Ειδήσεις
Σπύρος Κωνσταντάρας: «Κανείς συμπολίτης μας να μη μένει μόνος στην κρίση»
Στο δήμο Θέρμου ο πάλαι ποτέ εθνικός και παγκόσμιος αγώνας ράλλυ αυτοκινήτων, το ράλλυ Ακρόπολης, θα έβρισκε την μόνιμη έδρα του. Άλλωστε ο δήμος αποτελεί τον μοναδικό της χώρας με 72 χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών που συνδέουν τις κοινότητες μεταξύ τους. Η εισαγωγή μας έρχεται να καταδείξει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική περιφέρεια που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης για να έχουμε έστω μια ελπίδα ανάσχεσης της ερημοποίησης που εντείνεται χρόνο με τον χρόνο. Φυσικά, το οδικό δίκτυο, αποτελεί απλά ένα ακόμη αγκάθι στα πλευρά των περιφερειακών δήμων.
Ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, δείχνει διατεθειμένος να παλέψει με τα προβλήματα εξετάζοντας τις πιθανές λύσεις και να μην συμβιβαστεί με τις θεσμικές αδυναμίες που τον έχουν αναγκάσει να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες.
Οι δυνατότητες μπορεί να είναι περιορισμένες όμως αρκετά καλά πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την ενδιαφέρουσα περιοχή της χώρας η οποία έχει να επιδείξει σπουδαία φυσικά τοπία -την λίμνη Τριχωνίδα μεταξύ αυτών – σπουδαίο πολιτιστικό και Προσκυνηματικό ενδιαφέρον. Ο δήμαρχος Κωνσταντάρας θέλει να αναδείξει περαιτέρω την περιοχή, κάνει φιλότιμη προσπάθεια να δώσει κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους: «Ο Δήμος Θέρμου τις τελευταίες δυο δεκαετίες αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι η πολιτική των κυβερνήσεων βοηθούσαν την αστυφιλία.
Δεν είχαν δοθεί κίνητρα στην περιφέρεια και στους πολίτες της. Σήμερα παρατηρείται μια μικρή αναστροφή, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Ως δήμος στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους νέους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τα νέα ζευγάρια, ενώ αγωνιζόμαστε για τις καλύτερες υποδομές» δηλώνει μεταξύ άλλων. Εδώ υπάρχει μια ευκαιρία για την κεντρική πολιτική εξουσία. Να μείνει στην ιστορία ως εκείνη που συνέδραμε ουσιαστικά τους άξιους δημάρχους να δημιουργήσουν πραγματική τοπική ανάπτυξη, αλλάζοντας τον οικονομικό χάρτη της χώρας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που έχετε διαπιστώσει πως δυσκολεύουν την προσπάθεια που κάνετε για πιο λειτουργικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό δήμο; Για παράδειγμα δήμοι σαν το δικό σας με πολλούς και απομακρυσμένους οικισμούς πως ανταπεξέρχονται των δυσκολιών;
Οι παράγοντες που δυσκολεύουν έναν μικρό δήμο με πολλούς απομακρυσμένους οικισμούς, όπως ο δήμος Θέρμου, ο οποίος είναι ορεινός είναι η έλλειψη προσωπικού , οι μεγάλες αποστάσεις και η υπερχρηματοδότηση για την πολιτική προστασία. Εμείς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες με έκτακτο προσωπικό αφενός και αφετέρου με μίσθωση μηχανημάτων για την αντιμετώπιση των θεομηνιών μέσα από ετήσια εργολαβία. Ταυτόχρονα μια μικρή βοήθεια μας δίνουν οι εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας με οκτάμηνη διάρκεια, όχι όμως ικανή για μόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται. Η στήριξη από την Τεχνική Υπηρεσία του μεγάλου δήμου Αγρινίου μας βοηθά να εκτελούμε δημοτικά έργα και να έχουμε διαχειριστική επάρκεια για έργα ΕΣΠΑ .
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Η απάντηση είναι αυτονόητα Ναι. Για να καταστεί εφικτό αυτό όμως, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες με βασικότερο όλων την απλοποίηση των διαδικασιών και τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, έτσι ώστε να είναι δυνατόν οι δήμοι να υποστηρίζουν έργα από τη σύνταξη των μελετών ως την ολοκλήρωση. Έχουν βέβαια γίνει θεσμικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα αυτές που αναφέρονται στη σύσταση αναπτυξιακών εταιρειών και Δικτύων Πόλεων, η αποτελεσματικότητα των οποίων βέβαια θα δοκιμαστεί στην πράξη. Ήδη ο Δήμος Θέρμου έχει ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή του σε Δίκτυο Πόλεων και προσδοκούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αν δεν δοθεί η δυνατότητα για δημιουργία πλήρως στελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας στον Δήμο, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο.
Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης το πρόβλημα γίνεται μείζονος σημασίας. Πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτό να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;
Πάντοτε ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και η κάλυψη δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Θεωρώ ότι οι δομές, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά φαρμακεία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο που τα διαχειρίζονται οι δήμοι δημιουργούν ένα ανάχωμα στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Να γνωρίζετε ότι θα ήταν μεγαλύτερα, αν το κεντρικό Κράτος δεν δημιουργούσε αυτές τις δομές με διαχείριση των δήμων. Προκειμένου όμως για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτωχοποίησης και των ανθρωπιστικών κρίσεων, πρέπει το κράτος να χρηματοδοτήσει γενναία την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ώστε με ικανούς πόρους να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να μην στηρίζονται οι ανάλογες δομές μόνο στην συμβολή των πολιτών. Θεωρώ, ότι χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη και κυρίως χρηματοδότηση για να είμαστε ευχαριστημένοι, ως θεσμικοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης αλλά και χρήσιμοι στις κοινωνικές ομάδες.
Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν για εσάς τους δημάρχους ανασταλτικός παράγοντας; Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των μελετών για να μην αναφέρουμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τι πρέπει να γίνει;
Η πολυνομία, ή καλύτερα οι αλληλοαναιρούμενες ή συγκρουόμενες νομικές διατάξεις και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, σε συνδυασμό με την κραυγαλέα – ειδικά για τους μικρούς δήμους – έλλειψη προσωπικού με υψηλή εκπαίδευση και εξειδίκευση στην επιστημονική ειδικότητα καθενός και συνακόλουθα η έλλειψη της αναγκαίας γνώσης σε βάθος του νομικού πλαισίου αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν σε καθυστερήσεις και σε αδυναμία πολλές φορές για την υλοποίηση απαραίτητων παρεμβάσεων.
Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των Δήμων με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και η αποπομπή εμβαλωματικών λύσεων όπως οι οχτάμηνης διάρκειας συμβάσεις εργασίας. Ένα πρόσθετο πρόβλημα για τον Δήμο μας είναι η δημιουργία Τεχνικής Υπηρεσίας και Πολεοδομίας, αλλά και η δυνατότητα εύκολης διαδικασίας σύμπραξης με εξωτερικά τεχνικά γραφεία, ώστε να δοθεί δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής ωρίμανσης έργων.
Στην περίοδο της κρίσης κ. Κωνσταντάρα, η τοπική αυτοδιοίκηση, κράτησε όρθιες της κοινωνίες. Ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ είναι για εσάς μείζονος σημασίας και πως σκοπεύετε να τον ενισχύσετε περαιτέρω;
Συμφωνώ μαζί σας κ. Ράπτη, ότι η αυτοδιοίκηση στην διάρκεια της κρίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία των αδυνάμων. Φιλοδοξούμε να κρατήσουμε τις κοινωνικές δομές τις οποίες έχουμε και να τις ενισχύσουμε περαιτέρω. Μάλιστα βρισκόμαστε στο στάδιο δημιουργίας παιδικής κατασκήνωσης στο δήμο Θέρμου, καθώς επίσης δίνουμε αγώνα για την αποπεράτωση Στέγης Ηλικιωμένων, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην μείνει μόνος. Τέλος, με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε και καλύπτουμε λειτουργικές δαπάνες του Κέντρου Υγείας Θέρμου, ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν ιατρική φροντίδα και πρόληψη.
Ο δήμος Θέρμου έχει περιθώρια ανάπτυξης και σε ποιους τομείς; Επίσης, η πανδημία έπληξε και σε ποιο βαθμό την τοπική επιχειρηματικότητα και ποιες οι δράσεις σας για την ενίσχυση της;
Ο δήμος Θέρμου έχει περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, διότι πρόκειται για μια περιοχή με όμορφο φυσικό περιβάλλον, με τη λίμνη Τριχωνίδα , με την πέτρινη αρχιτεκτονική του οικισμού του Θέρμου και των χωριών του, όπως επίσης έχει μέλλον στον προσκυνηματικού τουρισμό αφού αποτελεί γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πολλά μοναστήρια , βυζαντινά μνημεία , ιστορικά γεφύρια , νερόμυλους κ.λ.π. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας, της οποίας το Αρχαίο Θέρμο ήταν πρωτεύουσα, μπορεί να φέρει επισκέπτες και να τονώσουν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες την τοπική οικονομία και να ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα . Η πανδημία έπληξε βάναυσα και τους επιχειρηματίες και πολίτες του δήμου μας, ας την θεωρήσουμε όμως ευκαιρία και εκμεταλλευόμενοι όλα αυτά που τόνισα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας μπορούμε να δούμε το αύριο με μια αισιόδοξη ματιά.
Ο δήμος σας κ. Κωνσταντάρα είναι αντιμέτωπος με το φαινόμενο της ερημοποίησης; Οι νέοι σας παραμένουν στη περιοχή; Έχετε κάποιο σχέδιο ώστε να γίνεται επαγγελματικός πόλος έλξης;
Ο Δήμος Θέρμου τις τελευταίες δυο δεκαετίες αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι η πολιτική των κυβερνήσεων βοηθούσαν την αστυφιλία. Δεν είχαν δοθεί κίνητρα στην περιφέρεια και στους πολίτες της. Σήμερα παρατηρείται μια μικρή αναστροφή, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Ως δήμος στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους νέους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τα νέα ζευγάρια, ενώ αγωνιζόμαστε για τις καλύτερες υποδομές, ώστε να έρχονται επισκέπτες στον τόπο μας και μέσω αυτής της τουριστικής κίνησης να υπάρξει και πληθυσμιακή αύξηση του δήμου μας. Απομένει στην πολιτεία να δώσει περισσότερα οικονομικά, φορολογικά αλλά και κοινωνικά κίνητρα, ώστε οι νέοι να παραμένουν στον τόπο τους.
Η πόλη σας έχει τις απαραίτητες δομές υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικά με την έξαρση της πανδημίας;
Ο Δήμος Θέρμου διαθέτει Κέντρο Υγείας με 24ωρη εφημερία και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζονται γιατροί ειδικοτήτων αλλά και λειτουργία ακτινολογικού και μικροβιολογικού τμήματος, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για άριστη υποδομή υγείας. Όπως προανέφερα η δημοτική αρχή στηρίζει το Κέντρο Υγείας στις λειτουργικές του δαπάνες, ενώ διεκδικεί και την πλήρη στελέχωση του. Μπορώ να επισημάνω ότι στο Αγρίνιο, που απέχει 30 χλμ από το Θέρμο, υπάρχει ένα σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο παρέχει την καλύτερη φροντίδα στους πολίτες της περιοχής μας.
Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;
Τα βασικά έργα υποδομής για τον ορεινό μας δήμο Θέρμου αποτελούν οι οδικές αρτηρίες για συγκοινωνιακή σύνδεση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο όλων των τοπικών κοινοτήτων Επισημαίνω ότι είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που έχει επαρχιακό δίκτυο 72 χιλιομέτρων με χωμάτινο δρόμο. Ευελπιστούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ότι μέχρι το τέλος αυτής της θητείας θα ασφαλτοστρωθούν τουλάχιστον 50 χλμ επαρχιακού δικτύου. Επίσης, φιλοδοξούμε να κατασκευαστεί ο δρόμος Ναυπάκτου-Θέρμου και Θέρμου – Αγρινίου ώστε να προσελκύσουμε με άνεση επισκέπτες στο δήμο μας.
Για το δρόμο αυτό έχει δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσότακης κατά την επίσκεψη του στο Θέρμο, διότι απέκτησε ιδία γνώμη για την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα των δυο οδικών αξόνων. Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και συνεδριακού κέντρου στο δήμο μας είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας, καθώς και η ολοκλήρωση αναβάθμισης των γηπέδων ποδοσφαίρου για την νεολαία μας. Τέλος, ένα εμβληματικό έργο είναι η ολοκλήρωση του δρόμου Δρυμώνα – Χαλίκι – Προυσός που θα βοηθήσει τον προσκυνηματικό τουρισμό στο δήμο μας με σύνδεση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και της Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας. Η ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων που θα ενισχύουν την παραγωγή των αγροτών μας είναι άμεσος στόχος, καθώς και η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της Τριχωνίδας που «βρέχει» το δήμο Θέρμου σε συνδυασμό με την ανάδειξη της λουτροπηγής Μυρτιάς θα αποτελέσουν τους στόχους αυτής της θητείας.
in.gr