Βουλή
Συγκρούσεις και αντεγκλήσεις στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές
«Όχι» της πλειοψηφίας στο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για βίαιη προσαγωγή και δημόσια συνεδρίαση
Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία (10-9) τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί βίαιης προσαγωγής των τριών επιχειρηματιών που φέρονται να σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator (Λαβράνος, Μπίτζιος, Ντίλιαν) όπως και για την δημόσια μετάδοση της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που κλήθηκαν εκτός τους παραπάνω και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, η ακρόαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι τρεις επιχειρηματίες δεν προσήλθαν στην συνεδρίαση καθώς ο μεν ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν φέρεται να μην εντοπίστηκε παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου (υπήρξε και σχετικό αίτημα στις προξενικές αρχές της χώρας μας στο Τελ Αβίβ), οι δε Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος βρίσκονται στο εξωτερικό και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να απαντήσουν γραπτώς μέσω υπομνημάτων, διαδικασία ωστόσο που η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται.
Ο κ. Λαβράνος απάντησε στο σχετικό αίτημα κλήσης του σε ακρόαση ότι αδυνατεί να παραβρεθεί καθώς κατοικεί στο Λονδίνο και ότι μπορεί μέσω προξενείου να στείλει τις απαντήσεις του, ενώ και ο κ. Μπίτζιος δήλωσε ότι ζει στο Μιλάνο και εμφανίστηκε διατεθειμένος να απαντήσει γραπτώς στα ερωτήματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητά του σε σχέση με το Predator.
Αίτημα για βίαιη προσαγωγή
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία αντέτεινε στο επίμονο αίτημα της αντιπολίτευσης για βίαιη προσαγωγή των τριών, το προηγούμενο με την άρνηση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών επί ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοδουλοπούλου για βίαιη προσαγωγή του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Το θύμισε ο «γαλάζιος» Κώστας Καραγκούνης λέγοντας ότι πέντε φορές αρνήθηκε η τότε πρόεδρος δηλώνοντας πως η επιτροπή «δεν θα παίζει με όρους δημοσιότητας».
Στην συνεδρίαση υπήρξαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις για τα «διαδικαστικά». Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας φέρεται να επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι η συνεδρίαση είναι μυστική καθώς αφορά την ΕΥΠ, με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Κατρούγκαλο να παρατηρεί ότι η θέση αυτή συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι οι κ.κ. Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ, αντιθέτως με όσα μέχρι σήμερα υποστήριζε, εφόσον αυτοί έχουν κληθεί για το θέμα των υποκλοπών του Predator.
Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης φέρεται να έκανε λόγο για «συγκλονιστική δήλωση Μπούρα», ωστόσο πηγές της ΝΔ διέψευδαν ότι έκανε τέτοια δήλωση συνδέοντας την ΕΥΠ με το Predator, ενώ λέγεται ότι υπήρξε και νεότερη διευκρίνιση εκ μέρους του.
Συγκρούσεις και αντεγκλήσεις
Για το θέμα υπήρξε και έντονη «κόντρα» του «κόκκινου» βουλευτή Παύλου Πολάκη με τον «γαλάζιο» Δημήτρη Μαρκόπουλο ο οποίος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαρροή ψεύτικων ειδήσεων με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να του επιτίθεται φραστικά με βαρείς χαρακτηρισμούς.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κάνει την πάπια για την υπόθεση των παρακολουθήσεων» του κόμματός του (υπόθεση συνακροάσεων). Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία προσήλθε στην συνεδρίαση με τρεις αντικαταστάσεις: στην θέση του Κώστα Τζαβάρα ο Γιώργος Βλάχος, και στην θέση των Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανδρέα Κουτσούμπα οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Κεφαλογιάννης.