Connect with us

Κοινωνία

Σκέψεις για Γραφείο πυρασφάλειας και στο Αγρίνιο | Προσαρμόζεται η Πυροσβεστική στις e-άδειες

pyrosvestiki

Το πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» προσαρμόστηκε ανάλογα και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε από την 1η Μαρτίου η έκδοση των διοικητικών πράξεων πυροπροστασίας να υλοποιείται από τα αρμόδια νεοσύστατα γραφεία ανά την Ελλάδα, τα γραφεία προληπτικής και κατασταλτικής πυρασφάλειας.

Η λειτουργία τους «τρέχει» ομαλά, αλλά πρόσφατα ήρθαν δύο εγκύκλιοι για την βελτίωση της λειτουργίας τους και κυρίως την ενημέρωση των εμπλεκόμενων. Μάλιστα, η μία εκ των δύο πρόσφατων εγκυκλίων εκδόθηκε προ λίγων 24ωρων!

Οι εμπλεκόμενοι είναι οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανολόγοι κλπ, οι οποίοι μπορεί να εξυπηρετούνται πλέον ηλεκτρονικά, αλλά στην Αιτωλοακαρνανία υπήρχε αναβρασμός διότι το 90% των υποθέσεων διεκπεραιώνονταν από το γραφείο που υπήρχε στο Αγρίνιο και το οποίο συγχωνεύτηκε με το γραφείο στο Μεσολόγγι, όπου είναι η έδρα της Π.Υ. στην Αιτωλοακαρνανία.

Μάλιστα πριν ακόμη γίνει η ενέργεια αυτή το Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ο Πρόεδρός του, ο Λίνος Μπλέτσας είχε συντάξει επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τεκμηριώνοντάς την από το γεγονός ότι στο γραφείο του Αγρινίου υπάρχει ένα αρχείο με περισσότερους από 6.000 φακέλους.

Μπορεί οι αιτήσεις για τις άδειες μελετών πυρασφάλειας να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, όμως οι μηχανικοί πριν καταθέσουν την αίτηση θα πρέπει να ανασύρουν το φάκελο από το αρχείο και να έχουν μια συνεργασία με τους αρμόδιους πυροσβέστες που θα εγκρίνουν τις άδειες. Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει να μετακινηθούν τουλάχιστον δύο φορές στο Μεσολόγγι, όπου λειτουργεί η νέα Διεύθυνση Πυρασφάλειας «πάνω» στην οποία συγχωνεύτηκαν τα τέσσερα γραφεία που υφίσταντο μέχρι πρότινος στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό εκτός από ταλαιπωρία συνεπάγεται και έξοδα, τα οποία θα επωμιστεί συνήθως ο μηχανικός ή στην καλύτερη περίπτωση θα μετακυληθούν στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή επιχείρηση.

Το γραφείο προληπτικής πυρασφάλειας λειτουργεί στο Μεσολόγγι, αλλά εξετάζεται ακόμη από το Αρχηγείο να δημιουργηθεί αντίστοιχο γραφείο και στο Αγρίνιο, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Τα γραφεία προληπτικής πυρασφάλειας ιδρύθηκαν προ λίγων μηνών μετά από κεντρική απόφαση και υπάρχουν σε όλους τους νομούς της χώρας. Οι μελέτες πυρασφάλειας που υποβάλλονται για κάθε λόγο που ορίζει ο νόμος υποβάλλονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίζεται.

Αυτό σημαίνει πως οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανολόγοι κλπ, ανάλογα την μελέτη και την περίπτωση της μελέτης, υποβάλλουν από το γραφείο τους ηλεκτρονικά τις μελέτες στις νέες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα γραφεία προληπτικής πυρασφάλειας και εξυπηρετούνται και ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες απευθύνονται στα γραφεία προληπτικής πυρασφάλειας για κάποιο αντίγραφο και  αν δεν διαθέτουν μηχανικό, αρχιτέκτονα, μηχανολόγο κ.λπ.

Πέραν όμως του «κομματιού» της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, αν υπάρχει ανάγκη να γίνει έλεγχος τον πραγματοποιεί αξιωματικός από την έδρα του νομού που βρίσκεται και το γραφεί προληπτικής πυρασφάλειας ή ο ανταποκριτής της εκάστοτε υπηρεσίας. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έχει έρθει και νέα εγκύκλιος, η οποία είναι αναλυτικότερη και διαφωτίζει περισσότερο όλους τους εμπλεκόμενους.

Στο πλαίσιο της νέα εγκυκλίου υπάρχουν περισσότερες από 15 επεξηγηματικές ενότητες λειτουργίας των γραφείων, ενότητες για τις αρμοδιότητες των γραφείων, για την διάρθρωση και στελέχωση των γραφείων, τους ελεγκτές και τις κατηγορίες ελεγκτών, για την έκδοση των διοικητικών πράξεων πυροπροστασίας, για τους ελέγχους και τα «είδη» των ελέγχων, τυπικοί, έκτακτοι, προέλεγχοι, δειγματοληπτικοί, για τις καταγγελίες και τα κριτήρια ελέγχων, τις κυρώσεις κλπ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε κάτοικο του Καινούργιου μέσα στο σπίτι του

Advertisement

AgrinioTimes ©2014