Connect with us

Ειδήσεις

Στο στόχαστρο και πάλι τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων! (Ηχητικό)

dimarxoi

Τι δηλώνουν Γιώργος Πατούλης, Γιώργος Παπαναστασίου και Απόστολος Κοιμήσης

Με έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. απαντά σήμερα η Κ.Ε.Δ.Ε., στην όπως αναφέρει, εκ νέου προσπάθεια του Κεντρικού Κράτους να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ: «Η έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε μετά την αποστολή του υπ’ αριθμ. 2/66965/ΔΛΔ της 13/9/2017 εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά ενεργοποιείται εκ νέου η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κεντρική Κυβέρνηση υποχρέωνε τους Δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. με απόφαση τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου, όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων Δημάρχων και Τακτικών Συνεδρίων της, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπερασπιζόμενη την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και είχε καλέσει τους Δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για το θέμα μίλησαν στις εκπομπές του Νίκου Αγγελόπουλου και του Σωκράτη Τσόμπου στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8», ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Μέλος του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολος Κοιμήσης.

Γιώργος Πατούλης:

«To 2015 είχαν ζητήσει εκ νέου τα διαθέσιμα και θα έπρεπε στο μεταξύ να υπάρξουν νόμοι ώστε να μπορεί να διαθέτει ο δήμος τα ταμειακά αποθέματα στον τόπο του.

Αντί αυτού, επανέρχονται με ένα τελεσίγραφο ότι στις 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν βάλει τα χρήματα οι δήμοι στην τράπεζα της Ελλάδας. 

Πριν λίγο καιρό μιλούσαμε για τους παρακρατηθέντες φόρους, μάζεψαν τα χρήματα από την ταυτοποίηση των αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, χωρίς να δίνουν τα χρήματα για να γίνει το ισοζύγιο των κοινόχρηστων χώρων. Τώρα θέλουν να μας τα πάρουν, αντί να δημιουργήσουν ένα νόμο ο οποίος να δίνει τη δυνατότητα τα αποθεματικά να πέσουν στον τόπο κάθε δήμου, να δημιουργηθεί ανάπτυξη, να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωφελές έργο σε μια περίοδο όπου οι περιφέρειες δεν δίνουν αυτά που πρέπει για το ΕΣΠΑ.

Οι διαχειριστές του δημόσιου χρήματος είναι το κράτος και οι περιφέρειες, καθώς και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και με το νοικοκύρεμα που έχουν κάνει οι δήμοι έχουν παράγει πλούτο. Κι αυτόν τον πλούτο αντί να μας αφήσουν να τον διαθέσουμε στους τόπους μας, στις κοινωνίες μας, θέλουν και αυτόν ουσιαστικά να τον πάρουν από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια κατάσταση που εμείς θα συζητήσουμε στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να μπορέσουμε να δούμε τον τρόπο αντίδρασης της αυτοδιοίκησης και απόφασης πάνω σ’ αυτό».

Γιώργος Παπαναστασίου:

«Το ίδιο έργο συνεχίζεται. Το ζήσαμε το 2015, την εποχή πριν από τα capital controls, που τότε αν θέλετε υπήρχε και μία λογική καθώς η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο συμβαίνει. Έτσι λοιπόν τίθεται το μεγάλο ερώτημα γιατί επιχειρείται αυτή τη στιγμή και είναι πραγματικά κάτι που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε. Είτε θέλουν να έχουν οικονομικά χειραγωγημένη την αυτοδιοίκηση, είτε έχει πρόβλημα η χώρα που αυτό είναι χειρότερο. Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο το κάνει. Η αυτοδιοίκηση θα αντιδράσει. Μια αυτοδιοίκηση που πλήττεται οικονομικά σε πολύ μεγάλο βαθμό (π.χ. ΣΑΤΑ, αναβολή δημοπρασιών). Όλα μας φρενάρουν για να γίνουν ελέγξιμα. Η αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης κράτησε τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Δεν αντέχουμε άλλα χτυπήματα. Μας κόβουν κάθε μέρα χρήματα και για να ανταπεξέλθουμε βάζουμε ψυχή».

Απόστολος Κοιμήσης:

«Είναι η τρίτη προσπάθεια που επιχειρείται δέσμευση των διαθεσίμων, των φορέων της γενικής κυβέρνησης στους οποίους ανήκουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Την πρώτη φορά υπήρξε μια σθεναρή αντίδραση από πλευράς μας, γιατί η μεταφορά των διαθεσίμων μας στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαίνει στην ουσία δέσμευση των χρημάτων αυτών, την ίδια στιγμή που το κράτος δεν δείχνει συνέπεια στην απόδοση των χρημάτων που οφείλει με βάση το νόμο και το σύνταγμα να δώσει στους Δήμους.

Υπάρχει πρόβλημα με το ΕΣΠΑ το οποίο είναι κολλημένο, δεν υπάρχουν δηλαδή προκηρύξεις, δεν μοχλεύονται τα χρήματα, τα οποία μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δώσουμε και τα διαθέσιμά μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, τότε πρέπει να το κλείσουμε το μαγαζί, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να βάλουμε λουκέτο. Υπό την έννοια αυτή, προνοώ ότι αυτό γίνεται για τρίτη φορά γιατί υπάρχει πρόβλημα στις εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού.

Δεν πάνε καλά τα έσοδα και προφανώς για να υπάρξει η αποτύπωση αυτή των πλεονασμάτων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα και στο διεθνές νομισματικό ταμείο, θα πρέπει να πάρει τα δικά μας χρήματα και να εμφανίσει τα διαθέσιμα. Γιατί εμείς τα χρήματα αυτά τα έχουμε στα ταμεία μας, αλλά είναι δεσμευμένα με συμβάσεις απέναντι σε τρίτους. Σε προμήθειες, σε έργα και σε υπηρεσίες.

Η λύση είναι, να τα δώσουμε στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Δίνει υψηλότερα επιτόκια και τα χρήματά μας είναι αμέσως απαιτητά και ρευστοποιήσιμα. Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την παγίδα με νόμιμο τρόπο χωρίς να δεσμευτούν τα χρήματά μας και να μην μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πάνε καλά τα δημόσια έσοδα. Αυτή η τρύπα κάπως πρέπει να καλυφθεί. Αυξάνουμε τις υποχρεώσεις προς τρίτους. Δεν θα σωθεί το κράτος, απλώς θα καταστραφούν κάποιοι επαγγελματίες. Είναι χρήματα που μοχλεύονται στην αγορά, που κινούν την τοπική οικονομία. Αν βάλουμε φραγμό, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Είναι και ανόητο από πλευράς οικονομικών. Κανείς ευφυής οικονομικός παράγων, δεν θα το σύστηνε.

Είμαστε το μαύρο πρόβατο. Οι δήμοι είναι οι μόνοι που άντεξαν στην περίοδο της κρίσης. Δεν εφαρμόσαμε μνημόνια, κρατήσαμε ζωντανές τις λειτουργίες, όσον αφορά την προνοιακή πολιτική. Αυτό δεν μας το συγχωρούν. Είναι το στοιχείο της σύγκρισης μεταξύ των τοπικών αρχών και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η κεντρική πολιτική σκηνή τα έχει κάνει μαντάρα, ενώ εμείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τις δυσκολίες κρατάμε ακόμα το μαγαζί.

Πριν φτάσουμε σε ακραίες συμπεριφορές υπάρχει η λύση που είπα. Μια χαρά επιτόκια δίνουν οι άνθρωποι και τα αποδίδουν σε πρώτο χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στην περιπέτεια της Τράπεζας της Ελλάδος».

Έτσι λοιπόν η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα δεν αποκλείεται οι Δήμαρχοι να λάβουν απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις. Οψόμεθα!

Advertisement

AgrinioTimes ©2014