Ο Στρατηγός Aroldo Lázaro Sáenz , Επικεφαλής της Αποστολής και Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), μιας δύναμης που αποτελείται από περισσότερους από 10.000 στρατιώτες από 48 χώρες που αναπτύσσονται κατά μήκος των 120 χιλιομέτρων της λεγόμενης Μπλε Γραμμής, των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Υπάρχει μια καθημερινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, μια ανταλλαγή πυρών , βόρεια και νότια της διαχωριστικής γραμμής που ονομάζουμε μπλε γραμμή, περίπου πέντε ή επτά χιλιομέτρων και ότι παραμένει στην περιοχή αυτή. Κάθε λάθος υπολογισμός ή παρερμηνεία του τι συμβαίνει μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση. Και αυτός είναι ο φόβος που έχουμε, ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, τόνισε ο Ισπανός στρατηγός, μιλώντας σε αποστολή δημοσιογράφων τουRTVE.
Έχω επαφές εδώ στον Λίβανο και στο Ισραήλ για να προσπαθήσω να αποφύγω αυτή την κλιμάκωση. Όπως είπα αρχικά, έχουμε προσαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί, κάτι που κανείς δεν θέλει.
Η περιφερειακή κοινότητα και η διεθνής κοινότητα προσπαθούν με διπλωματικά μέσα, με πολιτικά μέσα, να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω και ότι επιτέλους θα βρεθεί μια πιθανή λύση.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι το ψήφισμα 1701 των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο πλαισιώνεται το έργο της UNIFIL, είναι το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορέσουμε να επιτύχουμε εκείνες τις συμφωνίες που αποφεύγουν μια κλιμάκωση εδώ ή έξω από την περιοχή, εάν αυτό συνέβαινε. Η σημασία του 1701 δίνεται από τις προσπάθειες των αντιμαχόμενων μερών να το εφαρμόσουν στο σύνολό του και είναι ένα εργαλείο για να επιτευχθεί αυτό. Η λύση σε αυτό που συμβαίνει δεν είναι στρατιωτική. Περνά με πολιτικά μέσα, με διπλωματικά μέσα, και η UNIFIL θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή και να υποστηρίξει την πιθανή τελική λύση: διαρκή ειρήνη σε αυτόν τον τομέα.