Αθλητισμός
Η στοιχηματική απάτη ζει και βασιλεύει!
Από το 2009 η Ε.Π.Ο. βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να προχωρήσει σε πειθαρχικές κυρώσεις για τη στοιχηματική απάτη. Παρότι οι φάκελοι της UEFA με τους ύποπτους αγώνες κατέφθαναν σωρηδόν, το μόνο που έκανε η ελληνική Ομοσπονδία ήταν να προχωρήσει προ τριετίας σε σύμβαση με τη Sportradar, την Εταιρεία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης.
Υπολογίζεται ότι μέσα στη δεκαετία οι χειραγωγημένοι ελληνικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες να ξεπερνούν τους 300. Τα ποινικά δικαστήρια, με πολύ πιο σύνθετη αποδεικτική διαδικασία, κατάφεραν να τεκμηριώσουν στοιχεία για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων 24 αναμετρήσεων. Αντίθετα, οι πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου δείχνουν μία άνευ προηγουμένου ολιγωρία, τη στιγμή που στον τομέα τους αρκούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις.
Στα πρώτα χρόνια ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης η απουσία πειθαρχικών κυρώσεων οφείλεται στις πιέσεις που άσκησαν οι ποδοσφαιροπαράγοντες με διάφορους τρόπους. Ακόμα και στην τωρινή περίοδο των τακτικών δικαστών, οι πειθαρχικές επιτροπές επικαλούνται αδυναμία έρευνας και έλλειψη «εργαλείων» για να φτάσουν σε καταδικαστικές αποφάσεις. Είναι εντυπωσιακή η πολυδιάσπαση που υπάρχει στις έρευνες, καθώς οι φάκελοι των ύποπτων αγώνων ταλαιπωρούνται μεταξύ της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Βαγγέλης Γραμμένος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεοπτική «Δίκη», παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος. Μάλιστα υπερθεμάτισε σε κάτι που υποστηρίζει η στήλη εδώ και αρκετό καιρό: Να διαμορφωθεί μία εθνική πλατφόρμα διερεύνησης των χειραγωγημένων αγώνων, η οποία να εδράζεται στην Εισαγγελία, στην Αστυνομία, στην Ε.Π.Ο. και στην UEFA. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεργάζονται όλοι ο θεσμικοί φορείς, καθώς η Ελλάδα έχει συνυπογράψει με άλλες 16 χώρες τη σχετική σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της στοιχηματικής απάτης.
Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί δεν έχει προκριθεί μέχρι τώρα αυτή η πλατφόρμα. Θα μπορούσε να είχε ήδη διευθετηθεί το θέμα και ποινικά και πειθαρχικά. Ειδικά στο κομμάτι των κυρώσεων των ομάδων είναι αναγκαίο το pointsystem, δηλαδή η διαδικασία της τιμωρίας ακόμη και με αφαίρεση βαθμών με βάση τη συχνότητα που συναντά κανείς μία ομάδα σε ύποπτους αγώνες.
Τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν στο φετινό πρωτάθλημα της Football League είναι συνταρακτικά. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. οφείλει να δράσει για να προστατεύσει και τον εαυτό της, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κυριάκος Θωμαΐδης – sdna.gr