Βουλή
O Σπ. Λιβανός στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στρατηγού Δ. Θεοδωράκη
Την απαράμιλλη ανδρεία και τον ηρωϊσμό του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στη νεότερη ελληνική ιστορία, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του, στην ομώνυμη πλατεία, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Στην τελετή παρέστησαν ακόμα ο εφοπλιστής και πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Θανάσης Μαρτίνος, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς, ο συγγραφέας κ. Κων/νος Θεοδωράκης, ανιψιός του Στρατηγού και ο Αντιστράτηγος ε.α, πρώην αναπληρωτής καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων κ. Αν. Θεοδωρόπουλος.
Ο ΥΠΑΑΤ ανέτρεξε στις σημαντικότερες στιγμές της ηρωικής διαδρομής του Στρατηγού Θεοδωράκη, υπενθυμίζοντας ότι ως έφεδρος, τότε, σε ηλικία 52 ετών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου, πρωταγωνίστησε στην ελληνική αντεπίθεση στη Βόρειο Ήπειρο και πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να ηγηθεί του Συντάγματός του για να εισέλθει στην Κορυτσά απελευθερώνοντας την πόλη στις 22 Νοεμβρίου 1940.
«Η πρωτοβουλία του αυτή υπήρξε καθοριστική στις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη νίκη του ελληνικού Στρατού και των Συμμάχων κατά του Άξονα. Μία νίκη, που συγκίνησε και όπλισε με κουράγιο και δύναμη όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους που πάλευαν σε σκληρές συνθήκες ενάντια στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού. Μια νίκη που έδειξε ότι ο φασιστικός Άξονας, στον οποίο είχε υποταχθεί σχεδόν όλη η Ευρώπη, δεν ήταν ανίκητος! Και είχε πρόσθετη αξία ότι η νίκη αυτή προερχόταν από μια μικρή χώρα, στρατιωτικά υποδεέστερη του εχθρού, αλλά ηθικά και ψυχικά – όπως αποδείχθηκε- πολύ ανώτερη», σημείωσε ο κ. Λιβανός και κατέληξε :
«Η 22α Νοεμβρίου του 1940 ήταν μια μεγάλη μέρα. Μέρα χαράς και ελευθερίας. Και ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης, πέρασε στην ιστορία ως ο απελευθερωτής της πόλης.
Η προτομή του ήρωα του έπους του ‘40, θα θυμίζει την προσφορά και τους αγώνες του στους απελευθερωτικούς πολέμους του ελληνικού έθνους. Γιατί σήμερα εμείς απολαμβάνουμε την ελευθερία και όλα τα αγαθά που την συνοδεύουν, χάρη στον αγώνα γενναίων, ανιδιοτελών, ατρόμητων πατριωτών, όπως ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης.
Ο ηρωισμός του και η προσφορά του προς την πατρίδα αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.
Τιμή και δόξα στη μνήμη του».