των εγκοσμίων, που ποτέ δεν φθάνει την αξία της ψυχής.

“Τι δώσει αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;”

Βιογραφία

Η Οσία Αναστασία καταγόταν από ευγενείς και πλούσιους γονείς και ήταν μια από τις πιο θεοφοβούμενες κόρες του Βυζαντίου, στα χρόνια του Ιουστινιανού του μεγάλου (527 – 565 μ.Χ.).

Υπήρξε η πρώτη ακόλουθος της Βασίλισσας Θεοδώρας, και ο Ιουστινιανός για την υπέροχη αξία της, της έδωσε τον τίτλο της πατρικίας.

Οι αρετές της όμως, προκάλεσαν το φθόνο της βασίλισσας. Η Αναστασία, προκειμένου να σβήσει κάθε αφορμή του φθόνου, πήρε μέρος της περιουσίας της και κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί, σε ένα μέρος που ονομαζόταν Πέμπτον, έκτισε Μονή, που ονομάστηκε Μονή της Πατρικίας, και ζούσε ζωή ασκητική.

Αλλά όταν έμαθε ότι την αναζητεί ο Ιουστινιανός, άφησε τη μονή και πήγε στη Σκήτη του αββά Δανιήλ, στον όποιο και διηγήθηκε τα συμβαίνοντα.

Αυτός αφού την έντυσε ανδρικά και τη μετονόμασε Αναστάσιο, την τοποθέτησε σ’ ένα σπήλαιο δίπλα στη Σκήτη και δύο μοναχοί της έφερναν αυτό πού χρειαζόταν.

Συνάμα δε της είπε να μη βγει ποτέ από το σπήλαιο, ούτε να δεχθεί κανένα. Εκεί έμεινε κλεισμένη 28 χρόνια.

Όταν προαισθάνθηκε το τέλος της, προσκάλεσε τον αββά Δανιήλ και, αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, παρέδωσε τη δίκαια ψυχή της.

ekklisiaonline.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014