Άρθρα-Απόψεις
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Απαραίτητη για την κοινωνία η στήριξη και ανάπτυξη τους
Κατά την φετινή σχολική χρονιά 2016-17, δίδαξα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου όπου είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω, ως μαθητές μου, ενδιαφέροντες ανθρώπους που δεν τους δόθηκε για διάφορους λόγους η ευκαιρία να τελειώσουν στην ώρα τους την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Εκτός όμως από αυτή την πολύ θετική εμπειρία υπήρξαν και αρνητικές διαπιστώσεις αφού γρήγορα κατάλαβα ότι το σχολείο είχε αφεθεί από τη Πολιτεία στη τύχη του καθώς υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε πολλά επίπεδα.
Καταρχάς υπήρξε υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό. Το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί με τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και τρεις μόνο καθηγητές. Στα τέλη Νοεμβρίου αποσπάστηκαν στο σχολείο Φιλόλογος και Φυσικός και τον Απρίλιο διατέθηκε ο Μαθηματικός. Οι τέσσερις ωρομίσθιοι προσελήφθησαν τον Μάιο και εργάστηκαν μάλιστα χωρίς να έχουν υπογράψει τις συμβάσεις εργασίας τους. Τον Μάιο επίσης προσελήφθησαν ο σύμβουλος ψυχολόγος και ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.
Επιπλέον δεν δόθηκε ούτε ευρώ φέτος από το Υπουργείο για τα λειτουργικά έξοδα. Έτσι αναγκαστικά αυτά καλύφθηκαν από τα έσοδα από τις λαχειοφόρους που έκανε το σχολείο σε δύο χορούς που διοργάνωσε. Με αυτά τα χρήματα η εθελοντική ομάδα έβαψε το Σχολείο, αγοράστηκαν αναλώσιμα, υλικά υπολογιστών και χρηματοδοτήθηκαν πολλές από τις εκδηλώσεις του Σχολείου.
Παρόλα αυτά το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί όλη τη σχολική χρονιά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο χάρη στην προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα των συναδέλφων οι οποίοι πράγματι υπερέβαλαν εαυτούς.
Είναι αλήθεια βεβαίως ότι παρόμοιες, οι και ακόμα χειρότερες καταστάσεις βίωσαν φέτος όλα τα ΣΔΕ της χώρας.
Επειδή οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν τα ΣΔΕ, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση αν πράγματι πιστεύουν το ίδιο και θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, να σταματήσουν την απαξίωση τους και να φροντίσουν για όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να στελεχωθούν με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό εγκαίρως, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτώβρη να έχουν ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις των μονίμων και οι προσλήψεις των ωρομισθίων που απαιτούνται καθώς και των συμβούλων. Ακόμη να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για να καλυφτούν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Επίσης είναι διαπιστωμένο ότι η Αιτωλοακαρνανία, όντας ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της χώρας που περιλαμβάνει και αρκετές ορεινές περιοχές, δεν μπορεί να καλυφθεί με την λειτουργία μόνο του ΣΔΕ Αγρινίου λόγω των μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να διανύουν καθημερινά οι μαθητές. Για αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σε πρώτη φάση τμήματα του ΣΔΕ Αγρινίου και σε άλλους Δήμους του Νομού όπου υπάρχει ζήτηση από την τοπική κοινωνία. Σχετικά αιτήματα υπάρχουν από τους Δήμους Θέρμου και Ι.Π. Μεσολογγίου που έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Ανάλογη ζήτηση υπάρχει και στη Βόνιτσα. Είναι απαραίτητο το Υπουργείο να στηρίξει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών εγκρίνοντας την λειτουργία των τμημάτων και φροντίζοντας για την έγκαιρη στελέχωση τους.
Στη σκληρή κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και την ανεργία να αγγίζει το κόκκινο αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για μια κοινωνία η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας αφού δίνει τη δυνατότητα, με την απόκτηση του απολυτηρίου Γυμνασίου, περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών εξεύρεσης εργασίας. Για αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η στήριξη και ανάπτυξη τους.
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc]