Connect with us

Διεθνή

Σχέδιο τιμωρίας της Κίνας για την πανδημία εκπονεί η κυβέρνηση Τραμπ

imgsrc.aspx 14

Μακροπρόθεσμο σχέδιο τιμωρίας της Κίνας για τον κοροναϊό, και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα εκπονεί η κυβέρνηση Τραμπ, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η προσπάθεια εντάσσεται, αλλά ξεπερνά κατά πολύ τη στρατηγική του Τραμπ να χρησιμοποιήσει το Πεκίνο ως αντιπερισπασμό για την κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνησή του, η οποία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 Αμερικανούς.

Πολλαπλές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση χρήσης πολλών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, μονομερούς διαγραφής του χρέους των ΗΠΑ και δημιουργίας νέων εμπορικών πολιτικών, οι οποίες θα δείξουν ξεκάθαρα τόσο στην Κίνα όσο και σε όλο τον κόσμο ποιος θεωρούν οι ΗΠΑ ότι φέρει την ευθύνη για την πανδημία.

Επιστρατεύονται και οι μυστικές υπηρεσίες

Ταυτόχρονα, οι μυστικές υπηρεσίες δέχονται τεράστιες πιέσεις από την κυβέρνηση να ανακαλύψουν αποδείξεις ότι ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο στην Ουχάν, σύμφωνα με δύο πηγές του CNN.

Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, οι μυστικές υπηρεσίες εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρουν ότι συγκεντρώνουν πόρους για το ζήτημα, όπως θα έκαναν σε κάθε περίπτωση κρίσης.

“Οι μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να εξετάζουν σχολαστικά κάθε νέα πληροφορία για να καταλήξουν στο κατά πόσον το ξέσπασμα της πανδημίας προέκυψε από την επαφή με μολυσμένα ζώα ή ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος σε κάποιο εργαστήριο της Ουχάν”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας εντείνεται καθώς η καχυποψία της αμερικανικής κυβέρνησης για την στρατηγική της Κίνας αυξάνεται, ενώ παράλληλα ο ιός έχει καταστρέψει την οικονομία, στην οποία ο Τραμπ στήριζε τις ελπίδες επανεκλογής του.

“Είμαι αρκετά βέβαιος ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα πληρώσει για αυτό που έκανε, τουλάχιστον εκ μέρους των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Διπλωματική διαμάχη εν μέσω πανδημίας

Η διαμάχη έρχεται τη στιγμή που και οι δύο υπερδυνάμεις επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο ήδη αναταράσσεται από την κόντρα των δύο χωρών.

Μακροπρόθεσμα, απειλεί να οδηγήσει σε δύσκολες αποφάσεις τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν έχουν διάθεση να ανταγωνιστούν τον γίγαντα γείτονά τους. Παράλληλα, η αυξανόμενη ένταση ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να απεμπλακούν από εφοδιαστικές αλυσίδες που βρίσκονται υπό κινεζικό έλεγχο.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη διαφάνεια της Κίνας κατά τις πρώτες μέρες του ξεσπάσματος στην Ουχάν. Οι ΗΠΑ δεν είναι το μοναδικό κράτος που ζητά απαντήσεις εν μέσω μις πανδημίας που έχει καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Ως απάντηση, η Κίνα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση προπαγάνδας, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορεί τους Αμερικανούς στρατιώτες για την εισαγωγή του παθογόνου, κίνηση που έχει εξοργίσει τον Τραμπ.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η τιμωρία της Κίνας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

“Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή”, τόνισε ο Πομπέο την Τετάρτη. Στις ακραίες συνθήκες της πανδημίας, η Κίνα έχει την ικανότητα να ανταποδώσει το χτύπημα στις ΗΠΑ, πράγμα που καθιστά τις σπασμωδικές κινήσεις ανεύθυνες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Με τις ΗΠΑ να επηρεάζονται από την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικών συσκευών και κινεζικών φαρμάκων, οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες εν μέσω της πανδημίας θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνες.

Μακροπρόθεσμα, όμως, και ιδιαίτερα αν ο Τραμπ νικήσει τις εκλογές, η αμερικανική προσπάθεια πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αυτές τις αλυσίδες ως προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας, και όχι απλώς ως οικονομικά ζητήματα.

Η Κίνα ως σταθερό προεκλογικό χαρτί

Η σκληρή στάση έναντι της Κίνας συμβαδίζει με την απόρριψη εκ μέρους του Τραμπ της Σινο-Αμερικανικής συμμαχίας, η οποία χρονολογείται στην εποχή του προέδρου Νίξον, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Ο Τραμπ αναφέρει ότι η προσπάθεια συμπόρευσης με το Πεκίνο στην παγκόσμια οικονομία, με στόχο να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ της κυρίαρχης δύναμης των ΗΠΑ και της ανερχόμενης δύναμης της Κίνας έχει αποτύχει παταγωδώς.

Μάλιστα, έχει σημειώσει ότι η Ουάσινγκτον έχει βοηθήσει τον εχθρό της να δυναμώσει και να πλουτίσει, ενώ η Κίνα διαθέτει τον τριπλάσιο πληθυσμό και έχει αρπάξει τις χειρωνακτικές θέσεις εργασίας των ΗΠΑ.

Το μήνυμα αυτό είχε τεράστια απήχηση στους ψηφοφόρους του Τραμπ το 2016, και ο ίδιος στοχεύει να το χρησιμοποιήσει και πάλι εναντίον του Δημοκρατικού αντιπάλου του τον Νοέμβριο.

Ο Τραμπ εμπόδιο στα σχέδια του… Τραμπ

Ωστόσο, ως είθισται, το πλάνο υπονομεύεται από την ίδια την ανορθόδοξη προσωπικότητα του προέδρου και την… ιδιαίτερη προσέγγισή του για τον ρόλο του.

Η τάση του να τηρεί υπερβολικά προσωπική στάση όταν έρχεται σε επαφή με παγκόσμιους ηγέτες και η εμμονή του με την διατήρηση της φιλίας του με τον Xi έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τη στρατηγική του.

Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε δυσαρεστημένος με την Κίνα, στη συνέχεια όμως συνεχάρη τον πρόεδρο Xi Jinping για την διαχείριση της πανδημίας στην αρχή του έτους. Στόχος του ήταν εν μέρει και η πρόθεση διατήρησης της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, που αποτελεί και μία από τις ελάχιστες επιτυχίες της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, η τήρηση προσωπικών επαφών είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση, καθώς τόσο ο Τραμπ όσο και ο Xi είναι δύο από τους πλέον εθνικιστές και επιθετικούς ηγέτες που έχουν περάσει από τις χώρες τους εδώ και δεκαετίες.

Η έντονη ρητορική γύρω από τον ιό απειλεί να ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση καχυποψίας και έντασης που θα δυσχεράνει τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν δεχθεί πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, τις εδαφικές διαμάχες στη Νότια Σινική Θάλασσα και την παγκόσμια καμπάνια των ΗΠΑ κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei.

Ο Τραμπ έχει μπροστά του γόνιμο έδαφος για την επιβολή τιμωρίας στην Κίνα: Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τον ασιατικό γίγαντα ως υπεύθυνο για την πανδημία, ενώ επικρατεί κλίμα καχυποψίας για ενδεχόμενη συγκάλυψη στοιχείων κατά το πρώτο ξέσπασμα στην Ουχάν, η οποία μπορεί να έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αδυναμία περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα, οι προσπάθειες της Κίνας για διπλωματία μέσω ιατρικών εφοδίων έχουν υποσκαφθεί εξαιτίας ελαττωματικών παρτίδων στις αποστολές.

Ωστόσο, η αδυναμία των ΗΠΑ να ελέγξουν τον ιό υπονομεύει την αξιοπιστία τους.

Πηγή: www.cnn.com

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014