Πολιτική
Σπ. Λιβανός: «Ο πρωτογενής τομέας, βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας»
Λιβανός: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να καταστεί βασικός μοχλός ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας μας – Κομβικής σημασίας η συμβολή της ελληνικής περιφέρειας»
Κομβικής σημασίας για την επίτευξη της αγροτικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο Υπ.Α.Α.Τ. Σπήλιος Λιβανός την συμβολή της ελληνικής Περιφέρειας, σε παρέμβασή του στο 1ο digi Lab Series, που οργάνωσε το ΙΟΝΙΑΝ TV.
Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι «να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής περιφέρειας, να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά της, να γίνει επένδυση στις παραγωγικές της δυνάμεις και να προβληθούν και προωθηθούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας».
Ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι υποτιμημένος, παρά τις σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που έχει. Και τόνισε: «Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε. Να αναδείξουμε τις σημαντικές δυνατότητές του. Για την Κυβέρνησή μας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα η στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενή μας τομέα, προκειμένου να καταστεί βασικός μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Βασικοί μας στόχοι είναι να γίνει ο Έλληνας αγρότης πρωταγωνιστής της αναπτυξιακής πορείας της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Στο παρελθόν, επισήμανε ο κ. Λιβανός, «είχαμε συνηθίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά κανόνα να χαρακτηρίζεται από μία μονοσήμαντη, μονοδιάστατη, εσωστρεφή, κυρίως διαχειριστικής φύσης δραστηριότητα, σχεδόν αποκλειστικά συνδεδεμένη με τις έννοιες των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.
Αυτήν την παρωχημένη νοοτροπία προσπαθούμε να αλλάξουμε», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα το ΥπΑΑΤ κάνει ουσιαστική δουλειά ώστε να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με την αγροτική παραγωγή ρυμουλκώντας παράλληλα τις τράπεζες σε πιο «φιλικές» πολιτικές δανείων προς τους αγρότες μας.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Λιβανός:
- Δημιουργήσαμε το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου το ΥΠΑΑΤ έχει βάλει εγγύηση 80 εκ. €. Εκατοντάδες αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση συνολικά 480 εκ. ευρώ που, με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, χαμηλότερα επιτόκια και χαμηλότερα έξοδα συναλλαγής.
- Επίσης, δημιουργήσαμε το Ταμείο Μικροπιστώσεων για χορήγηση δανείων έως 25.000 για έκτακτες ανάγκες παραγωγής και εκμετάλλευσης.
- Παράλληλα, δουλεύουμε στην κατεύθυνση αναζήτησης επενδυτών από άλλους τομείς της οικονομίας για να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων είπε:
«Δίνουμε συνεχώς νέα κίνητρα για να ωθήσουμε τους αγρότες μας να μπουν σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, γιατί μέσα από τα συλλογικά σχήματα μειώνεται το κόστος παραγωγής και παράλληλα αυξάνεται ο όγκος των παραγόμενων προϊόντων».
Συγκεκριμένα:
- Εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους αγρότες που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (και για νέους αγρότες).
- Μειώσαμε τη φορολογία στο 10% των κερδών των συλλογικών σχημάτων.
- Στηρίζουμε τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και συνεργαζόμαστε μαζί τους.
- ΕΘΕΑΣ- ενοποίηση συνεταιριστικού κινήματος μετά από πέντε χρόνια, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος
- Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχουμε κίνητρα για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
- Για την ενίσχυση της μεταποίησης, χρησιμοποιούμε ΠΑΑ, Αναπτυξιακό Νόμο και Ταμείο Ανάκαμψης για να επενδύσουμε σε μονάδες μεταποίησης που θα φέρουν προστιθέμενη αξία.
Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κ. Λιβανός είπε ότι η ανάπτυξή της πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις άξονες:
Πρώτον, η αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Δυτικής Ελλάδας για τη διαμόρφωση ενός συνολικού προϊόντος / brand.
Δεύτερον, ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα. Αυτό είναι, σίγουρα, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη Δυτικής Ελλάδα, για τη μετάβασή της στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Τρίτον, η στήριξη των νέων και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τέταρτον, είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας με επένδυση στην καινοτομία, τη μεταποίηση, τα συλλογικά σχήματα και την αναπτυξιακή δυνατότητα χρηματοδότησης.