Connect with us

Επιστήμες

Σήμερα οι διαγωνισμοί της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά και αιολικά με 80 νέα έργα και 461 MW

fotovoltaika exoflisi paragogis

Δυναμικά ξεκινά ο Ιούλιος, αν και μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες, καθότι σήμερα θα διενεργηθούν οι νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε στη δημοσιότητα τους ακόλουθους οριστικούς καταλόγους των έργων που θα συμμετάσχουν στους σημερινούς διαγωνισμούς, σε 2 κατηγορίες:

Κατηγορία Ι – Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος PPV≤20 MW (φωτοβολταϊκά έως 20 MW)

Οριστικός Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β’ της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της Κατηγορίας Ι.

Σύνολο έργων: 68

Συνολική Ισχύς: ~200,26 MW

Δημοπρατούμενη Ισχύς Κατηγορίας Ι: ~143,04 MW

Κατηγορία ΙΙ – Αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος Pwind≤50 MW (αιολικά έως 50 MW)

Οριστικός Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β’ της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της Κατηγορίας ΙΙ.

Αριθμός έργων: 12

Συνολική Ισχύς: 261,75 MW

Δημοπρατούμενη Ισχύς Κατηγορίας ΙΙ: ~186,96 MW

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ρυθμιστικής Αρχής, ο διαγωνισμός για την Κατηγορία Ι (φωτοβολταϊκά) η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 10.30 π.μ. ενώ αντίστοιχα για την Κατηγορία ΙΙ (αιολικά), μεταξύ 12 και 12.30 μ.μ.

Όπως προκύπτει, τα έργα που θα διαγωνιστούν και στις 2 τεχνολογίες θα είναι συνολικά 80 με την ισχύ τους να φτάνει αθροιστικά τα 461 MW.

Το φαινόμενο πάντως του να μην επιτυγχάνεται -για άλλη μία φορά- η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς, δηλαδή 300 MW για φωτοβολταϊκά και 300 MW για αιολικά, με τη συμμετοχή λίγων έργων και παρά τη συσσωρευμένη ισχύ αρκετών GW που βρίσκεται σε αναμονή και σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων, θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα ακόμη (επείγον) κάλεσμα για απλοποίηση των διαδικασιών και πάταξη της γραφειοκρατίας.

Όπως είχε άλλωστε αναδειχθεί πρόσφατα από την ΕΛΑΤΑΕΝ και τον ΕΣΗΑΠΕ σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα του Ανέμου, η βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου δεν θα διευκολύνει απλά τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας αλλά θα επιταχύνει γενικότερα τη στροφή προς στις ΑΠΕ, όπως άλλωστε προβλέπει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2030, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της χώρας.

Φίλιππος Παναγόπουλος – ypodomes.com

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014