Connect with us

Αιτωλοακαρνανία

«Συγκοινωνούντα δοχεία» κλιματική αλλαγή και μείωση του πληθυσμού σε Θέρμο και Ξηρόμερο

konstantaras

Σε μια επιστημονική μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του πληθυσμού σε Θέρμο και Ξηρόμερο, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Συνείδηση». Η περιοχή του Θέρμου και του Ξηρομέρου ξεκίνησαν μια συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών με διττό στόχο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η συμφωνία αφορά την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά τη μείωση του πληθυσμού και  την κλιματική αλλαγή, με τις διάφορες εκφάνσεις της, καθώς τα δύο αυτά ζητήματα αλληλεπιδρούν και λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία»!

Η συνεργασία είναι ακόμη στα «σπάργανα», αλλά είναι μείζονος σημασίας και πρόθεση όλων είναι να «τρέξει» γρήγορα. Η μελέτη έχει να κάνει με την μείωση του πληθυσμού σε περιοχές που δεν έχουν παραγωγικά εδάφη και αυτό έχει παρατηρηθεί διαχρονικά να συμβαίνει στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θέρμου στην πρόσφατη απογραφή κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά (30%) μείωσης του πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

Επικεφαλής της συνεργασίας αυτής είναι ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Ευάγγελος Παπαδάκης, ενώ στην μελέτη – συνεργασία συμμετέχει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορίας Νίκος Κούτσιας και ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Νίκος Βίτσας, οι οποίοι συγκροτούν την επιστημονική ομάδα που θα εκπονήσουν την μελέτη.

dfhgdfh

Νίκος Κούτσιας: Συνεχής συσσώρευση βιομάζας στο δάσος

Σύμφωνα με τον κ. Κούτσια, ο οποίος μίλησε στη «Σ» για τη μελέτη και τον σκοπό της παρουσιάζοντας επιγραμματικά το έργο της επιστημονικής ομάδας, το οποίο τώρα θα ξεκινήσει τόνισε: «Η εγκατάλειψη της γης εξελίσσεται σε μέγα πρόβλημα στη Μεσόγειο και όχι μόνο. Ο άνθρωπος φεύγει από το δάσος, εγκαταλείπονται όλες οι δραστηριότητες που είχε κατά το παρελθόν μέσα στο δάσος και έτσι ο κόσμος φεύγει από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τη διαβίωσή του σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Αποτέλεσμα όλης αυτής της «αλυσίδας» που δημιουργεί πλέον αρνητικό πρόσημο στο περιβάλλον και στην κοινωνία είναι η συνεχής συσσώρευση βιομάζας στο δάσος.

Το δάσος δημιουργεί μεγάλη βιομάζα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή κάποια στιγμή θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεγαλύτερες ίσως από την μείωση του πληθυσμού που ήδη φαίνεται. Σκοπός και στόχος της μελέτης, η οποία διαθέτει και πολιτιστικές προεκτάσεις, είναι να αναλυθούν τα δεδομένα της εκάστοτε περιοχής, του Θέρμου και του Ξηρομέρου, και να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι, ώστε αυτό να μετριαστεί, όπως επίσης και μετά τη λήξη της μελέτης, από την οποία θα προκύψουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα, να εφαρμοστούν στις περιοχές αυτές καλές πρακτικές, ώστε να αποφευχθεί όλο αυτό που μπορεί να συμβεί, αν αφήσουμε με επεκταθεί η εγκατάλειψη του δασούς και η συσσώρευση σ’ αυτό τεράστιων ποσοτήτων βιομάζας.

Οι συνθήκες στην Πελοπόννησο, στην οποία προκλήθηκαν και οι μεγάλες πυρκαγιές είχαν μια αντίστοιχη «πορεία», εκεί όμως υπήρχε και ο παράγοντας της συνέργειας, εκτός της κλιματικής αλλαγής και την εγκατάλειψης των δασών.

Η μείωση του πληθυσμού

Η εγκατάλειψη του δάσους σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του πληθυσμού και μέσα από τη μελέτη αυτό αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Μέσα από τα συμπεράσματα και τις καλές πρακτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε για να αποφευχθεί κάθε αρνητική συνέπεια στο δάσος μπορεί να προκύψουν έργα, με σκοπό να γίνει διατηρήσιμο το πρόβλημα. Το έργο – η μελέτη έχει πλάνο 4 ετών.

Στο πλαίσιο των τεσσάρων αυτών ετών θα γίνει ανάλυση της μείωσης του πληθυσμού και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτό, λ.χ. πυρκαγιές. Στο χρονικό αυτό πλαίσιο των τεσσάρων ετών θα γίνει επίσης η κατάλληλη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι καλές πρακτικές. Στο χρονικό αυτό πλαίσιο επίσης η μελέτη θα αφορά μεταξύ άλλων και την καταστροφή των αναβαθμίδων, στις οποίες κατά το παρελθόν εργάζονταν οι γεωργοί. Οι αναβαθμίδες είχαν και έχουν πολλαπλό ρόλο που σχετίζονται με την γεωργία, το νερό, την βιοποικιλότητα στις ορεινές περιοχές, ενώ υπάρχουν και πολιτιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την εξαφάνιση των αναβαθμίδων αυτών».

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας μιλώντας στη «Σ» για την συνεργασία αυτή τόνισε:

«Κάναμε μια ειλικρινή συζήτηση με τους καθηγητές και μέσα από τη μελέτη τους θα δούμε πως η κλιματική αλλαγή επηρέασε ως προς την ερήμωση των χωριών, αλλά και αντίστροφα, καθώς η κλιματική αλλαγή και η μείωση του πληθυσμού είναι «συγκοινωνούντα δοχεία».

Τα μονοπάτια και οι δρόμοι μέσα στα δάση που υπήρχαν κατά το παρελθόν έκλεισαν τελείως. Στο παρελθόν υπήρχαν τα ζώα και βοσκοί, υπήρχαν άλλες δραστηριότητες μέσα στο δάσος που έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες και αυτό συνίσταται και στην ερήμωση της υπαίθρου. Μέσα από το project αυτό θα έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα, πάνω στα οποία θα μπορούμε να δράσουμε προς όφελος του δάσους και του πληθυσμού. Είναι σύνθετο θέμα, αλλά χρήσιμο και σημαντικό για το μέλλον μας, καθώς θα ληφθούν πραγματικά στοιχεία από κάθε χωριό. Αντίστοιχη δράση προβλέπεται και για άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Περιπατητική διαδρομή σε Θέρμο και Πετροχώρι – Διάθεση λεωφορείου δωρεάν από Αγρίνιο

Advertisement

AgrinioTimes ©2014