Εγκεφαλογράφημα
Σπήλιος Λιβανός: «Ξενοκράτειο – Ένα μικρό πολιτιστικό θαύμα» (Photos)
Εντυπωσιακό από κάθε άποψη το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου που στεγάζεται στο καταπληκτικά ανακαινισμένο Ξενοκράτειο!
Πιστεύω ότι θα γίνει το νέο σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ιεράς Πόλης που ενώ έχει εξαιρετική προοπτική, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχει χάσει τον προσανατολισμό της και αντί να συνδιαλέγεται με το μέλλον και να αναπτύσσεται δυναμικά, αρκείται στο να συνομιλεί μελαγχολικά με το ένδοξο παρελθόν της χωρίς σύγχρονο στίγμα.
Αρκεί να αγκαλιαστεί από τους πολίτες και να αναδειχθεί σωστά από τις τοπικές αρχές.
Για παράδειγμα, ο δρόμος μπροστά στην είσοδο του Ξενοκράτειου πρέπει να πεζοδρομηθεί και να ενοποιηθεί με τον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του.
Το μοναδικό αυτό νεοκλασικό κτήριο, τώρα που βρήκε την σύγχρονη αποστολή του, χρειάζεται χώρο για να «αναπνεύσει»…
Ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης, Κωνσταντίνος Ξενοκράτης, με την δωρεά του οποίου κατασκευάστηκε το υπέροχο αυτό ιστορικό κτήριο μεταξύ 1885 και 1889, μας κάνει άθελα του άλλο ένα δώρο: την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον του σύγχρονου Μεσολογγιού. Για την πορεία του στον 21ο αιώνα και τις προοπτικές του 200 χρόνια μετά την πιο ένδοξη στιγμή της ιστορίας του που το συνέδεσε αιώνια με την έννοια της ελευθερίας και την αξία της απόλυτης θυσίας!
Το Ξενοκράτειο αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Είναι φιλόξενο και επισκέψιμο για όλες τις ηλικίες και διαθέτει υποδομές για συμπολίτες μας με αναπηρία.
Είναι πολύ φιλικό μουσείο που συνδυάζει με έξοχο τρόπο το στατικό, τρισδιάστατο και ψηφιακό υλικό, παρέχοντας άρτια μετάφραση και ωραιότατο πωλητήριο αναμνηστικών.
Χωρίς να είναι κουραστικό, περιλαμβάνει περισσότερα από 1.200 ευρήματα από τους προϊστορικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους που ανακαλύφθηκαν σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.
Δίνει με μοναδικό και ευσύνοπτο τρόπο την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την – εν πολλοίς άγνωστη – ιστορία της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας και βέβαια την μεταξύ τους σχέση…
Το Ξενοκράτειο καταφέρνει και κάτι ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό:
Συνδέει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πατρίδας μας με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
Αποδεικνύει εμφατικά πως η επένδυση στον – ζωτικής σημασίας για τον δυτικό άξονα της Ελλάδας – σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, την Ιόνια Οδό, μπορεί να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον και να επιμορφώσει εκατομμύρια έλληνες και ξένους επισκέπτες για την ιστορία, τον πολιτισμό και την γεωγραφία μιας ευλογημένης από το Θεό περιοχής της Ελλάδας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους που αγωνίστηκαν για να δημιουργηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το μικρό πολιτιστικό θαύμα, ώστε να μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μέσα στο 2021.
Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ την Ολυμπία Βικάτου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/ας και Λευκάδας και βέβαια του ίδιου του Ξενοκράτειου για το σύνολο του έργου της και την τεράστια συμβολή της στην πολιτιστική αναγέννηση του νομού μας.
Η Ολυμπία Βικάτου είναι μια σημαντική προσωπικότητα για την σύγχρονη Ελλάδα και την ευχαριστώ προσωπικά που με τιμά με την φιλία της.
Τέλος, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιερας Πολης και του Δημάρχου Κώστα Λύρου για την απόφαση τους να την αναγορεύσουν σε Επίτιμο Δημότη Μεσολογγίου.