Άρθρα-Απόψεις
SL1 – Παναιτωλικός: Τα «καναρίνια» πάνε στη διακοπή χωρίς βαθμό – Υπομονή και επιμονή
Τα «καναρίνια» πάνε στη διακοπή χωρίς βαθμό, όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή στο πλάνο που αποφάσισαν να ακολουθήσουν
Με το… αριστερό ξεκίνησε η σεζόν στο Αγρίνιο, καθώς ο Παναιτωλικός έχασε από Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη με το ίδιο σκορ (2-1) και η πρώτη διακοπή τον βρήκε χωρίς βαθμό. Αυτόματα υπάρχει μία «μουρμούρα» που οδηγεί σε κατήφεια και είναι οι πρώτες ενδείξεις εσωστρέφειας που δύναται να… φάνε σαν σαράκι τα σωθικά μίας ομάδας. Ομως στην κορυφή της «πυραμίδας» του οργανισμού των «κυανοκίτρινων» συνιστούν ψυχραιμία και το gazzetta.gr καταγράφει το πώς και το γιατί.
*Την 2η αγωνιστική κανείς δεν έπεσε, πήρε πρωτάθλημα, σώθηκε κτλ. Είναι πάρα πολύ νωρίς.
*Η ομάδα δεν είναι κακή. Σε Τούμπα και χθες η εικόνα της δεν ήταν για να χάσει ή τουλάχιστον αν έρχονταν ισόπαλη, ουδείς θα την χαρακτήριζε τυχερή. Αυτόματα δεν μπορεί να γίνεται συνειρμός με την Πόντες-εποχή, τότε που ο συμπατριώτης τεχνικός του Κάστρο έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.
*Χρειάζεται χρόνος. Στην πρεμιέρα και χθες έπαιξαν αθροιστικά 8 καλοκαιρινές προσθήκες και είναι λογικό να μην έχουν «δέσει» ακόμη. «Ενα μωρό για να γεννηθεί χρειάζεται εννέα μήνες. Αν γεννηθεί νωρίτερα μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν λέω ότι χρειάζεται εννέα μήνες για να είμαστε έτοιμοι, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος», είπε ο Κάστρο και φαίνεται πως ο νεαρός κόουτς έχει… επίγνωση της κατάστασης.
*Πόσο μάλλον όταν το πλάνο είναι να στηριχθείς σε νεαρούς, άρα χρειάζεται να επιδείξεις περισσότερη υπομονή.
*Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα τέσσερα γκολ παθητικό. Πλην του χθεσινού πρώτου της Ξάνθης, τα άλλα τρία προήλθαν από «καθαρά» ατομικά λάθη (2 Κνετ, 1 Σανιά). Άρα ως σύνολο η ομάδα λειτουργεί και χρειάζεται οι παίκτες να βρουν ρυθμό.
*Όσο για τον Αυστριακό γκολκίπερ, ναι δεν «πατάει» καλά. Όμως είναι στα μεγάλα υπέρ του πως παίζει καλά με τα πόδια και βοηθά στο build up από την άμυνα προς την επίθεση. Θα πει κάποιος… ας τον βάλουν μέσα. Αλλά έγκεινται και εκείνος στον παράγοντα προσαρμογή. Θέλει χρόνο.
*Και μιας και πιάσαμε την άμυνα. Ο Παναιτωλικός έχει αυτή τη στιγμή ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα παιδιά, τον Λιάβα. Αλίμονο αν τον αποδομήσει ο κόσμος του Αγρινίου. Ναι, έκανε ορισμένα λάθη. Ναι, θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα κάποιες φορές, όμως μιλάμε για ένα παιδί που τελείωσε πέρσι το σχολείο και έχει ήδη 21 εμφανίσεις στη μεγάλη κατηγορία. Μαθαίνει και εξελίσσεται. Χίλιες φορές η ομάδα, η κάθε ομάδα, να χάσει 5 ματς και μακροπρόθεσμα να «κερδίσει» έναν Έλληνα παίκτη για 10 χρόνια ή να το πούμε πιο «ωμά», να «βγάλει» έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορέσει να παραχωρήσει ακριβά.
*Το παραπάνω βέβαια ισχύει και για άλλους, όπως τον Μαλή, τον Φυτόπουλο, τον Ντουάρτε, τον Μιμίτο, τον Τσιγγάρα, τον Μπακαδήμα και άλλους, όπως και τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά». Ο Ντάλσιο π.χ. είναι 23.
*Μιας και πιάσαμε το μεταγραφικό πλάνο, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τι έγινε το καλοκαίρι.
*Τα «καναρίνια» από την πρώτη στιγμή που ανέβηκαν στη μεγάλη κατηγορία έχουν έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό. «Όχι σε δανεικούς, με τον Α ή Β τρόπο». Αν δηλαδή έπαιρναν εκείνα παίκτες όπως τον Χατζηϊσαϊα,τον Κάτσε, τον Ουάρντα, τον Ντουρμισάι (τυχαία τα ονόματα, επειδή πρόκειται για εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές) δεν θα ανέβαιναν επίπεδο; Και πρόκειται για μεταγραφές χωρίς ρίσκο, αφού είναι ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν όλοι από πρώτο χέρι. Όμως αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του και αυτόματα παίζει με όσους βρίσκει, αντέχει η τσέπη του να πληρώσει ή παράγει από τις ακαδημίες του. Ο Παναιτωλικός θα μπορούσε να πάρει όσους δανεικούς θέλει, αλλά τότε δεν θα μπορούσε ο κόσμος να τραγουδάει τα… γνωστά συνθήματα.
*Την ίδια στιγμή όντως δεν υπήρξε ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου. Αυτό είναι κάτι που δεν παραβλέπουν στην ομάδα. Από το ρεπορτάζ όμως προκύπτει πως το καλοκαίρι υπήρξαν επαφές με αρκετούς Έλληνες και οι υποθέσεις τους… στράβωσαν στο παρά ένα, είτε γιατί προτίμησαν το εξωτερικό (βρίσκονταν ήδη εκεί ή έφυγαν φέτος), είτε γιατί δεν επήλθε συμφωνία με τις ομάδες τους. Κατά μία πηγή μάλιστα έγινε λόγος για παίκτες που «δεν πήγαινε ο νους κανενός και φυσικά δεν γράφτηκαν ποτέ στον Τύπο».
*Μετά τη διακοπή υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η ομάδα θα είναι ακόμη καλύτερη. Θα δούμε τον Σιέστεντ στα χαφ, οι Ρομάν, Μοράρ θα ξεπεράσουν εντελώς τα προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπωρούν, ενώ θα μπει στο κλίμα και ο νέος Αριγίμπι. Παράλληλα σε ένα μήνα περίπου υπάρχει και η «εσωτερική» μεταγραφή του Καμαρά.
Το συμπέρασμα: Στο Αγρίνιο το καλοκαίρι έθεσαν σε εφαρμογή ένα πλάνο τριετίας, αν και η πιο σωστή διατύπωση είναι πως προσπαθούν να «τελειοποιήσουν» αυτό που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια. Το βάρος στην ακαδημία, εύρεση ταλαντούχων νεαρών και δημιουργία ομάδας συνόλου. Το εγχείρημα θέλει υπομονή και παρά τα πρώτα στραβά αποτελέσματα, στον Παναιτωλικό θα το υποστηρίξουν όσο αντέχουν.
Γιώργος Ντυμένος – gazzetta.gr