Connect with us

Ειδήσεις

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων

sxedio anoigmatos katastimaton

«Αν ανοίξουμε και ξανακλείσουμε, αυτό θα μας σκοτώσει», παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida, μεταφέροντας έτσι τον προβληματισμό και την αγωνία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για το επόμενο βήμα μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αυτήν τη στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες σε τεχνικό επίπεδο, με πολλαπλά σενάρια για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όλα δείχνουν ότι, εκτός δραματικού απροόπτου, κάποιες επιλεγμένες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ενώ στην ίδια κατηγορία «υψηλού κινδύνου» κατατάσσονται και τα campings, που δύσκολα θα προλάβουν το τέλος της φετινής θερινής περιόδου.

Οι φάσεις εξόδου από την καραντίνα

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες φάσεις εξόδου οικονομικών δραστηριοτήτων από την καραντίνα, με βάση δύο παραμέτρους:

1) το πόσο υψηλή προστιθέμενη αξία έχει ένας συγκεκριμένος κλάδος ή δραστηριότητα 2) το υγειονομικό «αποτύπωμα» του. Το πότε θα ενεργοποιείται κάθε φάση, θα εξαρτηθεί από το «πράσινο φως» που θα ανάβει ο Σ. Τσιόδρας και το επιτελείο του, αναλύοντας τα στοιχεία από την πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό που φαίνεται, πάντως, να έχει «κλειδώσει» είναι ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον ως και τον Ιούνιο, έτσι ώστε να αποφευχθεί εισαγωγή κρουσμάτων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον Τουρισμό.

 

Τι θα ισχύει με τα μέτρα στήριξης – Τι θα αλλάξει με τα 800 ευρώ

Το ότι η οικονομία θα βγει σταδιακά από αυτήν την πρωτοφανή καραντίνα, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων- εργαζομένων θα σταματήσουν. Τουναντίον. Όπως σημειώνουν, όμως, αρμόδιες πηγές, πλέον τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια- όπως τον Απρίλιο του καθολικού lockdown- αλλά στοχευμένα και μετρημένα. Για παράδειγμα, η έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ήτοι θα καλύπτει μόνο όσους (επιχειρήσεις κι εργαζόμενους) θα παραμείνουν στις λίστες αναστολής ή πληττόμενων, ενώ το τελικό ποσό του επιδόματος θα υπολογίζεται σε ημερήσια βάση, δηλαδή ανάλογα με τις ημέρες αναστολής της σύμβασης. Ο λόγος είναι προφανής.

Έχοντας υπολογίσει ότι ως το τέλος του Ιουνίου θα απαιτηθούν τουλάχιστον 14 δις ευρώ δημοσιονομικών παρεμβάσεων, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για τη στήριξη κλάδων αλλά και ως «ασπίδα» για πιθανή επιστροφή της πανδημίας το Φθινόπωρο, με νέα περιοριστικά μέτρα.

 

Τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ένα από τα ανοικτά μέτωπα για το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υποχρεώθηκαν να λάβουν το 60% των μισθωμάτων από επιχειρήσεις κι εργαζομένους που πλήττονται. Επί του παρόντος έχουν δικαίωμα μόνο αναστολής τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι καλύπτονται μόνο όσοι πληρώνουν κάποια ρύθμιση οφειλών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει κάποια μείωση φόρου, όχι όμως οριζόντια και χωρίς να προσδιορίσει το φόρο. Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά όλα «κουμπώνουν» με το κόστος, που συνεπάγεται μια ελάφρυνση σε περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» 40%.

Από τη μια, υπάρχει το σενάριο της έκπτωσης, σίγουρα κλιμακωτής- υπό τη μορφή συμψηφισμού- με το φετινό ΕΝΦΙΑ ή το φόρο εισοδήματος. Από την άλλη, υπάρχει το σενάριο της έκπτωσης φόρου ή εισοδήματος που αναλογεί σε αυτά τα «χαμένα» ενοίκια, τα οποία θα δηλωθούν το 2021. Το δίλημμα είναι προφανές: αν επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, το ταμειακό κόστος μεταφέρεται στο 2021, αλλά αυτοί οι άνθρωποι που σήκωσαν φέτος το βάρος, δεν θα έχουν την παραμικρή ελάφρυνση. Αν επιλεγεί το πρώτο σενάριο, ικανοποιείται το αίσθημα της δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών, αλλά ανοίγει μια ακόμα «τρύπα» στον προγραμματισμό των εσόδων για το κρίσιμο δεύτερο εξάμηνο.

 

Σε 100.000 επιχειρήσεις τα κρατικά δάνεια

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το στοίχημα της ρευστότητας στην αγορά. Εν αναμονή του πρώτου 1 δις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που θεωρητικά θα μετατραπεί με τη συνδρομή των τραπεζών, σε τουλάχιστον 3 δις ευρώ δάνεια για κεφάλαια κίνησης, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή των κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δις ευρώ.

Με τα έως τώρα δεδομένα, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν σε μοιραστούν 10.000 ευρώ κατά μέσο, με βασικό κριτήριο το τζίρο του Μαρτίου και την εφαρμογή ειδικού αλγορίθμου, που θα συγκρίνει και θα συνυπολογίζει τα περσινά μεγέθη της επιχείρησης, καθώς και το μέσο κλαδικό όρο. Όπως έχει προαναγγείλει, ήδη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενεργοποιηθεί για μια ακόμα φορά το Μάιο, με κριτήριο το τζίρο Απριλίου – Μαΐου, χωρίς να αποκλείονται οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση τον Απρίλιο.

iefimerida.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014