Connect with us

Διεθνή

Σουηδία, η χώρα που είχε υιοθετήσει το social distancing πριν τον κορωνοϊό

souidia koronoios

Η «μοναξιά» της Ευρώπης και ο τρόπος ζωής των Σουηδών

Κοινωνικές επαφές μέσω Skype, αγκαλιές τέλος. Για τους Σουηδούς αυτό δεν είναι κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι καθημερινότητα.

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και γρήγορα, καλώντας τους πολίτες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, η Σουηδία έχει παραμείνει αξιοσημείωτα ήρεμη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως γράφει το Politico, πρόκειται για μία χώρα που είναι γνωστή για το μάλλον κρύο ταμπεραμέντο των πολιτών της, όπου η έντονη εκδήλωση συναισθημάτων θεωρείται αστοχία. Μία χώρα που είχε ήδη το lifestyle που προκρίνεται τώρα, λόγω κορονοϊού, εδώ και καιρό, και ανεξαρτήτως του ιού.

Γεωγραφικά η Σουηδία είναι η Τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην Ε.Ε., ο πληθυσμός της όμως ίσα που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018-2019, η πλειονότητα των νοικοκυριών στη Σουηδία είναι μονοπρόσωπα, χωρίς παιδιά. Δραματικά διαφορετική εικόνα από αυτή της Ιταλίας, για παράδειγμα, όπου διαφορετικές γενιές ζουν υπό την ίδια στέγη- και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Οι Σουηδοί κρατούν αποστάσεις ούτως ή άλλως, εξηγεί το δημοσίευμα. Από τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Ναι, ακόμα και υπό βροχή.

Πολλοί Σουηδοί διαβάζουν έκπληκτοι για οικογένειες στη Γαλλία που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη δουλειά από το σπίτι και φτιάχνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ανά ημέρα για να διατηρήσουν και την ψυχική τους υγεία. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο, για τους Σουηδούς.

shutterstock1577519062

Ταυτόχρονα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προτείνουν, σαν κάτι καινοτόμο: «Μιλήστε με Skype με τους παππούδες σας!» Για έναν Σουηδό αυτό είναι προφανές και αυτονόητο. Πώς αλλιώς να επικοινωνήσεις μαζί τους, δηλαδή; Οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται συχνά σε οίκους ευγηρίας, ανεξαρτήτως αν είναι άρρωστοι.

Το ίδιο παράξενες είναι οι αναφορές για νεαρούς Ιταλούς που το σκάνε τα μεσάνυχτα για να συναντηθούν στα πάρκα, επειδή εκεί διατίθεται καλό wi-fi.

Στη Σουηδία, οι νέοι είναι κολλημένοι στα κινητά τους 24/7 και οι σημαντικές τους σχέσεις- ακόμα και τα πρώτα ραντεβού τους- γίνονται πίσω από τις, ασφαλείς από τον κορωνοϊό, οθόνες τους.

Πρόσφατο άρθρο στο New Yorker ανέφερε πόση μοναξιά φέρνουν τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό στην Αμερική. Οι  Σουηδοί το διάβασαν και μάλλον το μόνο που ένιωσαν ήταν απορία, καθώς στη Σουηδία η εργασιακή μοναξιά είναι ο κανόνας. «Η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα αίσθημα, είναι μία βιολογική προειδοποίηση για να αναζητήσουμε άλλους ανθρώπους, όπως η πείνα είναι ένα σημάδι που οδηγεί έναν άνθρωπο στην αναζήτηση τροφής, ή όπως η δίψα είναι ένα σημάδι για εύρεση νερού. Ιστορικά, οι σχέσεις ήταν απαραίτητες για την επιβίωση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, οι Σουηδοί πρέπει να είναι κάτι σαν ανωμαλία στην ανθρώπινη φυλή, σημειώνει η αρθογράφος στο Politico. 

Όπως αναφέρει και μια Σουηδή δημοσιογράφος: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι όλη αυτή η φασαρία για την μοναξιά. Δεν είσαι πραγματικά μόνος, εάν είναι όλοι».

newsbeast.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014