Connect with us

Κοινωνία

Σπίρτζης: «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα Αχελώου» (Βίντεο)

spirtzis koilada

Ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα Αχελώου» την οποία διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλημέρα σε όλους. Πριν τέσσερα χρόνια, πριν ορκιστούμε Υπουργοί, με την Όλγα Γεροβασίλη, αν θυμάμαι καλά την τρίτη ημέρα που είχε ανακοινωθεί η Κυβέρνηση, ανεβήκαμε σαν κλιμάκιο στην Άρτα, όπου είχαμε πολύ μεγάλες καταστροφές και η μεγαλύτερη ήταν το γεφύρι της Πλάκας.Πιστεύω, ότι στις δύσκολες στιγμές φάνηκε και φαίνεται ότι ο λαός μας, πηγαίνει και αντιμετωπίζει κοινά, ενιαία, τα προβλήματα. Έτσι, λίγο πολύ με την ίδια  σύνθεση που έχουμε και σήμερα, η Κυβέρνηση, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Πανεπιστήμια μας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Δήμοι συνέδραμαν, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ανακατασκευή του γεφυριού της Πλάκας, με τη σημειολογία που είχε.  Για εμάς είχε μία ιδιαίτερη σημειολογία, όχι μόνο γιατί ήμασταν νέα Κυβέρνηση, αλλά γιατί η κατάσταση της χώρας ήταν σαν του γεφυριού της Πλάκας, όπως και σήμερα που φτιάχνεται και θα οδεύσει πολύ σύντομα στην ολοκλήρωσή του.

Η Γέφυρα του Κοράκου είναι ένα άλλο στοίχημα για εμάς. Ένα στοίχημα που δείχνει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε απαξιωμένη την πολιτιστική κληρονομιά μας, θα τα πει και η Μυρσίνη Ζορμπά καλύτερα, είναι περίπου 70 χρόνια που το γεφύρι έπεσε. Είναι ένα έργο, που εκτός από την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας, θα αποκατασταθούν και τα δύο κτίρια που υπήρχαν εκατέρωθεν της γέφυρας αλλά και τα μονοπάτια, και το μνημείο που θα γίνει στην περιοχή. Άρα, καταλαβαίνουν όλοι και την ιδιαίτερη αξία που έχει αυτό το έργο πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό το μνημείο, για την ανάπτυξη της περιοχής, για την επισκεψιμότητά της. Για να γίνει -εκτός από τον Αντώνη τον Κοσσυβάκη-, κήρυκας για να επισκέπτεσαι την κοιλάδα του Αχελώου. Στις Βρυξέλες ξέρουν δύο τρία μέρη από την Ελλάδα, την Αθήνα, την Ακρόπολη, κάποια νησιά και την κοιλάδα του Αχελώου, γιατί όλους τους έχει πάει εκεί ο Κοσσυβάκης. Αυτό πρέπει να επεκταθεί με την ολοκλήρωση της γέφυρας και του μνημείου. Αλλά και αυτό που έχουμε στο μυαλό μας με το Υπουργείο Πολιτισμού,να γίνει δηλαδή μία προσπάθεια σύνδεσης των μονοπατιών και των ιστορικών πέτρινων γεφυρών.

Είναι όμως και κάτι πιο σημαντικό, σαν σημειολογία του γεφυριού του Κοράκου.Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε όταν έπεσε το γεφύρι, στο τελείωμα του εμφύλιου πολέμου, σήμερα είναι 70 χρονών. Σήμερα που η ακροδεξιά,δυστυχώς αρχίζει πάλι και ανεβαίνει στην Ευρώπη, μια που είμαστε και στα γραφείο του Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό η δική μας χώρα, να θεραπεύει τις πληγές του εμφυλίου που η ακροδεξιά και ο φασισμός, άνοιξε σε όλη την Ευρώπη. Εγώγια αυτό είμαι κυρίως υπερήφανος. Γιατί στο τραπέζι εκτός από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης είναι δύο Περιφερειάρχες, (μια και το γεφύρι συνδέει τις δύο Περιφέρειες),  που ανήκουν στην κεντροδεξιά.

Άρα, φαίνεται ότι όλοι μαζί θα πάμε να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές, οι δύο Δήμαρχοι του Γεώργιος Καραϊσκάκης και της Αργιθέας, οι ευρωβουλευτές μας – και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Γιώργο Γραμματικάκη όσο και τον φίλο και σύντροφό μου τον Στέλιο Κούλογλου – πάνω από όλα οι άνθρωποι της περιοχής που προσπάθησαν,ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το Τεχνικό Επιμελητήριο σήμερα εκπροσωπείται διττά και από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μιας και ο σύζυγός της είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Μετσόβιο, για τη συνδρομή του στη μελέτη για τη γέφυρα της Πλάκας και στη συνέχεια μιας που έχουμε αποκτήσει και τεχνογνωσία, για το γεφύρι του Κοράκου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω,επίσης, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Υποδομών μιας που είναι κάποια στελέχη μας εδώ. Είναι εδώ ο Δημήτρης Τασιόπουλος, που αν δεν είχαμε την επιμελή εργασία και την αγάπη που έχει δείξει για τις γέφυρες και τις σύγχρονες αλλά και τις δύο τελευταίες, δεν θα γινόντουσαν πολλά πράγματα. Θα υπογράψουμε σήμερα ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, μέχρι να εγκριθεί η Προγραμματική Σύμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο Γιώργος Γραμματικάκης μπορεί να δώσει τα ιδιαίτερα – αν θέλετε – χαρακτηριστικά, τη σημειολογία, την πολιτική σημειολογία που έχει αυτό το έργο στη σύγχρονη εποχή και για την Ευρώπη, όχι μόνο για τη χώρα μας.

Λοιπόν, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία. Να ευχαριστήσω τον Αντώνη τον Κοσσυβάκη και τους πολίτες που έχουν πάρει την πρωτοβουλία, για να πιέσουν όλους εμάς να προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του γεφυριού και να δώσουμε το λόγο στην Υπουργό Πολιτισμού. Γιατί είναι κυρίως ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα έργο πολιτισμού. Έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια άλλη πολιτική. Συνήθως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν στα μαχαίρια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πηγαίνουμε μαζί, αγκαλιά, με απόλυτη συνεργασία και σύμπνοια σε μια σειρά από νέες υποδομές. Και έχουμε δείξει ότι και έργα μπορούν να γίνουν και η πολιτιστική κληρονομιά να τιμάται και να προστατεύεται.

Ευχαριστώ πολύ

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014