Connect with us

Αθλητισμός

Σπύρος Μαραθωνίτης: «Η λέξη ταλέντο από μόνη της δεν αρκεί πλέον»

screenshot 80 1

Ο πετυχημένος μάνατζερ και ιδιοκτήτης της Soccerpromo Σπύρος Μαραθωνίτης μιλάει στο Kingsport.gr  και στον Αντώνη Μουστάκα.

Αναφέρεται για τον ρόλο του μάνατζερ στην Ελλάδα για την αξιοποίηση των ταλέντων, άλλα και για τα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν. Ακόμα, για τις διαφορές σκέψεις των γονιών, όταν συναντούν μάνατζερ.

Παρακάτω η συνέντευξή του στο Kingsport.gr:

Σε ποιες χώρες δραστηριοποιήστε;

«Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Σουηδία, Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία». 

Οι νεαροί παίκτες που πηγαίνουν στην Ολλανδία καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ολλανδών ; Και ποια η φιλοσοφία τους;  

«Καταρχάς δεν ασχολούμαστε μονό με Έλληνες παίκτες, ασχολούμαστε γενικότερα με παίκτες  από οποιαδήποτε χώρα και να προέρχονται. Άλλα εάν μιλήσουμε για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν στην Ολλανδία, πιστεύω ότι εάν πάνε σε πολύ μικρή ηλικία τότε έχουν πολλές πιθανότητες να μπουν στην φιλοσοφία που έχουν οι Ολλανδοί για το ποδόσφαιρο αλλά και στην φιλοσοφία που έχουν για την ζωή και τον πολιτισμό που έχουνε γενικότερα. Γιατί εάν δεν πας νωρίς τότε είναι λιγάκι δύσκολο να προσαρμοστείς, για αυτό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ότι οι Έλληνες επαγγελματίες που έχουν πάει να αγωνιστούν σε Ολλανδικές ομάδες  τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά. Θα έλεγα ότι είναι λιγάκι αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα , δεν μπορούν πολύ εύκολα να συντονιστούν στο τρόπο που εργάζονται  οι Ολλανδοί . Βεβαία η Ολλανδία είναι μια χώρα η όποια πλέον δεν επενδύει τόσο στο ποδόσφαιρο ώστε να αγοράσει έτοιμους παίκτες . Περισσότερο επικεντρώνονται στο να φτιάξουν νέους αθλητές, και να τους πουλήσουν γιατί έχουν καταλάβει το νόημα που έχει το ποδόσφαιρο για αυτούς. Έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό  και τα οικονομικά κίνητρα που υπάρχουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες , όπως είναι η Ισπανία, η Γερμανία , η Αγγλία και η Ιταλία. Οι Ολλανδοί  δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν αυτό οπότε έχουν ρίξει το βάρος τους  στο να δημιουργούν παίκτες και να τους πουλάνε πολύ γρήγορα σε Ευρωπαϊκούς συλλόγους , εκεί έχουν επικεντρωθεί . Οι Ολλανδοί γενικότερα είναι ανοιχτοί στο να δουν ένα ταλέντο , είναι δύσκολοι στο να επενδύσουν σε ένα ταλέντο, όμως δεν θα δώσουν πολλά χρήματα για να αγοράσουν ένα παίκτη,αλλά θα προσπαθήσουν να τον κάνουν δικό τους  και να κερδίσουν χρήματα από το ποδόσφαιρο . Έχουν όμως μια αρχή που τους κατατάσσει πολύ υψηλά στο χώρο του ποδοσφαίρου, και είναι σημαντικό βέβαια ότι πέραν της σχολής που διαθέτουν και τις υποδομές, σε εγκαταστάσεις , σε τεχνογνωσία, σε φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο, είναι και γεωγραφικά, δηλαδή σαν περιοχή στο κέντρο της Ευρώπης, οπότε έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση οι χώρες που ρίχνουν χρήματα όπως είναι η Αγγλία,  η Γερμανία καθώς είναι πολύ κοντά σε αυτούς οπότε είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση για να δουν παίκτες».     

1%20b%282%29

Επίσης γνωρίζω ότι συνεργάζεστε και με την Αμερική πως δέχονται τους Έλληνες  ποδοσφαιριστές;

«Η Αμερική είναι ένα καινούργιο κομμάτι που κάνουμε εμείς,  στην εταιρεία μου  το οποίο κυρίως  απευθύνεται σε νεαρούς μαθητές, φοιτητές ως επί το πλείστων . Οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21 έτος της ηλικίας τους.  Μέσω μιας συνεργασίας που έχουμε κάνει με μια άλλη εταιρεία η οποία εξειδικεύεται σε αυτό το αντικείμενο δίνουμε την δυνατότητα ουσιαστικά την δεύτερη ευκαιρία , σε έναν  αριστούχο μαθητή  εδώ στην Ελλάδα , ο οποίος θα θελήσει να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο στην Αμερική, ένα από τα 250 πανεπιστήμια που υπάρχουν, με την ειδικότητα που θέλει και ταυτόχρονα να συνδυάσει και το ποδόσφαιρο. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η Αμερική με ότι καταπιάνεται  με το αθλητισμό το κάνει καλά. Αυτή την στιγμή οι στατιστικές δείχνουν ότι σε ηλικίες κάτω των 22 ετών στα αγόρια, το μεγαλύτερο μέρος ασχολείται με το ποδόσφαιρο . Έχουν πάρει τεχνογνωσία από ευρωπαϊκές ομάδες, και έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό κολεγιακό πρωτάθλημα . Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν αθλητή ο οποίος είναι ταυτόχρονα και αριστούχος να εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα πτυχίο σε ένα Αμερικάνικο πανεπιστήμιο , μπορεί να φτάσει και σε μια υποτροφία μέσω του αθλητισμού που καλύπτει το 100% του κόστους των σπουδών του. Οπότε για εμένα είναι πολύ σημαντικό και προτρέπω  κάποιον νέο αθλητή , ο οποίος είναι όντως καλός στο ποδόσφαιρο και είναι αριστούχος μαθητής να κάνει αυτό το βήμα. Γιατί υπάρχουν τέτοια παιδιά που εχουν την δυνατότητα να το  κάνουν αυτό . Για εμένα προέχει η εξασφάλιση ενός νεαρού για το μέλλον παρά να παίξει ποδόσφαιρο . Συνάμα του δίνει την ευκαιρία να παίξει σε ένα κολεγιακό πρωτάθλημα το όποιο είναι πολύ υψηλών απαιτήσεων . Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, από πέρυσι έχουν πάει κάποια παιδιά , και μας λένε τις εντυπώσεις τους. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι. Πραγματικά ενδιαφέρον». 

Έχουν βελτιωθεί οι υποδομές σε σχέση μετά προηγούμενα χρόνια;

«Εγώ θα τις χώριζα σε τρεις η τέσσερις κατηγορίες διαφορετικές  αν μιλήσουμε για το κομμάτι των εγκαταστάσεων, όχι δεν έχουμε βελτιώσεις, τα πράγματα είναι από μέτρια έως άσχημα από άποψη εγκαταστάσεων. Δυστυχώς μας έχει έπιασε και η οικονομική κρίση και αυτό έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στα σωματεία  και στους δήμους που χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις , αλλά και στο ιδιωτικό κεφάλαιο.  Εγώ θα τις χώριζα σε τρεις ταχύτητες ουσιαστικά τις υποδομές. Θα τις χώριζα σε αυτούς που πραγματικά έχουν χρήματα και μπορούν να κάνουν πράγματα που είναι οι μεγάλες ΠΑΕ, κυρίως ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Παναιτωλικός. Και της δεύτερης κατηγορίας ομάδες  οι οποίες παλεύουν, οι οποίες μπορεί να είναι και ερασιτεχνικές ακόμα. Παλεύουν να φτιάξουν υποδομή. Και οι τρίτες οι οποίες αναγκάζονται να μοιράζονται το ένα και μοναδικό γήπεδο που υπάρχει στην περιοχή, πέντε, έξι, εφτά ομάδες, να μην και κάλος ο χλοοτάπητας  να μην υπάρχουν και εγκαταστάσεις . Ήδη είδαμε πολλά παράπονα τον τελευταίο καιρό  ακόμα και για επαγγελματικές κατηγορίες . Οι οποίες οι παίκτες στα αποδυτήρια δεν είχαν ούτε ζεστό νερό , αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρωθούμε  εάν θέλουμε να προχωρήσουμε και να φτιάξουμε μερικά πράγματα στο ποδόσφαιρο».

 

Τι χρειάζεται ένα ταλέντο για να αξιοποιηθεί κατάλληλα ;

«Η λέξη ταλέντο από μόνη της δεν αρκεί πλέον , δηλαδή κάποτε λέγαμε ένα παίκτη ταλέντο επειδή έκανε ωραίες τρίπλες, ήταν γρήγορος στο γήπεδο. Πλέον η λέξη ταλέντο είναι ένα πάζλ το όποιο θα πρέπει να συμπληρωθεί με αλλά στοιχεία , και αυτό έχει να κάνει με το ποδοσφαιρικό μυαλό που διαθέτει, το τρόπο που προπονείται , τους ανθρώπους που είναι γύρω του , την οικογένεια του και την προσωπικότητα του. Όλα αυτά θέλει να τα μαζέψεις μαζί. Εμείς εδώ εάν μιλήσουμε για την Ελλάδα έχουμε μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα μας είναι ο δυναμισμός ,και ο εγωισμός που διακρίνεται πολύ εύκολα. Ωστόσο έχουμε και πολλά μειονεκτήματα, ένα από αυτά είναι ότι ο Έλληνας δεν έχει καταλάβει την αθλητική κουλτούρα, και όταν μιλάμε για ταλέντο, όταν λέμε ότι κάποιος μπορεί  να κάνει το βήμα παραπάνω, που σημαίνει πρωταθλητισμό και όχι αθλητισμό θα πρέπει να έχει και άλλα στοιχεία της υπομονής , της οργανωμένης δουλείας , την στηρίξη από την οικογένεια. Είναι τα κυρία κομμάτια ενός αθλητή που λέμε ότι αυτός μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Οπότε η λέξη ταλέντο από μόνη της δεν φτάνει για να παίξεις ποδόσφαιρο, κυρίως χρειάζεται μυαλό , αθλητική κουλτούρα και φιλοσοφία, και σίγουρα μεγάλη υπομονή».

Ποιες είναι οι διαφορές των ακαδημιών του εξωτερικού με αυτές της Ελλάδας; Τι είναι το Σκάουτιγκ για την Ελλάδα; 

«Οι διαφορές , εάν εξαιρέσουμε μερικά κλαμπ θα πω και πάλι, των μεγάλων ΠΑΕ οι οποίες πλέον είναι σε υψηλό επίπεδο και αρκετά ανταγωνιστικές είναι πολλές. Στις υπόλοιπες το χάσμα είναι τεράστιο, γιατί  οι περισσότερες ακαδημίες στο εξωτερικό έχουν ήδη εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ εύκολα , δηλαδή δεν έχουν πρόβλημα χώρου. Έχουν ήδη πολύ καλό εξοπλισμό, και τους είναι παρά πολύ εύκολο γιατί έχουν ήδη και την τεχνογνωσία και λαμβάνουν συνέχεια ενημέρωση στον τρόπο που πρέπει να δουλέψουν, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν  ότι καλό υπάρχει μέσα σε μια ακαδημία . Το σκάουτιγκ έχει ξεκινήσει  εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό και δουλεύεται από πολύ μικρές ηλικίες. Ενώ στην Ελλάδα  το σκάουτιγκ το έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια , να βλέπουμε νεαρούς παίκτες . Όμως υπάρχει μια διαφορά μεγάλη στο εξωτερικό θα σου δωθεί ποιο εύκολα η ευκαιρία  να αναδείξεις έναν νεαρό παίκτη. Στην Ελλάδα εάν εξαιρέσουμε τα τελευταία χρόνια που γίνονται κάποιες προσπάθειες , δεν υπήρχαν ανάδειξεις νεαρών παικτών. Ήταν πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση».

Ποιος είναι ο ρόλος του Μάνατζερ;

«Ο ρόλος του μάνατζερ είναι ουσιαστικά  ο ποδοσφαιρικός πατέρας . Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα πρέπει να είναι δίπλα στον ποδοσφαιριστή, να τον στηρίζει όχι μόνο στις καλές στιγμές αλλά και στις κακές. Να είναι ο καθημερινός του σύμβουλος , γιατί πολλοί πιστεύουν ,κακώς για έμενα ότι ο μάνατζερ κάνει απλά μια μεταγραφή. Όχι δεν είναι έτσι. Ο μάνατζερ δουλεύει όλο το χρόνο για τον παίκτη του, ώστε να λύνει τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να προκύψουν. Να λύνει τους οποιουσδήποτε ενδοιασμούς που μπορεί να έχει ένας αθλητής, και να τον βοηθήσει και να τον στηρίξει όλη την χρονιά . Στην Ελλάδα δυστυχώς ο ρόλος του μάνατζερ είναι αρκετά παρεξηγημένος , έχουν συνηθίσει οι παίκτες  να αναζητούν το μάνατζερ το καλοκαίρι  η όταν βρεθούν στα δύσκολα . Αυτό είναι μια πολύ κακιά συνήθεια,  η οποία εάν δεν την αποβάλλει γρήγορα, τότε το πρόβλημα το βλέπει μπροστά του . Στο εξωτερικό δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής ακόμα και μικρής  ηλικίας οποίος να είναι υψηλού επίπεδου και  να μην έχει ένα γραφείο  μάνατζερ  το οποίο να τον στηρίζει. Είναι πολύ σημαντικός  παράγοντας  ο μάνατζερ και οι άνθρωποι που είναι δίπλα στον αθλητή, ένας αθλητής δεν είναι ποτέ μόνος του».  

5%20b%281%29

Πόσα χρόνια είστε στον χώρο; Ασχολείστε μόνο με τους μικρούς παίκτες η και με μεγάλους;

«Στο χώρο είμαι περίπου  δεκαπέντε χρόνια σαν μάνατζερ , στην αρχή συνεργαζόμενος με κάποιο Ολλανδικό γραφείο, εκπροσωπώντας τους ποδοσφαιριστές του  κυρίως εδώ στην Ελλάδα, και κατόπιν τα τελευταία εννιά χρόνια έχω ανοίξει την δική μου εταιρεία  την Soccerpromo  στην οποία δώσαμε έμφαση περισσότερο  στην διαχείριση και στο μανατζμεντ.Το οποίο είναι ένα ποιο γενικευμένο πράγμα στο ποδόσφαιρο,αλλά και στην διαχείριση του ποδοσφαίρου  παρέχοντας υπηρεσίες γύρω από το ποδόσφαιρο , και όχι μονό του εκπροσώπου ενός ποδοσφαιριστή . Αλλά και του συμβούλου του στο τι θα κάνει μετά το ποδόσφαιρο , και τι θα κάνει πριν το ποδόσφαιρο . Αλλά και ότι υπάρχει γύρω από το ποδόσφαιρο . Ασχολούμαι με όλο το φάσμα των ποδοσφαιριστών εννοώντας από όλες τις ηλικίες . Ξεκινώντας από πολύ μικρά παιδία , το πιο μικρό παιδί που ασχολούμαι είναι γεννημένο το 2007 . Μέχρι και το πιο μεγάλο παιδί που ασχολούμαι το όποιο είναι ένας ποδοσφαιριστής  τριάντα τεσσάρων ετών . Έχω ένα πολύ μεγάλο φάσμα ποδοσφαιριστών, η εποχή μας πλέον μας έχει δείξει ότι εάν θέλουμε να είμαστε σαν μάνατζερ ενεργοί στην δουλεία μας  για τα υπόλοιπα χρόνια πρέπει να χτίζουμε την δουλεία μας οπότε προσπαθούμε να βρούμε , όσο το δυνατόν πιο νωρίς έναν παίκτη που θεωρούμε ότι έχει τις δυνατότητες να κάνει το επόμενο βήμα ώστε πολύ γρήγορα να τον φέρουμε κοντά μας, και να χτίσουμε μαζί του τα επόμενα του βήματα σκαλί σκαλί».

Όταν επιλέγετε ένα ταλέντο  τι είναι αυτό που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον ;

«Εμείς έχουμε δυο τρόπους που βλέπουμε τους παίκτες , ο ένας τρόπος είναι ότι μπορούμε  να τον παρακολουθήσουμε  σε κάποιον αγώνα . Πηγαίνουμε σε παρά πολλούς αγώνες , κυρίως βεβαία όταν μιλάμε για νεαρούς αθλητές  στα Κ15 , στα Κ17 και στα Κ20 που υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα , αλλά και του εξωτερικού . Το πρώτο πράγμα που θα μας κεντρίσει λοιπόν είναι σίγουρα οι ποδοσφαιρικές του ενέργειες , και ο τρόπος που σκέπτεται μέσα στην ομάδα του . Εάν βρούμε ότι είναι ενδιαφέρων τότε μπαίνει στο τμήμα σκάουτιγνκ και παρακολουθούμε και άλλους του αγώνες . Ο δεύτερος τρόπος που βρίσκουμε έναν παίκτη είναι όταν ο ίδιος επικοινωνήσει μαζί μας και θέλει να αξιολογηθεί . Έχουμε τρόπο να αξιολογούμε τους αθλητές μας , και έναν που μπορεί να ενδιαφέρεται να αξιολογηθεί και να τον δούμε, μέσο ενός οργανωμένου συστήματος αξιολόγησης και προπόνησης  που έχουμε. Τον φέρνουμε σε κάποιον από τους χώρους και τα αθλητικά κέντρα που συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα, στην Κύπρο , η στην Ολλανδία και χωρίς κανένα κόστος , τον βλέπουμε και εάν δούμε τα στοιχεία αυτά ότι μας ενδιαφέρουν τότε προχωράμε στην περαιτέρω συνεργασία,  η του δίνουμε την δική μας άποψη για το τι μπόρει να κάνει στο μέλλον».

Υπάρχουν απατεώνες  στο χώρο  των ατζέντηδων ;

«Υπάρχουν απατεώνες σε όλους τους χώρους εργασίας και βεβαία από αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο χώρος των ατζέντηδων. Υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς δεν κάνουν σωστά την δουλεία τους , αλλά αυτό έχει να κάνει πάρα πολύ και με τους ίδιους τους αθλητές η τους οικείους τους . Οι οποίοι πριν κάνουν οτιδήποτε θα πρέπει να ψάχνουν πρώτα εάν μπορούν να συνεργαστούν η όχι . Δεν θεωρώ ότι οι μάνατζερ είμαστε κάτι άλλο διαφορετικό  σαν επάγγελμα από ότι είναι όλα τα επαγγέλματα που υπάρχουν τριγύρω μας».           

3%20b%281%29

Τι συναίσθημα έχετε όταν τα « παιδία» σας προκόβουν με τις ομάδες τους;

«Το συναίσθημα είναι τεράστιο και πολλές φορές είναι η πραγματική ανταμοιβή περισσότερο ακόμα και από την οικονομική. Όταν βλέπεις ότι ένας παίκτης που έχεις επιλέξει  και έχεις δουλέψει μαζί του καταφέρνει να πετύχει τους στόχους  δεν είναι μόνο δική μου ευχαρίστηση γιατί δεν τρέχει ένας άνθρωπος  για τον αθλητή τρέχουν πάρα πολύ άνθρωποι, οι οποίοι είναι για μένα οι αφανείς ήρωες. Γιατί ο κόσμος βλέπει έναν ποδοσφαιριστή και πιστεύει ότι μόνος γίνεται, δεν γίνεται μόνος του, υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι και από την ομάδα αλλά και από το γραφείο που τον εκπροσωπεί, το οποίο τρέχει γύρω από αυτόν προκειμένου να πετύχει τους στόχους. Οπότε η χαρά μας  είναι τεράστια, και σκοπός μας είναι να πετύχει κάποιος γιατί όπως χαιρόμαστε όταν κάποιος πετύχει, έτσι λυπούμαστε όταν κάποιος δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους».               

Πως σας αντιμετωπίζουν οι νεαροί παίκτες ως πάτερα η ως τον ατζέντη τους;

«Έχω έτσι και αλλιώς διπλό ρόλο , γιατί είμαι ήδη πατέρας κάποιων παιδιών οπότε αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες ενός νεαρού. Η σχέση τουλάχιστον η δική μου με τους παίκτες που εκπρόσωπω είναι πραγματικά σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα και σε έναν άνθρωπο που τους συμβουλεύω ποιο εξειδικευμένα ίσως από τον πατέρα τους . Αλλά νομίζω ότι μερικές φορές είμαι ποιο αυστηρός από ότι είναι πιθανόν ο πατέρας τους. Προσπαθώ όμως οι σχέσεις μας να είναι τέτοιες ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος ο δικός μου, και ποια μπορεί να είναι η σχέση μας, και πως μπορεί να γίνει όλο αυτό ένα πράγμα που να μας κάνει να πετύχουμε τους στόχους μας».                  

Οι γονείς όταν ακούνε για μάνατζερ τι ανησυχίες έχουν στο μυαλό τους σε σχέση με τους Ευρωπαίους γονείς;

«Οι Έλληνες γονείς με τους Ευρωπαίους γονείς έχουν τεράστιες διαφορές . Γιατί ο Ευρωπαίος έχει συνηθίσει την δουλεία του μάνατζερ και αναγνωρίζει πόσο χρήσιμη είναι. Η διαφορά με τον Έλληνα είναι τεράστια και ο λόγος είναι ο εξής , όχι ότι εδώ έχουμε λιγότερους η περισσότερους καλούς η κακούς μάνατζερ , το ίδιο ισχύει για όλο το κόσμο ,για καλούς η κακούς η μέτριους μάνατζερ. Η  διαφορά ποια είναι – ότι στο εξωτερικό γνωρίζεις. Ότι εάν έχεις ένα παιδί που πραγματικά έχει στόχους θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γραφείο μάνατζερ για να διαχειριστεί όλο αυτό. Γιατί ο Έλληνας γονιός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει, και άθελα του μπορεί να κάνει κακό , ενώ έχοντας ένα γραφείο μάνατζερ  μπορεί να σου δώσει πάρα πολλές λύσεις  σε ότι σε ανησυχεί . Ο Έλληνας γονιός όμως συνήθως είναι επιφυλακτικός  τις πρώτες φορές όταν έρχεται σε επαφή με έναν μάνατζερ . Υπάρχουν και αυτοί που είναι πολύ ενθουσιασμένοι διότι πιστεύουν ,κακώς για εμένα, ότι επειδή βρήκαν ένα μάνατζερ ο γιος τους θα πετύχει, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό που ισχύει είναι  ότι ένας μάνατζερ μπορεί  βοηθήσει  έναν παίκτη να πετύχει. Δεν θα πετύχει απαραίτητα επειδή έχει μάνατζερ ένας παίκτης».

2b%2815%29

Στο παρελθόν με ποιους παίκτες έχετε συνεργαστεί;

«Έχω συνεργαστεί με αρκετούς Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές, παλαιότερα  ένας  από αυτούς που μου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση ήταν ο Ντάνιελ Ορόθκο του Αστέρα Τρίπολης.Ο οποίος αυτή την στιγμή έχει σταματήσει να αγωνίζεται και  έχει γίνει σκάουτερ σε μια Αγγλική ομάδα. Έχω ασχοληθεί με αρκετά νέα παιδία τα οποία πλέον κάνουν τα επόμενα τους βήματα είτε στην Ελλάδα η στο Εξωτερικό ,επίσης και με Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές».

Σας έχει δυσκολέψει μεταγραφή; Ποιο είναι το καλύτερο deal στην καριέρα σας;

«Ναι, βεβαία με έχει δυσκολέψει μεταγραφή πάρα πολλές φόρες, γιατί κυρίως υπάρχουν αθλητές που δεν αντιλαμβάνονται πλέον ότι η εποχή τρέχει, τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν το ρόλο τους . Οπότε ένας αθλητής πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός , τουλάχιστον εγώ αυτό λέω στους παίκτες, στο τι κοινοποιούνε , στο τι λένε, Θα πω μόνο ότι μου έχει χαλάσει μεταγραφή από το Facebook, είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δώσει έμφαση ακόμα και ένας νεαρός ποδοσφαιριστής στα κοινωνικά δίκτυα, στο τι κοινοποιεί και ποια είναι η εικόνα του προφίλ του που βγαίνει προς τα έξω.Το καλύτερο deal στην καριέρα μου που έκανα , από διάφορους τομείς θα πω, θεωρώ την συνεργασία μου με την Μίλαν , και τα κάμπ της , και τις υποδομές της . Διότι θεωρώ ότι πήρα τεράστιες γνώσεις από όλο αυτό και μπήκα πολύ στην φιλοσοφία που έχει ο συγκεκριμένος σύλλογος  για τους νεαρούς αθλητές». 

Οποίος θέλει γίνεται μάνατζερ; Τι σπουδές χρειάζονται για να γίνεις μάνατζερ;

«Σύμφωνα με την νομοθεσία που έχει αλλάξει εδώ και τρία χρόνια ναι , μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει μάνατζερ εάν εννοούμε το νομότυπο . Αλλά στην πραγματικότητα μάνατζερ είναι αυτός  που έχει τις γνώσεις , τις πληροφορίες , και τις επαφές  για να μπορέσει να βοηθήσει έναν αθλητή. Αλλιώς η λέξη μάνατζερ σαν μάνατζερ είναι πολύ εύκολο δεν χρειάζεται τίποτα πάρα μόνο ένα παράβολο  σε μια ομοσπονδία οποιαδήποτε για να  δηλώσεις ότι είσαι μάνατζερ. Αλλά μάνατζερ δεν σε κάνει ούτε το παράβολο χρειάζεσαι πολλά περισσότερα στοιχεία για να μπορέσεις να γίνεις μάνατζερ δεν είναι τόσο απλό. Εάν θες να είσαι πραγματικός μάνατζερ οι σπουδές δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε η ενημέρωση τελειώνει ποτέ . Το ποδόσφαιρο επειδή είναι μια παγκόσμια αγορά και πλέον ρυθμιστής όλων είναι το χρήμα, θα πρέπει να μπορέσεις ανταπεξέλθεις σε όλα αυτά , θα πρέπει να ξέρεις , διαχείριση, διαφήμιση, προώθηση , και επίσης θα πρέπει να ξέρεις και ψυχολογία . Όσες περισσότερες γνώσεις έχεις γύρω από αυτό λοιπόν, και όσες περισσότερες σπουδές έχεις κάνει, θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις πολλά πράγματα . Κυρίως όμως ένας μάνατζερ αυτό που χρειάζεται είναι να έχει ο ίδιος πληροφορίες  και τις επαφές , ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ένα παίκτη».

 

 

 

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014