Οικονομία
Σταθερό το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε.
Η τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων για τον Ιούνιο 2022.
Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. ανήλθε συνολικά σε 34 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 2,6% σε μηνιαία βάση και αύξηση κατά 24% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά σε 19,5 δισ. ευρώ (+1% σε μηνιαία βάση), ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 14,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 7% σε σχέση με τον Μάιο. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν αύξηση ύψους 19,5% στην αξία των εξαγωγών και 31% στην αξία των εισαγωγών.
Το εμπορικό πλεόνασμα του τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων αυξήθηκε σημαντικά στα 5,1 δισ. ευρώ, κατά 33% υψηλότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ενώ οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές τον Ιούνιο, μειώθηκαν ελαφρά σε σύγκριση με το Μάιο.
Αυτό ισχύει ιδίως για τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τους ελαιούχους σπόρους, για τα οποία αυξήθηκαν οι ποσότητες των εξαγωγών, αλλά μειώθηκαν οι τιμές.
Οι εξαγωγές προς την υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν σημαντικά σε μηνιαία βάση (+121%), εξέλιξη που οφείλεται όχι μόνο στις τιμές εξαγωγής αλλά και στον όγκο, ιδίως του σίτου. Οι εξαγωγές προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, στα 275 εκατ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές λαχανικών και χοιρινού κρέατος, των οποίων ο όγκος αυξήθηκε κατά 557% και 112% σε ετήσια βάση. Μετά την δημιουργία των λωρίδων αλληλεγγύης και την προσωρινή επανεκκίνηση του εμπορίου, οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν τον Ιούνιο.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις σημειώθηκαν στις εισαγωγές ελαιούχων σπόρων (+92 εκατ. ευρώ) και ελαίων (+90 εκατ. ευρώ).
Οι εισαγωγές πουλερικών και σιτηρών αυξήθηκαν επίσης κατά 17 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκε αύξηση του όγκου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε.
Τα σιτηρά αυξήθηκαν κατά 16% σε μηνιαία βάση και κατά 74% σε ετήσια βάση το σιτάρι κατά 7% και 137% και οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες κατά 13% και 49% αντίστοιχα.