Connect with us

Αθλητισμός

SL1 – Πλέι Άουτ: Οι τέσσερις λόγοι για την αγωνιστική υποχώρηση του Παναιτωλικού

pan agonistiki

Ο Παναιτωλικός και ο Αστέρας Τρίπολης ξεκίνησαν τα Πλέι Άουτ με μαξιλαράκι «ασφαλείας» από την ουρά, όμως η απόστασή τους μειώθηκε αισθητά κι αν χάσουν σε Γιάννινα, Ηράκλειο τότε θα τους… ζώσουν για τα καλά τα φίδια.

Όταν στις 19 Μαρτίου ξεκίνησαν τα Πλέι Άουτ ο Αστέρας Τρίπολης και ο Παναιτωλικός βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη, στο «+8» και στο «+12» αντίστοιχα.

Μάλιστα οι δυο τους συγκρούστηκαν στην πρεμιέρα του μίνι-Πρωταθλήματος όπου οι Αρκάδες επικράτησαν 2-1 στο «Θ. Κολοκοτρώνης», σε ένα αποτέλεσμα που δεν άλλαξε ιδιαίτερα τα δεδομένα για αμφότερους, αφού παρέμεναν μακριά.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης «στροφής» του τουρνουά το τοπίο δείχνει διαφοροποιημένο και άρχισαν να τους «ζώνουν τα φίδια», αφού για τον πρώτο εκείνοι οι τρεις βαθμοί που πήρε παραμένουν οι μόνοι του στη διοργάνωση (στη συνέχεια έχασε με 1-0 στη Νίκαια και από τον Λεβαδειακό), ενώ τα «καναρίνια» ηττήθηκαν στο Αγρίνιο από Λαμία (3-1), Ιωνικό (1-0).

Πλέον το μαξιλαράκι τους από τις θέσεις του υποβιβασμού «έπεσε» στο «+6» για τον Παναιτωλικό και στο «+5» για τον Αστέρα, ο οποίος μάλιστα προχώρησε και σε αλλαγή Προπονητή αφού ο Γιάννης Δουβίκας πήρε τα «ηνία» από τον Άκη Μάντζιο.

Τώρα στην επανέναρξη του Πρωταθλήματος θα παίξουν σε Γιάννινα και Ηράκλειο αντίστοιχα και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό εφόσον χάσουν, πόσο δε και με συνάρτηση άλλων αποτελεσμάτων, θα μπουν για τα καλά στην «εξίσωση» που βρίσκονται ήδη Λεβαδειακός, Λαμία, Π.Α.Σ., Ιωνικός, κάτι που θα περιπλέξει αισθητά τα δεδομένα στην ουρά.

Ας αναζητήσουμε το πώς και το γιατί οι δύο ομάδες βρέθηκαν στα «αχ και τα βαχ».

Παναιτωλικός

1. Έλλειψη «καθαρού» μυαλού

Αν στο Αγρίνιο δεν «έχαναν» χωρίς λόγο και αιτία την αυτοσυγκέντρωσή τους, τώρα θα… μιλάγαμε διαφορετικά. Στην Τρίπολη δέχθηκαν στο 89′:38” το γκολ που τελικά τους «κόστισε» τον αγώνα (2-1), ενώ με αντίπαλο τη Λαμία η εστία τους παραβιάστηκε δις σε χρονική διάρκεια 97 δευτερολέπτων (!) και το 1-0 υπέρ τους έγινε 1-2 κατά (1-3 τελικό)! Εφόσον δεν έχαναν αυτά τα παιχνίδια, απλά την ισοπαλία να έπαιρναν, θα ήταν τώρα στο «31» και θα έλεγαν ήδη… καλό καλοκαίρι.

2. Ανασταλτική λειτουργία

Τα προβλήματα τραυματισμών (π.χ. Μαλής, Χουχούμης, Λιάβας, Ντίας, Νταγκό), σε συνάρτηση με την έλλειψη πολλών λύσεων οδήγησαν τα «καναρίνια» ώστε να παρουσιάζονται ως ομάδα που αντιμετωπίζει αρκετά ανασταλτικά προβλήματα. Plus φυσικά και την έλλειψη «καθαρού μυαλού» που αναφερθήκαμε παραπάνω. Για αυτό βέβαια δεν ευθύνεται μόνο η αμυντική γραμμή, αλλά έγκειται στην εν γένει λειτουργία τους. Η ουσία πάντως είναι πως στα τρία ματς των Πλέι Άουτ δέχθηκαν αθροιστικά έξι γκολ, ο Ιωνικός στο «κλουβί» είχε και δοκάρι (με τον Ελευθεριάδη), ο Αστέρας στην Τρίπολη επιπλέον μία «καθαρή φάση (με τον Μπαράλες) και υπάρχει «θέμα».

3. Δεν απειλεί συχνά

Ο Παναιτωλικός την τρέχουσας σεζόν δεν είναι μία ομάδα που «παράγει» πολλές φάσεις και ουδέποτε «διεκδίκησε» τον σχετικό τίτλο. Όμως έβγαζε τις απαιτούμενες, να το πούμε έτσι, «καθαρές» ευκαιρίες ώστε να βρει τα γκολ που χρειάζεται και να παίρνει αποτελέσματα. Ωστόσο στα πρώτα τρία ματς των Πλέι Άουτ παρουσιάζεται ακίνδυνος επιθετικά και με μόνη εξαίρεση τα πρώτα 15-20 λεπτά της αναμέτρησής του με τη Λαμία και τα τελευταία εκείνης κόντρα στον Ιωνικό όπου μεταξύ άλλων «έχασε» ένα τέρμα που δεν… χάνεται, σε κανένα άλλο χρονικό σημείο των αγώνων του δεν έκανε ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία του στις αντίπαλες άμυνες. Για παράδειγμα απέναντι στον τελευταίο φτάσαμε στο 52′ για την πρώτη του τελική, ενώ με τη Λαμία δέχθηκε δεύτερο γκολ στο 67′ και μέχρι το τέλος «μέτρησε» μόνο ένα σουτ του Μόρσεϊ που κόντραρε.

4. Δεν είναι εύκολο στο μυαλό να μην υπάρχουν και τα εξωαγωνιστικά

Στην ομάδα δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και φυσικά η δουλειά του εκάστοτε ποδοσφαιρικού τμήματος είναι να ασχολείται μόνο με τα εντός των τεσσάρων γραμμών τεκταινόμενα. Πόσο δε όταν ο Παναιτωλικός παραμένει ένα «μαγαζί-γωνία» και δεν υπάρχουν προβλήματα/εκκρεμότητες. Ομως το ζήτημα της μεταβίβασης ή όχι του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον Φώτη Κωστούλα στον Μάτσιεκ Καμίνσκι δεν μπορεί να μη «στριφογυρίζει» στο μυαλό όλων, όταν και βρίσκεται για περισσότερους από τέσσερις μήνες στο προσκήνιο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διοικητική αβεβαιότητα αφού η παρουσία του Κωστούλα στο club, με λόγια αλλά και πράξεις, είναι δεδομένη/αδιαπραγμάτευτη/εννοούμενη και αποτελεί εγγύηση, όμως από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα πλανάται σε όλη την πόλη και συζητιέται παντού, ενδέχεται να έχει «παρασύρει» και τους παίκτες/προπονητές. Δεν είναι εύκολο να το αποφύγει κάποιος, όσο και αν το θέλει.


Αστέρας Τρίπολης

1. Η αστοχία με Ηρακλή Μεταξά

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση των κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκη έδωσαν τα κλειδιά και παρέδωσαν λευκή επιταγή στον Ηρακλή Μεταξά. Άφησαν ελεύθερο τον κόουτς να προχωρήσει στις μεταγραφές που ήθελε. Δεν είναι και σύνηθες στους Αρκάδες. Στάνκο, Γκαρντάφσι, Ντομίνγκεθ ήταν επιλογές του άλλοτε κόουτς της ομάδας. Επιλογές που εν τέλει δεν βγήκαν. Ο Αμερικανός μέσος, δε, αποχώρησε το χειμώνα και συνεχίζει στη Λαμία.

Με τον Μεταξά, ο Αστέρας επιχείρησε να αλλάξει τη φιλοσοφία του. Να είναι η ομάδα πίσω από τη μπάλα, παίζοντας 4-4-2. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι αυτό δεν μπορούσε να το υποστηρίξει η ομάδα.

2. Πέταξε στα σκουπίδια τη διακοπή για το Μουντιάλ

Η διακοπή, δε, για το Μουντιάλ δεν βρήκε την ομάδα καλύτερη αλλά χειρότερη. Συγκεκριμένα, οι κιτρινομολέ είχαν 13 βαθμούς με μόλις 2 νίκες στις 13 αγωνιστικές που είχαν παιχτεί. Η επιστροφή στη δράση τους βρήκε στο εντός έδρας ματς με τον Βόλο και το 0-0 στην Τρίπολη ήταν το… φινάλε του Μεταξά.

3. Παίκτες κλειδιά που δεν έχουν βοηθήσει

Η φυσική κατάσταση της ομάδας δεν ήταν καλή ενώ παίκτες κλειδιά όπως οι Άλβαρες, Καρμόνα, Μουνάφο, Σίτο, Κρέσπι δεν έχουν δώσει τις απαραίτητες βοήθειες. Συν τις άλλοις ο Βαλιέντε είναι τραυματίας και το κενό του στον άξονα, όπου μαζί με τον Μουνάφο και τον Ιγκλέσιας συνέθεταν εξαιρετικές λύσεις, φέτος υπάρχει. Στα δύο ματς που ο Αστέρας έπαιξε κάθετα (με Λαμία και Παναιτωλικό εντός), ο Μπερτόγλιο είχε καθοριστικό ρόλο. Ο Αργεντινός όμως δεν έχει… βγει φέτος και δεν έχει δικαιολογήσει την αξία του και το συμβόλαιό του. Ο Μπαράλες από την άλλη, αποτελεί συνέχεια το σημείο αναφοράς της ομάδας. Δεν έχουμε δει όλο τη σεζόν συνδυαστικό παιχνίδι και τρόπους αξιοποίησής του. Επίσης, δεν έχει και βοήθειες. Ο Μπενίτο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη κι ο Κωστέας δείχνει ότι θέλει χρόνο και υπομονή.

4. Δεν ταίριαξε η συνεργασία με Μάντζιο

Από εκεί κι πέρα, με τον Μάντζιο στο τιμόνι, άπαντες περίμεναν από την ομάδα να αρχίσει να βγάζει αντίδραση. Να παίζει πιο στρωτά. Ο άλλοτε, πλέον, κόουτς της ομάδας δεν μπόρεσε να περάσει τη φιλοσοφία του. Για να είμαστε πιο σαφείς, δεν συνάντησε στον Αστέρα τη βάση για να το κάνει. Η ομάδα δεν μπορούσε να συνέλθει από άποψη φυσικής κατάστασης κι αυτό επηρέαζε τόσο το πρόγραμμα των προπονήσεων όσο και το πώς θα στηθεί στον αγώνα. Με τον Μάντζιο, ο Αστέρας πήρε 14 βαθμούς (μαζί με τα Πλέι Άουτ). Πλέον, η ομάδα χρειάζεται ψυχραιμία. Με τον Γιάννη Δουβίκα στο τιμόνι της, καλείται να πάρει μία νίκη και να βρεθεί για 17η σερί σεζόν στη Stoiximan Super League.

Γιώργος Ντυμένος, Παναγιώτης Δαλαταριώφ – gazzetta.gr

 

Διαβάστε επίσης: SL1 – Παναιτωλικός: Μόνο ανήμερα του Πάσχα δεν προπονήθηκαν οι παίκτες

Advertisement

AgrinioTimes ©2014