Αυτοδιοίκηση
Στέλιος Μερμίγκης: Ένα διαφορετικό και Ανυπότακτο «Όχι»
Να ζητήσουμε καταρχάς συγνώμη από τον Ιονέσκο, που παρομοιάσαμε τη λειτουργία του στην τέχνη με την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα και με τα δελτία τύπου που ακολούθησαν.
Το θεατρικό είδος, που χαρακτηρίζει αυτή την κακοστημένη παράσταση, είναι αυτό της φαρσοκωμωδίας.
Η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, προϋποθέτει μεταξύ άλλων και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου που συγκροτείται από φορείς και Δημότες και η οποία δεν λειτούργησε ποτέ. Το ίδιο συνέβη και κατά την τελευταία συνεδρίασή της.
Απόντες ή αμίλητοι εκπρόσωποι φορέων, ακόμα και των πιο σοβαρών, όπως του ΤΕΕ και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι, αν και παραβρέθηκαν στην αίθουσα με τη φυσική τους παρουσία, μόνο την εκκωφαντική απουσία της τοποθέτησής τους κατάφεραν να καταγράψουν και να συναινέσουν τελικά στην ομόφωνη υπερψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος.
Επειδή αυτό το έργο το είχαμε ξαναδεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν και φυσικά τίποτα καλύτερο ούτε από την τωρινή συγκρότηση της Επιτροπής δεν περιμέναμε, καταψηφίσαμε τον προηγούμενο μήνα τον ορισμό των μελών της, γιατί θεωρούμε ότι καμία σοβαρή διαβούλευση δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αλλάξει η λογική με την οποία προσέρχονται σ’ αυτή οι αντιπρόσωποι των φορέων.
Και ερχόμαστε στην εξ αναβολής συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πραγματοποιήθηκε στα «απόνερα» που άφησε πίσω της η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος», στο οποίο η Δημοτική Αρχή είχε εντάξει ήδη δύο έργα.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου, παρουσίασε ένα τεχνικό πρόγραμμα συνολικού ύψους (χαίρε ύψος, απύθμενο) 30.000.000 ευρώ και ακολούθως πήρε το λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Χριστίνα Σταρακά, η οποία, αφού κατατρόπωσε το «φτωχό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία» τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου μάς εκσφενδόνισε την πληροφορία ότι η διασπασμένη κεντροαριστερά του Δημοτικού Συμβουλίου (παρατάξεις Σταρακά – Καμμένου) σε συνεργασία με τη ριζοσπαστική δεξιά (παράταξη Νίκου Καζαντζή) είχε καταθέσει το πρωί της ίδιας μέρας οκτώ προτάσεις μελετών, με στόχο να κατατροπώσουν πολιτικά την ηγέτιδα κεντροδεξιά του Δήμου, χωρίς να έχουν ενημερώσει κανέναν άλλο παρά μόνο τις υπηρεσίες.
Από το σημείο αυτό και μετά η συνεδρίαση πήρε τα χαρακτηριστικά φάρσας, η οποία εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία. Αφορμή, η αποστροφή του λόγου της κ. Σταρακά ότι «καταθέτουμε τη δική μας φιλοσοφία και πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής», καλώντας μας να το υπερψηφίσουμε μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
Όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, οι πιστές δημοτικές παρατάξεις στο πολιτικό δόγμα «μένουμε Ευρώπη», έχουν μετατρέψει το δημοτικό συμβούλιο σε αρένα ανέξοδων επικοινωνιακών αντιπαραθέσεων. Ακόμα και οι μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χωρίς καμία συναίσθηση των ευθυνών τους, είναι πρόθυμες να συναινέσουν σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που «διαμορφώνεται σε μια κατεύθυνση απλής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, φτωχό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία», όπως κατά λέξη είπε η κ. Σταρακά, αρκεί να γίνει αποδεκτός και ο δικός τους μικρός και ανερμάτιστος σχεδιασμός.
Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ρητορικά.
Πόσο άραγε μπορεί να βοηθήσουν οι μελέτες των 150 περίπου χιλιάδων ευρώ που πρότειναν οι τρεις παρατάξεις το σύνολο των δέκα δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Αγρινίου, όταν από τις οκτώ προτάσεις που κατατέθηκαν με τη μορφή γονατογραφήματος, οι έξι αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην πόλη του Αγρινίου;
Πόσο σημαντικές είναι αυτές (ποιοτικά και ποσοτικά), έτσι ώστε η προϋπόθεση της αποδοχής τους από τη Δημοτική Αρχή να αποτελεί κριτήριο της υπερψήφισης ή της καταψήφισης ενός προγράμματος με τα χαρακτηριστικά που επεφύλαξε γι’ αυτό η κ. Σταρακά;
Πόσο φαρσοκωμωδία είναι το γεγονός ότι ενώ όλοι οι φορείς της πόλης υπερψηφίζουν το τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου το καταψηφίζει;
Πόσο μακριά από αυτόν τον τόπο και τις ανάγκες του είμαστε όλοι;
Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, γιατί αυτό είναι «κομμένο και ραμμένο» στο πλαίσιο χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αγνοούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινοτήτων, αφού οι δαπάνες γι’ αυτές δεν είναι «επιλέξιμες» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χρηματοδοτήσεις της, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση των χωριών και των κωμοπόλεων του Δήμου.
Για παράδειγμα: Πόσο χρήσιμο είναι για το Δήμο ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» στην πόλη του Αγρινίου, το οποίο υπερψήφισαν όλες οι προαναφερόμενες παρατάξεις, σε προηγούμενο χρόνο, το ύψος του οποίου αγγίζει το 1,5 εκ., όταν η συνολική κρατική χρηματοδότηση δεν ξεπερνά τα 1,4 εκ. για ολόκληρο το Δήμο; Πώς θα στηριχτεί αυτή τους η επιλογή μπροστά στην αγωνία των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου, όταν το ποσό που αντιστοιχεί σε τεχνικά έργα υπολείπεται κατά πολύ από την κατασκευή ενός ηλιακού δένδρου στο κέντρο της πόλης μας;
Το δικό μας «ΟΧΙ» δεν ταυτίζεται πουθενά με την άρνηση των παρατάξεων της κ. Σταρακά, του κ. Καμμένου και του κ. Καζαντζή, η οποία απέχει μόνο 150 χιλιάρικα από το δικό τους «ΝΑΙ». Για μας αυτή η λογική των επικοινωνιακών διαξιφισμών και συναινέσεων είναι μια σκέτη φαρσοκωμωδία και τίποτ’ άλλο.
Το δικό μας «ΟΧΙ» βρίσκεται επίσης στον αντίποδα όλων εκείνων των εκπροσώπων των φορέων που συναινούν στη βαρβαρότητα, που μας αφορά.
Υ.Γ. Αξιότιμε κ. Καμμένε, τελικά η πρόταση που καταθέσατε, τι ακριβώς ήταν; «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ» στην εισήγηση του Δημάρχου ή «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία», γιατί στο δελτίο που εκδώσατε, ως επικεφαλής της παράταξής σας, «παίζουν μπάλα» και οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί;