Πολιτική
Σύγκρουση Κυβέρνησης – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους
Προεκλογικό άρωμα έχει το σκληρό πολιτικό ροκ που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με τους διαξιφισμούς να έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη με τα κυρίως μέτωπα αντεγκλήσεων να περιστρέφονται γύρω από την οικονομία, τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και τα εμβόλια, με την αντιπαράθεση να μετακομίζει στη Βουλή λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Α.Ε.Ι.
Στην κυβέρνηση παίζουν άμυνα με την πανδημία, ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομίας και βγαίνουν στην επίθεση επιστρατεύοντας τα μοναδικά όπλα που υπάρχουν στο τραπέζι, δηλαδή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, με μεγάλο στοίχημα την πανευρωπαϊκή ταχεία διάθεση εμβολίων. Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψάχνουν χώρο για να ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους πατώντας καταρχάς στη διαχείριση της πανδημίας, και στην όποια παραφωνία υπήρξε από υπουργούς. Πεδίο δράσης είναι τα κοινωνικά και εργασιακά, όπως και οι αλλαγές στα πανεπιστήμια ρίχνοντας όμως το βάρος της κριτικής με στόχο να ενισχύσει το κεντρώο προφίλ επενδύοντας σε οικεία ακροατήρια.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής διχαστική τοποθέτηση την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «πολιτεύεστε με fake news, όπως ο Τραμπ», προσθέτοντας ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης θα τα «ζήλευε ο Όργουελ. Θα είχε φτιάξει το 2021, μετά το 1984». Ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως όλα όσα ενοχλούν την κυβέρνηση «είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Όσα όμως δεν σας ενοχλούν, εσάς και τους φίλους, τα παρακάμπτετε. Γι’ αυτό δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους. Για να μην πλήξετε συμφέροντα. Δεν σας αφορά να κολλάει ο ιός στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Χρησιμοποίησε ειρωνικές εκφράσεις, που είχαν στόχο τον πρωθυπουργό: «Υποκύπτετε στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά. Χθες δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο. Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι’ αυτά που κάνετε».
Ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να διευρύνει την πελατεία των κολεγίων και όχι η επίλυση του προβλήματος της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. «Βασική σας επιλογή είναι να υποβαθμίσετε τα δημόσια πανεπιστήμια», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας: «εκμεταλλεύεστε την πανδημία και τους περιορισμούς για να εξυπηρετήσετε συμβόλαια και συμφέροντα». «Αποκλείεται τους νέους από τα Πανεπιστήμια για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων» είπε, και τόνισε ότι η κυβέρνηση σε χρονιά πανδημίας αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, μειώνει τους εισακτέους και τη χρηματοδότηση. «Δεν είναι τρελοί όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο σας. Δεν είναι τρελοί οι πρυτάνεις, δεν είναι αλήτες οι φοιτητές που αντιδρούν», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το «πραγματικό πρόβλημα» με τη «βία» στα πανεπιστήμια είναι ότι «συγκεκριμένες μειοψηφίες συγκεκριμένης ιδεολογικής απόχρωσης θέλουν να επιβάλλουν την άποψη τους. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος». Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος εγκαθιδρυμένου στα πανεπιστήμια επειδή «άλλες μέθοδοι δεν είχαν στο παρελθόν αποτελεσματικότητα» για να υπάρχει «ελεγχόμενη είσοδος». Μάλιστα επέπληξε τον κ. Τσίπρα ότι απαξιώνει τους ειδικούς φρουρούς που «έχουν επιφορτιστεί από το σύνταγμα να φορούν το εθνόσημο και να προστατεύουν όλους μας». Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά κολέγια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε αυτούς που θέλουν να τις πληρώσουν και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ρώτησε: «Αλλά αφού είσαστε αρνητικός στα κολέγια γιατί η δικιά σας κυβέρνηση έδινε τη δυνατότητα και στους αποφοίτους να κάνουν αίτηση για θέσεις αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία;».
«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την υποκρισία και το λαϊκισμό σας κ. Τσίπρα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα στην αιχμή του κ. Μητσοτάκη για το ότι έγιναν δεκτοί απόφοιτοι των ιδιωτικών κολεγίων για θέσεις αναπληρωτών καθηγητών στη μέση εκπαίδευση επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φτηνά κόλπα» προσθέτοντας: «Υπήρχε μνημονιακή δέσμευση και αναγκαστήκαμε να διατηρήσουμε μια νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε να πηγαίνουν και από τα κολέγια. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση, νομοθετήσαμε και το καταργήσαμε αυτό. Και προχωρήσαμε σε μόνιμους διορισμούς. Αδιάβαστος και σ’ αυτό κ. Μητσοτάκης».
Οικονομία
Στο μέτωπο της οικονομίας η μάχη είναι σκληρή με το υπουργείο Οικονομικών να προβαίνει σε ανακοινώσεις αφήνοντας αιχμές στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο των εργασιακών και ανάκαμψης σφυροκοπά την κυβέρνηση με ανακοινώσεις ασκώντας δριμεία κριτική. Σε κοινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευκλείδη Τσακαλώτου, της τομεάρχη Οικονομικών Έφης Αχτσιόγλου και του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση τονίζεται ότι «η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη δεν έρχεται με επικοινωνιακά τρικ” και ζητούν η κυβέρνηση να στηρίξει τώρα την οικονομία για να μην αποκτήσει η κρίση μόνιμα χαρακτηριστικά.
Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 -10% και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη και παραπέμπει στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022. “Τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να μην αποκτήσει η κρίση που βιώνουμε μόνιμα χαρακτηριστικά, με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις, έχουν στενέψει δραματικά”, αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όπως επανειλημμένως διαμηνύει και ενδόμυχα επιθυμεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση” απαντά το Υπουργείο Οικονομικών και υπενθυμίζει ότι ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, πολύ πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έκανε λόγο για ύφεση που θα πλησιάσει το 12% το 2020. “Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ύφεση στη χώρα μας το 2020, οφείλεται στην παράταση των δύσκολων συνθηκών στο υγειονομικό επίπεδο και στην επιδείνωσή τους, που οδήγησε σε νέους αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομία, αλλά και στην ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμό και εστίαση). Ισχυρότερη από κάθε άλλη χώρα, όπως προκύπτει από το κείμενο των προβλέψεων, όπου η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στον τομέα του τουρισμού, εξαιτίας και της μεγαλύτερης εξάρτησης από αυτόν”, εξηγεί το Υπουργείο.
Καταλήγει πως «το Υπουργείο Οικονομικών, από την πρώτη στιγμή και σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, υλοποιεί ένα κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να αυξηθούν τα συγκεντρωτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να μειωθεί η υπερ-εξάρτηση από κλάδους υπηρεσιών και η οικονομία να είναι πιο ανθεκτική σε κλαδικά σοκ. Κάνουμε αυτά που για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν και παραμένουν άγνωστες λέξεις. Ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση ανταγωνιστικότητας, στήριξη επιχειρηματικότητας και μισθωτής εργασίας».
Δημόσια τηλεόραση
Στην έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι και επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γίνονταν παρεμβάσεις στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ. προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αντικρούσει την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση ότι έδωσε εντολή να εξαφανιστούν τα πλάνα με το κορονογλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υποστήριξε ότι «κατά γενική ομολογία τους τελευταίους 18 μήνες η δημόσια τηλεόραση έχει βελτιώσει την εικόνα της» και όπως πρόσθεσε τόσο οι μετρήσεις και οι δείκτες τηλεθέασης, δείχνουν ότι η ΕΡΤ «έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους τηλεθεατές». Αντέστρεψε την κριτική που του ασκεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Ε.Ρ.Τ. ως κομματικό φερέφωνο και εργαλείο μαύρης προπαγάνδας της κυβέρνησης κάνοντας αναφορές σε πρώην διευθυντικά στελέχη της Ε.Ρ.Τ. –χωρίς να τα κατονομάσει- που σήμερα έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στα κομματικά Μ.Μ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. «Εσείς που είχατε την Ε.Ρ.Τ. της Ακριβοπούλου και του Καψώχα δεν έχετε νομιμοποίηση να ασκείτε κριτική σ’ αυτή την Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Τσίπρας αφού έκανε λόγο για περιστατικό που δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολίτευση ανέφερε ότι «ούτε στο Λούφα και Παραλλαγή δεν έχει γίνει να τοιχοκολλάτε εντολή πως θα παίξει ένα ρεπορτάζ». «Αντί να πείτε μια φράση και να πάρει κάποιος την ευθύνη έρχεστε και μας λέτε ότι ήταν κάποιος στη διεύθυνση της ΕΡΤ και πήγε μετά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα ζητήσετε την παραίτηση Ζούλα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «Εγώ να παραδεχθώ ότι όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν φερθεί σωστά στην Ε.Ρ.Τ.» και κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να θεσμοθετηθεί η διακομματική και ιδίως η δικομματική συναίνεση μέσω της Βουλής της επιλογής της διοίκησης της Ε.Ρ.Τ. «Ελάτε να συμφωνήσουμε ότι η Δημόσια Τηλεόραση θα διοικείται από διοίκηση που θα επιλέγει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων» για να είναι «όαση αντικειμενικότητας» σε αντίθεση με την ιδιωτική τηλεόραση. «Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί θέλετε να τα ελέγχετε όλα. Στην εποχή όμως των νέων τεχνολογιών όλα θα βγουν στην δημοσιότητα, και η Πάρνηθα και το Ικαριώτικο γλέντι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
in.gr