Διεθνή
Το σχέδιο της Κομισιόν για τουρισμό και «ξεκλείδωμα» των συνόρων – Πώς θα γίνονται τα ταξίδια
Το σχέδιο των προτάσεών της για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών ανακοινώσε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων ζήτησε να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κοροναϊός.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Κομισιόν
Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Κομισιόν είναι οι εξής:
- Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020
- Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών – μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
- Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού
- Μία πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες
- Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.
Για τη μετακίνηση
Η Κομισιόν επιθυμεί να αναβιώσει ότι είναι δυνατό για τα ταξίδια και τον τουρισμό για την περίοδο Ιουνίου -Αυγούστου η αξία της οποίας εκτιμάται σε 150 δις ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγείται το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιορισμών στα ταξίδια, ώστε να επιτραπεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τις οικονομίες πολλών χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Κάθε κράτος – μέλος καλείται αντικαταστήσει τους ισχύοντες περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση με πιο στοχευμένα μέτρα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός υγειονομικός λόγος.
Η άρση των περιορισμών στις ενδο-ευρωπαϊκές μετακινήσεις θα ξεκινήσει από τις χώρες – μέλη που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
-Η κατάσταση της χώρας σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να τείνει προς βελτίωση, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
-Η χώρα – προορισμός να έχει την ικανότητα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως για παράδειγμα η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι όταν ένα κράτος – μέλος επιτρέψει τα ταξίδια στα εδάφη του, θα πρέπει να το κάνει καθολικά, χωρίς την επιβολή διακρίσεων. Δηλαδή, θα πρέπει να επιτρέψει τα ταξίδια από κάθε χώρα ή περιοχή της Ε.Ε., η οποία διαθέτει παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες, ανεξάρτητα της εθνικότητας ή της υπηκοότητας του ταξιδιώτη.
Νομικές διαδικασίες εναντίον χωρών για μη επιστροφή χρημάτων για ταξίδια που ακυρώθηκαν
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών
https://www.in.gr/