Connect with us

Ειδήσεις

Σειρά «απειλεί» τους μαθητές μας – Στη δημοσιότητα έγγραφο της Εισαγγελίας Μεσολογγίου

death note eggrafo mesologgiou

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε η Ιαπωνική σειρά και περιοδικό κινουμένων σχεδίων «Death Note», το οποίο αποτελεί μια νέα «τρέλα» που απειλεί και τους μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας.

Κατεπείγον έγγραφο του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε στις Εισαγγελίες και η «Σ» φέρνει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα, το έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Μεσολογγίου, Ευστρατίας Ντούκα, το οποίο διαβιβάστηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές και τις όμορες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Ο Άρειος Πάγος, δια των Εισαγγελέων Πρωτοδικών ανά περιοχή, εφιστά την προσοχή στις Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων και τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες, καθώς το σίριαλ επηρεάζει εφήβους σε όλο τον κόσμο και έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά ακόμα και δολοφονία!

 

Death Note

Στο σίριαλ πρωταγωνιστεί ένας μαθητής Λυκείου που σώζει τον κόσμο χάρη σε ένα υπερφυσικό σημειωματάριο. Στις σελίδες του βρίσκονται τα ονόματα των «κακών», οι οποίο σκοτώνονται από αυτό.

Πριν από εννέα χρόνια, στο Βέλγιο δίπλα σε έναν νεκρό βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις που είχαν σχέση με το anime. Τα Βελγικά Μέσα, τότε είχαν κάνει λόγο για φόνο μάνγκα.

Σε ότι αφορά την πλοκή του σίριαλ, παρακολουθεί τις προσπάθειες του μαθητή να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του «L».

Αρχικά, το manga δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε anime έπαιξε στην Ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια.

Το manga κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Η δημοτικότητα του «Death Note» σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο «Death Note», με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του «Death Note» έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή του από το Manga. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga).

Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το «Death Note».

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, παρακαλούνται γονείς, εκπαιδευτικοί και όσοι άλλοι έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευτούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες να έλθουν αμέσως σε επικοινωνία είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr), είτε με την Εισαγγελία.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Advertisement

AgrinioTimes ©2014