Connect with us

Κοινωνία

Στα μπλόκα οι αγρότες: Συσκέψεις για αποφάσεις ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης

6113751 scaled 1

Την περαιτέρω στάση τους εξετάζουν στα μπλόκα οι αγρότες, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον Πρωθυπουργό, όπου και παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Στις 17:00 συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν θετικά το κυβερνητικό πακέτο. Άλλωστε επίκειται και μία δέσμευση της κυβέρνησης για νέα συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας, κάτι που προσμετράται στα θετικά.

Οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν αύριο Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι, σε πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Λάρισα, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ουσιαστική και δίκαιη χαρακτήρισε την παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό την απόφαση των αγροτών σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι για την κυβέρνηση η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον διευκρινίζοντας, ότι δεν θεωρεί πως θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

«Ήμασταν πάντοτε σε συνεχή διάλογο με όλους τους παραγωγούς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές πόρτες, πρέπει να έχουμε διάλογο, να έχουμε ανοικτά αυτιά και να συνομιλούμε για να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα» επισήμανε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν πάντως μια απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους. Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος […]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

«Με κλιμάκωση του αγώνα», κλείσιμο των τελωνείων μόνο για τα φορτηγά και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ανέφερε ο Γιάννης Σδράλης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Εννοείται ότι δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των αιτημάτων που δώσαμε στον κύριο πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς δεν πήραμε τίποτα. Το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2024. Με δύο μέρες κινητοποιήσεων εξήγγειλε 82 εκατομμύρια. Απλά τι μας είπε: Τα 40 τώρα τον Μάρτιο και τα 40 τον Νοέμβριο» τονισε ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πλατυκάμπου.

Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας. Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014